Jestli už dopředu dumáte nad tím, jak o svátcích nepřibrat, a přitom si pochutnat na nějakých těch sladkých dobrotách, máme pro vás pár tipů! Nemusíte se hned úplně vzdávat cukroví, ale můžete si připravit zdravější variantu vánoční klasiky. Že nevíte, jak na to? Není to nic složitého, inspirovat se můžete těmito recepty.
Špaldové perníčky
NA TĚSTO:
* 1,5 hrnku špaldové mouky * 1 vejce * 2 lžičky perníkového koření * 1 lžička mleté skořice * 5 až 8 lžic medu * 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje * bílek na potření NA OZDOBENÍ * oříšky, mandle, semínka podle chuti
POSTUP:
Smícháme špaldovou mouku, perníkové koření, mletou skořici, vejce, kokosový nebo olivový olej a med. Nejprve dáme medu méně a případně podle konzistence těsta ho přidáme. Vypracujeme těsto, které se nebude lepit a půjde dobře vyválet, podle potřeby přidáme mouku nebo med. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak ho vyválíme na plát silný zhruba 4 mm a z něj vykrájíme perníčky, ty rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je bílkem a zdobíme oříšky nebo semínky podle chuti. Pečeme při teplotě 180 °C asi 5 minut, aby perníčky neztvrdly.
Doba přípravy: 100 minut
Počet kousků: 60
Cena cca: 100 Kč
Mandlové rohlíčky
* 2 šálky mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí * 1 lžíce drcených konopných semínek * 1 lžička vanilkového extraktu * 3 až 5 lžic javorového sirupu * špetka soli * sladidlo Pecva
POSTUP:
Ve velké míse smícháme mandlovou mouku, vanilku, javorový sirup, konopná semínka a sůl. Pokud je těsto moc suché, přilijeme vodu, pokud je směs málo sladká, stačí ji zakápnout troškou sladidla. Těsto by mělo být dostatečně vlhké, aby drželo pohromadě. Rukama tvarujeme rohlíčky, ty pak necháme ztuhnout v chladničce. Rohlíčky vydrží v lednici až tři týdny, v mrazničce až dva měsíce.
Doba přípravy: 25 minut
Počet kousků: 20
Cena cca: 120 Kč
Čokoládové kuličky
* 1 čokoládový pudink Slimbel * 1 balení čokoládových sušenek Fibroki * 225 ml nízkotučného mléka * na obalení mleté oříšky / kokos / kakao
POSTUP:
Sušenky podrtíme válečkem najemno, pudink rozšleháme v nízkotučném mléce pokojové teploty dohladka. Do pudinku přidáme rozdrcené sušenky a vypracujeme hmotu, z ní tvoříme ručně menší kuličky a obalíme je v mletých oříšcích, kokosu nebo kakau a necháme v chladu ztuhnout.
Doba přípravy: 30 minut
Počet kousků: 25
Cena cca: 80 Kč
Chcete se inspirovat dalšími zdravými sladkostmi, které byste mohla o Vánocích mlasat? Najdete je v novém, listopadovém vydání magazínu Blesk - Vaše recepty.