Jamie Oliver exkluzivně: 10 rad jak správně nakupovat suroviny! | Recepty.Blesk.cz

Jamie Oliver exkluzivně: 10 rad jak správně nakupovat suroviny!

Slavný kuchař bez čepice poradí jak správně nakupovat čerstvé suroviny!
Slavný kuchař bez čepice poradí jak správně nakupovat čerstvé suroviny!
Foto: Archív
05.02.2015 / 18:00

Asi je zbytečné tuto legendu ve světě kuchařských celebrit představovat. Jamieho milují jak tisíce kuchařů i amatérů, kteří s jeho recepty vařit právě začínali. Jak ale tento slavný Angličan nakupuje, aby měl všechny své suroviny k vaření čerstvé? Dovolil nám nahlédnout pod pokličku jeho nákupních triků, které mohou každému při nákupech pomoci.

Rada č. 1

Když se vám nelíbí něco, co jste si koupili, vždy to jděte vrátit, protože když si nebudete stěžovat, v obchodě se to nedozví a z této chyby se nepoučí. Pokud ve svém oblíbeném obchodě něco nenajdete, požádejte je, aby jto doplnili. Jamie k tomu se smíchem dodává, "Vanilkové lusky, semolinovou mouku, ocet a dobré olivové oleje by měli mít v každém dobrém obchodě, a jestli nemají, udělejte trochu skandál a klidně to sveďte na mě!"

Rada č. 2

Nestačí se na vyhlédnuté suroviny jen dívat. Dobré je si je očichat a osahat. Než nějakou ingredienci koupíte, musíte ji dobře znát. Dále pak nikdy není na škodu nakupovat podle sezóny. To, co hodláte uvařit je nejlepší si vybírat ze sezonní nabídky.

Rada č. 3

Opravdu čerstvá ryba nikdy není cítit rybinou. Dívejte se , jestli má jasné oči, lesklé šupiny a načervenalé žábry. Pokud si nemůžete rybu důkladněji prohlédnout, protože je za sklem, sledujte, jak je vystavená. Když ja maso špatně, nebo nerovnoměrně nakrájené nebo když se např. mušle válejí v louži roztátého ledu, poznáte, že lidé, co tu pracují, se o svoji práci moc nestarají. Když přijdete do obchodu, kde je všechno pečlivě naporcované a urovnané, máte štěstí, jste v dobrých rukou prodavačů.

Rada č. 4

Když nevíte, co si dobrého koupit, zeptejte se řezníka, rybárníka nebo jiného prodavače, co by si oni sami dali k večeři,  co by si z této nabídky sami koupili a nebo jestli nemají ještě něco jiného, co není vystavené na pultech. Někdy se stane, že úplně čerstvé produkty mívají vzadu a čekají až se prodají ty starší.

Foto: Archív

Rada č. 5

Pokud vyrazíte na nákupy nějakého dobrého a čerstvého masa do rybárny nebo řeznictví, požádejte prodavače,a by vám z vašeho čerstvého nákupu udělali plátky nebo jej vykostili. Pozorně se dívejte jak to dělají, může se vám to do budoucna hodit. Nejen že poznáte jak se tato práce provádí, ale také si můžete ohlídat, zda tak nepřicházíte o dobré kousky masa.

Rada č. 6

Zkoušejte a kupujte výrobky z kraje, kde žijete nebo alespoň z blízkých měst. I Jamie ví, že spotřeba zejména vlastních surovin je úžasná nejen pro farmáře a místní chovatele, ale i zároveň můžete ochutnat maso i jiné pochutiny, které jste doposavad nejedli. Redakce blesk.cz doporučuje vyzkoušet Farmářské trhy, které probíhají po celé České republice.

Rada č. 7

Rada jak stvořená pro opravdové milovníky hovězího. Nejlepší hovězí maso je tmavší barvy. Takové maso je dobře uzrálé, narozdíl od světle červeného. Hledejte maso, které viselo 16 až 26 dní, vše také záleží na věku a plemenu dobytka. Maso by mělo mít na sobě viditelné "mramorování" tukem.

Rada č. 8

"Vyzkoušejte nákupy v místních obchodem přes internet", radí Jamie. Je to skvělá možnost, jak domů dostat rozměrnější a těžké nákupy a netahat domů nic ručně. " Když tohle budete mít z krku, získáte více času na bezstarostné obcházení obchodů a následné vaření", pokračuje mladý Angličan.

Rada č. 9

Slavný kuchař bez čepice má i vlastní tip ohledně spižírny."Základních surovin mějte vždy dostatečnou zásobu, aby vám v nevhodnou chvíli nedošly jak na potvoru bylinky nebo koření. Na mé stránce jamieoliver.com najdete seznam "Cupboard stuff" (př. Co do špajzu?) a můžete se inspirovat tím, co by vám ve vaší spíži nikdy nemělo chybět."

Rada č. 10

Není moc míst, kam se vydáte tak častokrát do týdne, jako je supermarket. Proto je dobré seznámit se s personálem a když vám vystavené zboží přijde trochu více unavené, klidně to personálu řekněte. Jamie to tak dělá a pokaždé to zabírá. Určitě také není na škodu se s personálem trochu více seznámit. Možná vás pak upozorní na různé slevy a zajímavé akce.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz