Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená | Recepty.Blesk.cz

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Dokonale uvařit rýži zvládnete i vy!
Dokonale uvařit rýži zvládnete i vy!
Foto: iStock.com
07.02.2018 / 06:00

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně. Ne každý druh se vaří stejně. Záleží také na pokrmu, který připravujete. Víte, jak na ni?

Druhy rýže

Dlouhozrnná

Víceúčelová rýže, která se vaří v horké vodě. Pokud jde o bílou rýži, vaříme ji 15 minut, hnědou pak 30 až 35 minut.

Arborio

Jde i italskou kulatozrnnou rýži, která má krémovou konzistenci a chutná po oříšcích. Připravuje se metodou přípravy na italské rizoto, trvá to asi 15 až 20 minut.

Basmati

Aromatická rýže vhodná na pilavy a indickou kuchyni. Nejprve se namočí a pak se připravuje absorpční metodou asi 15 minut.

 

Foto: iStock


Divoká

Připravuje se v horké vodě asi 35 až 40 minut.

Japonská

Krátkozrnná bílá rýže s lesklými a lepivými zrnky, Japonci ji na závěr okyselují octem, používá se na přípravu sushi.

Rychlovarná

Vaří se podle pokynů na obalu asi 10 až 12 minut.

Thajská (jasmínová)

Voní po jasmínu a připravuje se absorpční metodou asi 15 minut.

 

Foto: iStock


Vaření rýže v horké vodě

Použít můžete bílou nebo natural rýži a vařit ji lze ve velkém množství vroucí vody. V hrnci uvedete k varu vodu, přidáte sůl a pak rýži. Bez pokličky vaříte na mírném ohni doměkka. Rýži pak slijete přes cedník nebo síto, propláchnete vroucí vodou. Při ohřívání je vhodné rýži promíchat s máslem nebo olejem.


Vaření absorpční metodou

Tahle metoda je nejvhodnější pro vaření rýže basmati a pro jasmínovou rýži. Rýže se vaří v odměřeném množství vody, přičemž se do rýže voda zcela vsákne, když je uvařená. Vodu, rýži a sůl tedy dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Promíchejte, snižte plamen a kastrol přikryjte. Vařte na mírném plameni 15 minut, pak rýži nakypřete vidličkou. Při vaření použijte 2 a ½ dílu vody na 1 díl rýže.


Japonská okyselená rýže

Rýži propláchněte a pak ji nechte asi třicet minut v hrnci namočenou. Počítejte se 600 ml vody na 400 g rýže. Uveďte do varu, přikryjte a na mírném plameni vařte 15 minut. Pak nechte 15 minut stát. Mezitím svařte 4 lžíce rýžového octa a 4 lžíce cukru se špetkou soli, vařte, až se cukr rozpustí. Sejměte z plamene a nechte vychladnout. Po vychlazení rýži rovnoměrně zakapejte sladkým octovým sirupem. Okyselenou rýži ihned použijte nebo ji přikryjte vlhkou utěrkou, ale byla rýže vláčná.

Šéfkuchař Radek David vás naučí, jak připravit pravé italské rizoto! Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Šéfkuchař vás naučí, jak připravit pravé italské risotto • 

 

 

 

 

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz