Recept na pečený čaj jako od babičky! Ideální na chladné dny a večery | Recepty.Blesk.cz

Recept na pečený čaj jako od babičky! Ideální na chladné dny a večery

Foto: iStock
24.10.2018 / 06:00

Že nevíte, co to je? U nás doma ho dělala babička a dodnes mám spojený podzim právě s touhle dobrotou. Příprava pečeného čaje je snadná, rychlá a můžete u toho experimentovat a využít fantazii na sto procent. Jak na to?

 

Na přípravu pečeného čaje je vhodnější ovoce, které je kyselejší, i když použít můžete samozřejmě jakékoli. Nehodí se ale banán a mango. Vynikající pečený čaj je z borůvek, brusinek, rybízu nebo jiného drobného ovoce. Vyzkoušet můžete ale i pomeranče, jablka, hrušky, švestky nebo mandarinky! K přípravě lze využít ovoce čerstvé nebo mražené.

Co budete potřebovat?

1 kg ovoce podle chuti, 1,1 kg cukru krystal, 1 citron, 1 lžičku mleté skořice, 3 hřebíčky (umleté), podle chuti můžete přidat 200 ml rumu nebo brandy.

 

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče…celý článek


Postup:

 

Ovoce umyjte a nakrájejte na kousky. Pokud použijete jablka, nemusíte je loupat. Nakrájené ovoce smíchejte s cukrem a rumem, přidejte skořici, hřebíček a promíchejte. Směs dejte do hlubšího pekáčku a vložte do vyhřáté trouby, tam ovoce při teplotě 220 °C pečte asi 45 minut. Občas ho kontrolujte, je potřeba, aby ovoce pustilo šťávu. Sem tam ovoce promíchejte.

 

Když je ovoce upečené, spolu se šťávou ho nandejte do sterilizovaných skleniček a otočte je dnem vzhůru na 5 minut. Nechte vychladnout a pak používejte na přípravu domácího čaje. Ten připravíte z 1 až 2 lžiček pečeného čaje a horké vody. Necháte několik minut louhovat a můžete servírovat.

 

Pokud chcete, aby vám vydržel čaj déle, je zapotřebí sklenky ještě sterilovat, a to zhruba 10 minut při 80 °C.

 

K chladnějším dnům se hodí i nějaké vydatnější jídlo, třeba rajská omáčka. Zkuste ji podle našeho receptu:

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz