Jím zdravě! Nemám stres! | Recepty.Blesk.cz

Jím zdravě! Nemám stres!

Jogurt zdaleka neposiluje jen naši imunitu, ale také i nervy.
Foto: scom
09.05.2010 / 05:00

Stres je nedílnou součástí moderního života. Více než polovina Evropanů často zažívá stresové situace v zaměstnání. Podle výzkumů Evropské agentury pro bezpečnost až devadesát procent lidí přiznává, že alespoň dvakrát týdně zažije stres, a čtvrtina ho považuje za každodenní součást života.

Pod tlakem se pak často dopouštíme dvou chyb ve stravování: Buď do sebe nenacpeme ani sousto a jsme hladoví, nebo naopak sníme všechno, co nám přijde pod ruku. Která strava je pro naši duši ta správná?

Lidé, kteří jsou ve stresu, mají sklon špatně se stravovat. Myslí si, že právě nevhodné potraviny jejich tělo potřebuje. Pravda je však úplně jinde. Káva, čokoláda a nebo černý čaj sice umí nabudit mozek, ale člověka trpícího stresem naopak ještě více rozhodí. Proto je potřeba volit jídlo, které uklidní žaludek i nervy.

Důležitější než jeho množství je však pestrost a hlavně kvalita. Je dobré začít zeleninou, nejlépe sezonní. Pak můžeme spokojenosti docílit konzumováním ryb, luštěnin i sóji. Na mozek výjimečně působí také ořechy a různá semena. Koncentraci posiluje zelený čaj, který navozuje dobrou náladu.

10 nejlepších odtučňovacích drinků: Zhubněte bez jo-jo efektu

10 nejlepších odtučňovacích drinků: Zhubněte bez jo-jo efektu

Nemusíte se trápit hlady. Nadbytečná kila se přesto pomalu, ale jistě, rozplynou. Stačí nahradit jedno jídlo denně doma připraveným nápojem. Na deset…celý článek

Jogurt na nervy

Nervozitu v těle tlumí jogurt nebo banány, které obsahují pro organismus nezbytný draslík. Pomáhá i hořčík. Na ten jsou bohatá játra. Je dobré ho přijímat i v přirozeném stavu v celozrnných obilninách, tmavozelené listové zelenině, minerálních vodách či sušených fících. Vhodná je i konzumace kiwi, které je plné vitaminu C. Nesmíme však zapomínat ani na tempo mlsání. I zdravé potraviny je potřeba jíst pomalu, aby náš žaludek měl dostatek času informovat mozek, že už má dost. To je při stresu těžko kontrolovatelné, protože máme tendenci jídlo do sebe rychle naházet. Odborníci doporučují: „Při stresu hraje kromě rychlosti jedení roli více faktorů. Je potřeba nejen potravu poctivě překousat, ale také ji zkonzumovat v menších soustech v klidu a vsedě, nikoli vestoje. Jídlo nám pak nezatíží žaludek a nezpůsobí obtíže,“ vysvětlila nutriční terapeutka Věra Králová.

Ze zdravého jídelníčku bychom měli vyloučit smažené pokrmy, potraviny s vysokým obsahem tuku, majonézu a také ty, které podporují tvorbu žaludečních kyselin (kečup, sladkosti apod.). Jsou těžké na trávení, zatěžují tělo a mohou způsobit překyselení organismu a vést k pálení žáhy.

Vitaminy, které při stresu potřebujeme

DRASLÍK – vytváří pocit uvolnění. Podporuje dýchání a okysličování krve. Zdrojem draslíku jsou mléčné výrobky, datle, fíky, meruňky a banány.

KYSELINA LISTOVÁ – zlepšuje paměť a snižuje krevní tlak. Pomáhá organismu vyrovnat se s depresí. Je obsažená ve špenátu a listové zelenině.

BETA-KAROTEN – při dlouhodobém stresu podporuje imunitní systém. Je hlavně v mrkvi.

ZINEK – zabezpečuje správné fungování imunitního systému. Zdrojem zinku jsou ořechy, pšeničné klíčky či dýňová semena.

VITAMIN C – je nápomocný při vytváření protistresových hormonů. Nejvíc ho mají citrusy, kiwi, černý rybíz, paprika nebo brokolice.

KOMPLEX VITAMINU B – zlepšuje krevní oběh a zásobuje mozek okysličenou krví. Najdeme ho v celozrnných potravinách, sýrech, jogurtech či rybách.

HOŘČÍK – když je ho v těle málo, jsme nervózní a podráždění. Najdeme ho v mléčných výrobcích a masu, ale je obsažený i v mořských rybách.

Jogurtové placičky

Jogurtové placičky

Placičky z jogurtu, mouky, vejce, sody a soli jsou opečeny a podávány jako slaná příloha.celý článek

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz