Francouzská masová pomazánka rillettes. Nebudete už chtít jinou! | Recepty.Blesk.cz

Francouzská masová pomazánka rillettes. Nebudete už chtít jinou!

Foto: iStock
26.09.2018 / 06:00

Masové pomazánky jsou ideální svačinou, stačí je jen namazat na chleba nebo topinku. Tahle francouzská specialita je oblíbenou pochoutkou všech Francouzů a nedají na ni dopustit. Na přípravu téhle dobroty budete potřebovat celý den, ale výsledek stojí za to!

 

Rillettes je pochoutka, která pochází z 15. století z oblasti Touraine ve střední Francii. Název vznikl jako zdrobnělina slova „rille“ označujícího podlouhlý špalíček sádla. Rillettes se připravuje podobně jako paštiky – původně z vepřového masa, ovšem dá se vyrobit i z kachního nebo husího, případně z králíka nebo tuňáka.


Co budete k přípravě potřebovat?

1 lžíci nasekaného rozmarýnu, 1 velký stroužek nasekaného česneku, ¼ lžičky mletého hřebíčku, 2 lžičky mořské soli, čerstvě mletý pepř, 500 g prorostlého vepřového boku s kostí, 1 bobkový list, 60 g vepřového sádla (nemusí být).

 

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá…celý článek


Příprava suché směsi:

V malé misce smíchejte rozmarýn, česnek a hřebíček se solí a pepřem. Maso vložte do velké nádoby s víkem, zasypte směsí a rukama upěchujte. Maso můžete obalit ze všech stran směsí a prsty směs vtlačte do masa i kůže. Dózu s masem nechte na 24 hodin v lednici odležet.


Příprava pomazánky:

Maso přesuňte do hrnce, přidejte bobkový list a zalijte 250 ml vroucí vody. Hrnec pevně utěsněte alobalem, přiklopte pokličkou a nechte v troubě při nízké teplotě dusit 3 hodiny, dokud nebude maso měkké a skoro nezačne odpadávat od kosti. Pozor, během vaření se nesmí maso vysušit, takže ho zkontrolujte. Kdyby se odpařilo vody moc, maso podlijte.

 

Vytáhněte z trouby, sesbírejte vypečený tuk, který plave na povrchu šťávy, a odložte ho stranou. Vyklopte maso i se šťávou do sítka položeného na míse, zakryjte a nechte vychladnout. Jestli ve šťávě zůstalo moc tuku, seberte ho lžící a přidejte k odloženému tuku. Šťávu dejte taky stranou.

 

Nejlepší domácí paštika! Naučte se ji snadno a rychle krok za krokem

Nejlepší domácí paštika! Naučte se ji snadno a rychle krok za krokem

Proč paštiku kupovat, když si ji můžete připravit z čerstvých surovin sami doma? Pravda, je to trochu pracnější, ale výsledek za to stojí! Získáte…celý článek

Když maso vychladne, odřízněte kůži a kosti a vyhoďte je. Maso položte na prkénko. Maso pak natrhejte pomocí dvou vidliček, které obrátíte zadní stranou k sobě, a napěchujte ho do sterilizované sklenice. Přilijte odloženou šťávu.

 

V malém kastrůlku rozpusťte na mírném ohni odložený tuk a zalijte jím pomazánku tak, aby ji zcela zakrýval. Jestli se vám nepodařilo z masa získat dostatek tuku, rozpusťte trochu sádla a přilijte ho do sklenice.

 

Sklenice uzavřete a po vychladnutí skladujte v ledničce. Vydrží vám tam asi měsíc. Jakmile ale skleničku otevřete, rillettes spotřebujte do 48 hodin.

 

Máte raději zeleninové pomazánky? Zkuste tuhle avokádovou podle našeho VIDEORECEPTU:

Video se připravuje ...
Avokádová pomazánka s lučinou

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz