Chytrá dieta: Vyměňte sladké za sladké! | Recepty.Blesk.cz

Chytrá dieta: Vyměňte sladké za sladké!

Nahraďte kalorické bomby novými pamlsky, po kterých zhubnete!
Foto: SHUTTERSTOCK.COM
19.10.2010 / 17:00

Shodit pár kil se dá i bez velkého trápení a drastických diet. Někdy stačí opravdu velmi málo, aby se vám to podařilo.

Pořád váháte a nevíte, jak se konečně pustit do hubnutí? Neodoláte čokoládě ani kalorickému obědu? Zkuste to s námi, v klidu a bez stresu.

Nebuďte pasivní, spalujte

Zhubnout neznamená drasticky snížit příjem jídla na minimum. Nejlepší je naučit se přijatou energii spálit. Chcete-li mít o číslo menší velikost oblečení, měla byste začít s pravidelnou fyzickou aktivitou. Záleží jen na vás, jakou zvolíte. Samozřejmě, nejlepší je pohyb na čerstvém vzduchu. Obujte brusle nebo tenisky a vydejte se denně do parku nebo za město.

Pište si kalorický deník

Každý večer si na papír napište, co všechno jste během dne měla na talíři. Teprve když si vše prohlédnete a sečtete, možná vám dojde, že váš příjem kilojoulů je vyšší, než by bylo třeba. Sledujte svůj stravovací režim nejméně týden, pak se zamyslete a sestavte si nový jídelníček. Nemusí se tolik lišit od toho předchozího. Jen nahraďte sladkosti zeleninou a ovocem, omezte kilojouly a zapomeňte na bílé pečivo a smažené pokrmy.

Jednoduchá pravidla, jak spálit, nebo naopak ušetřit energii

Stop bramborovým lupínkům
Máte je po ruce i před televizí a sníte hned celý balík? Uvědomujete si, kolik je to kilojoulů? Pokud toužíte po nějaké slané dobrotě, dejte si tvrdý nízkotučný tvaroh posypaný sladkou paprikou, olivy nebo mandle.
- Ušetříte až 4000 kilojoulů za týden.

Preso místo kapučína

Nedokážete si představit oběd nebo odpoledne bez šálku dobrého kapučína? Tímto každodenní rituálem dodáváte tělu 250 kJ. Preso má přitom jen 60 kJ. Nezměníte chutě?
- Ušetříte 1000 kJ za týden.

Pijte zelený čaj

Lidé, kteří si denně dají až tři šálky zeleného čaje, spálí během 24 hodin bonusových 300 kJ. Zelený čaj totiž podporuje metabolismus. Výzkumy japonských vědců dokonce potvrdily, že obsahuje látku, která pomáhá při odbourávání tuků. Pozor, čajovou kúru si dejte maximálně tři dny za sebou.
Spálíte 300 kJ za jeden den.

Namísto čokolády banán

Máte po každém obědě chuť na sladké? Zkuste si dát vždy místo čokolády banán. Obsahuje málo tuku, má vysoký obsah přírodních cukrů a uspokojí váš mlsný jazýček.
- Ušetříte až 3500 kJ za týden.

Velký úklid

Pokud jste ještě nestihla jarní očistu bytu, dejte se do toho. Zametejte, vysávejte, myjte okna, utírejte prach.
- Spálíte až 2000 kJ za dvě hodiny.

Vsaďte na kyselinu

Nevíte, o jakou se jedná? Konjugovaná kyselina linolová (též konjugovaná oktadekadienová kyselina), které dietologové říkají CLA, dokáže na jedné straně spolehlivě chránit svalovou tkáň, na straně druhé se odvážně pouští do křížku s tělesným tukem. Najdete ji v hovězím a skopovém mase, v jogurtech nebo v biomléce.
- Spálíte o desítky kilojoulů denně více.

Tipy na zdravé menu

Zeleninový salát s lososem
Budete potřebovat (na jednu porci):
1 porci lososa, 200 g čerstvé zeleniny (hlávkový a ledový salát, okurku, papriku, chřest, rajče, cibuli, ředkvičky), citron, sůl, pepř

Postup:
Do vroucí vody nakapejte šťávu z poloviny citronu, sůl, vložte rybu a uvařte ji doměkka (asi 10 minut). Zeleninu očistěte, omyjte a nechte okapat. Salát natrhejte a ostatní druhy zeleniny nakrájejte. Osolte, opepřete, pokapejte zbytkem citronové šťávy, promíchejte a doplňte kousky nakrájené ryby.
Energetická hodnota: 1500 kJ

Rizoto s hráškem
Budete potřebovat (na jednu porci):
250 g mrkve, 1 šalotku, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 300 g mraženého hrášku, 200 g rýže, 150 ml suchého vína, 150 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř

Postup:
Očištěnou mrkev nakrájejte na malé kousky. Česnek a šalotku nasekejte najemno a orestujte na lžičce oleje. Přidejte mrkev a hrášek, krátce společně opečte. Pak přimíchejte rýži, zalijte vínem a zvolna přidejte zeleninový vývar. Vše poduste na mírném ohni asi 20 minut. Podle chuti dokořeňte.
Energetická hodnota1800 kJ

Tvarohová pomazánka
Budete potřebovat (na jednu porci):
100 g tvarohu, 1 bílý jogurt, čerstvé ovoce, 1 plátek knäckebrotu

Postup:
Tvaroh a jogurt dejte do misky a našlehejte je do krémové konzistence. ovoce omyjte a dejte si stranou pár kousků na ozdobu. Zbytek ovoce nakrájejte nadrobno a vmíchejte do tvarohu s jogurtem. Dozdobte ovocem a podávejte s knäckebrotem.
Energetická hodnota1300 kJ

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz