Recepty první republiky: Uzená polévka, španělské ptáčky a skvělý koláč! | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší prvorepublikové recepty: Uzená polévka, španělské ptáčky nebo výtečný koláč k čaji!

Foto: SmartPress/Kuchařka první republiky
23.10.2018 / 17:13

Co se vám vybaví pod označením první republika? Nostalgie, kouzlo domova, samostatný stát, vzpomínky na dětství nebo výtečná gastronomie? Přestože ji většina z nás nezažila na vlastní kůži, díky bohu existují recepty, které zůstaly v kuchařkách napořád. A bylo by škoda je neoprášit. Zkuste následující dobroty a budete nadšení jednoduchostí a zároveň originalitou. K načerpání další inspirace sáhněte po knize Kuchařka první republiky, kterou vydalo nakladatelství SmartPress. 

Polévka podle Buriana, dělnická i z židovské kuchyně

 

Období dvacátých a třicátých let minulého století bylo právem považováno za zlatý věk české gastronomie. A co už tenkrát české kuchařky dobře věděly? Že z nekvalitních surovin nic dobrého neuvaří. Čím tedy začít? Zkuste polévky! Jeden recept je z dělnické kuchyně, druhá z kuchyně Vlasty Buriana a třetí je inspirována židovskou kuchyní.

Poctivá uzená polévka: Grunt dělnických kuchyní za první republiky

Poctivá uzená polévka: Grunt dělnických kuchyní za první republiky

První republika je u nás spojená s nostalgickou náladou, kdy bylo všechno dobré. Ostatně není pochyb, že černobílé filmy s Adinou Mandlovou nebo Oldřichem…celý článek

Bílá polévka Vlasty Buriana

Bílá polévka Vlasty Buriana

Vlasta Burian byl velký labužník a měl i svého osobního kuchaře, který dokázal vykouzlit skvělé dobroty nejen k obědu. Recept na tuto polévku najdete…celý článek

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Tahle převelice zajímavá variace na boršč pochází z židovské kuchyně, a najdete ji v knize Kuchařka první republiky. Původně je tento recept z knihy…celý článek

Hlavní jídla s masem i bez

 

Polévka je grunt, ale na hlavní jídlo nezapomínejte. Tehdejší recepty se lišily podle toho, v jakých rodinách vznikaly. Buď v bohatších měšťanských, nebo v dělnických. Obě byly sice propojeny, ovšem ta měšťanská mívala elegantnější podobu a byl v ní cítit vliv vídeňské, francouzské či anglosaské gastronomie. V jídelníčku měšťanů bylo více masa, dělnické rodiny si vystačily s bezmasými jídly. Ta ovšem i dnes patří k těm populárním. 

Španělské ptáčky, které se rozplývají na jazyku: Připravte je podle kuchyně první republiky

Španělské ptáčky, které se rozplývají na jazyku: Připravte je podle kuchyně první republiky

Až budete chtít někoho skutečně oslnit svým kuchařským uměním, připravte mu něco podle receptů první republiky, a to z kuchyně klasické měšťanské domácnosti.…celý článek

Prvorepublikový smažený sýr

Prvorepublikový smažený sýr

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud na něj máte chuť a chcete si dát nějaký skutečně výborný, zkuste tento, který byl oblíbený…celý článek

Jehněčí kotlety Imperial s haší

Jehněčí kotlety Imperial s haší

Tenhle recept z knihy Kuchařka první republiky je inspirován světem a stojí za to ho vyzkoušet. Zejména haše vás mile překvapí.celý článek

Staré recepty na zákusky

 

Téměř každá rodina mívala v typickém nedělním menu i moučníky. Vedle klasických českých buchet či bábovek to byly i inspirativní dezerty v moderním hávu. Ať už to byly rolády nebo dorty či koláče k čaji, všechny měly něco společného. Nikdy byste v nich nenašli žádnou náhražku! Med, máslo, to byla naprostá samozřejmost, i když ne zrovna nejlevnější. Tyhle tři dobroty rozhodně otestujte, stojí za to!

Piškotová roláda

Piškotová roláda

Piškotové rolády jsou u nás víc než oblíbené. Vypadají elegantně a přitom je zvládne v domácím prostředí téměř každá zručnější kuchařka.celý článek

Ořechový dort

Ořechový dort

Tenhle dort s ořechy dodá vašemu nedělnímu obědu punc elegance a kvality. K tomu uvařte dobrou kávu a o chuťové zážitky máte postaráno.celý článek

Výtečný koláč k čaji

Výtečný koláč k čaji

Domácí moučníky byly vždycky chloubou české kuchyně. Za první republiky bývala sladká jídla podávána jako hlavní chod zcela běžně.celý článek

 

Co máte rádi ke smaženému sýru? Pokud bramborovou kaši, naučte se ji podle našeho VIDEORECEPTU:

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz