Tipy na zdravou svačinu, za kterou vás děti budou zbožňovat | Recepty.Blesk.cz

Tipy na zdravou svačinu, za kterou vás děti budou zbožňovat

Snídaně není jen otom, aby se dítě ve škole najedlo a ddoplnilo energi. Musí dítě především bavit.
Foto: Michal Protivanský
20.10.2010 / 08:00

Asi každá maminka má tu nešťastnou zkušenost, když se s pečlivě připravenými svačinami pro svoji ratolest potká za několik týdnů na dně jejího batohu. Pravdou je, že mnoho dětí svačiny ignoruje z důvodu´důležitějších činností´o přestávce, případně je přitahují jiná lákadla ve školním bufetu či rostoucím množství stravovacích automatů. Jak ale zaujmout dítě svačinou natolik, aby si vaši svačinu oblíbilo? Blesk.cz vám přináší tipy jak na to!

Doba igelitových sáčků případně dokonce zbylých obalů od nejrůznějších potravin je dávno pryč, děti nyní nejčastěji svačiny vytahují pestrobarevné krabičky s obrázky filmových hrdinů, dětských knížek nebo zvířátek. Co však dát dovnitř, aby svačina splnila svůj základní účel a přitom nebyla pro dítě jen nutným zlem?

Co na to odborníci na výživu?

Odborníci na výživu se shodnou v jednom. Rozhodně nejde mluvit o svačině bez pořádné snídaně. Dítě sice ve své posteli odpočívá, ale tělo přesto vydává poměrně velké množství energie pro správné fungování vnitřních orgánů, na zajištění dýchání, činnost srdce nebo k udržení správné tělesné teploty. Energie ze snídaně pak nejen doplní noční deficit, především však položí základ energetické rovnováze dítěte během celého následujícího dne. Ne nadarmo se tak o snídani mluví jako o nejdůležitějším pokrmu celého dne. proto by každý malý školák měl poctivě snídat každý den.

Průzkumy tvrdí: školáci v druhém stupni nesvačí vůbec!

A dokonce jen pětina dětí si pak s sebou do školních lavic pravidelně přináší ovoce a zeleninu. Právě to je největší problém u českých dětí, protože nedostatek ovoce a zeleniny způsobuje dále celkově nízký příjem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Tradiční druhy, jako jsou jablka, hrušky, švestky, papriky, okurky nebo rajčata však nejsou příliš v kurzu. Tady se však otevírá pro starostlivé rodiče cesta formou rozvíjejících se farmářských trhů či dalších míst, kde najdou tuzemskou produkci s chutí nesrovnatelně lepší než u tisíce kilometrů dovážených produktů ze všech koutů Evropy. „Adaptace, tedy přizpůsobování se vnějším vlivům probíhá celý život, i pokud jde o potraviny. Nezřídka vznikají negativní reakce na některé potraviny nebo na látky, jimiž jsou ošetřeny při pěstování, skladování i technologickém zpracování, protože tělo se s nimi setkalo poprvé. U zahraničních potravin se s těmito jevy můžeme potkat mnohem častěji, než u potravin produkovaných v tuzemských podmínkách,“potvrzuje informaci president Aliance výživových poradců ČR, Ing. Ivan Mach, CSc a vzápětí dodává: „U výživových hodnot to je jasné. Pokud ovoce či zelenina nedozrávají za přírodních podmínek – tzn. v tuzemském prostředí, jsou v tabulkách výživových hodnot potravin někde
jinde.“

Jak přimět malé neposedy svačit?

Návodů na zdravou stravu našich ratolestí najdeme bezpočet. Základem je však zdravý rozum nás rodičů a především instikt. V přehršli nabídek všeho druhu je vždy rozumné sáhnout po generacemi ověřené české klasice a především pak dětem nenutit striktně zdravou výživu podle módních časopisů a trendů současnosti. Pokud má naše dítě rádo ovoce, zeleninu a každý den nezačíná cheeseburgrem, nemusíme se bát odměnit ho poctivým dortem nebo balením lentilek. Pokud však ano, měli bychom se nad jeho výživou pořádně zamyslet.

Foto: SHUTTERSTOCK.COM

Varianty školních svačin, které děti budou bavit:

Pomazánkové variace - sázka na jistotu

Základem je chléb nebo celozrnné pečivo, které doplníme pomazánkou. Na tu potřebujeme tvaroh a kousek másla nebo bílého jogurtu (aby se pomazánka dobře roztírala). Vzniklou směs osolíme podle chuti. Přísadami, které pomazánku učiní jedinečnou, může být např. pažitka, křen, paprika, ořechy s medem, nadrobno nasekaná šunka, strouhaná mrkev, slazené
ovoce (strouhané jablko,hrušky), strouhaný tvrdý sýr apod. Vš samozřejmě záleží na oblíbených surovinách vašeho neposedy. U jednotlivých ingrediencí je třeba si dát pozor, aby na ně vaše dítě netrpělo alergií.

Sendviče se šunkou a rukolou

Pokud vaše dítko má rádo maso, není důvod mu jej dávat jen občas. Vezmeme tmavý chléb, pro větší atraktivitu a skladnost jej můžeme seříznout do čtvercového tvaru či pokud máte čas a kreativita vám není cizí, do srdíčka či kolečka. Čerstvý sýr smícháme s pažitkou a ochutíme solí. Na tenké plátky nakrájíme či nastrouháme mrkev a připravíme šunku a lístky rukoly.Tradičním způsobem následně připravíme sendviče.

Falešné hranolky

Zatímco školní svačiny obecně moc „cool“ nebývají, jistá jídla se těší přízni děti bez rozdílu věku. Proč toho nevyužít? Dítěti tak dáme do školy pečené preclíky a tyčinky tvrdého nízkotučného sýra – sýrové hranolky připomínají ty bramborové a hned lépe chutnají.

Rychlé sendviče s tuňákem a okurkou

Další varianta pro rodiče, které nemají příliš času a jejíž děti milují ryby. Vezmeme plechovku tuňáka ve vlastní šťávě, necháme rybu okapat. Mezitím plátky chleba namažeme máslem nebo margarínem, poklademe omytou nakrájenou okurkou, zakryjeme vrstvou tuňáka a pokud máme, tak přidáme cherry rajčátka. Opatrně přiložíme na obloženou stranu druhý plátek toastového chleba a překrojíme sendvič ostrým nožem na dva trojúhelníky.

Rýžová kaše s rozinkami

Tato už časově náročnější svačina umožní dětem poskytnout sladkou variantu při rozumné míře cukru i související energie. Na másle osmahneme rýži a zalijeme ji vodou tak, aby rýži přesahovala zhruba o jeden centimetr. Zmírníme plamen na minimum a přikryjeme pokličkou. Občas promícháme. Po zhruba patnácti minutách přidáme do rýže rozinky, nakrájené vlašské ořechy, vanilkový cukr a podle chutě skořici. Za dalších pět minut již bude rýže měkká a my po vychladnutí můžeme přelít do uzavíratelné misky.

Osvědčená rada maminek na závěr

Zkuste nechat malého neposedu, aby svačinu den předem připravil s Vámi. Nejde o učení kulinářských dovedností. Především však dítě k vlastnoručně připravené svačině přistupuje s daleko větším nadšením, pocitem hrdosti a především radostí z vlastního podílu na „dospělácké“ práci. Taková svačina jen zřídkakdy skončí na dně batohu.

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz