Recept na domácí chleba: Triky, jak ho mít co nejlepší! | Recepty.Blesk.cz

Recept na poctivý domácí chléb: Triky, jak ho mít co nejlepší!

Foto: iStock
15.11.2017 / 06:00

Křupavý a čerstvý chleba hned po ránu? Proč ne, stačí, když se ho naučíte upéct sami doma. Můžete zkusit klasický pšeničný, ovšem fantazii se meze nekladou. Chléb se dá upéct z ječné mouky, ovesné, pohankové, špaldové nebo žitné! Víte, jak na to?

Upéct vlastní bochník chleba je prý nejuspokojivější kuchařská záležitost. Jestli se chcete stát mistrem přes pečení chleba, naučte se to nejzákladnější a úspěch vás nemine. Chléb lze samozřejmě upéct v pekárně na chléb, do které „jen“ nasypete chlebovou směs, kterou koupíte, ale není to ono.

 

Mouka ovlivní chuť chleba

Foto: shutterstock.com

Chuť a konzistenci chleba ovlivní samozřejmě výběr mouky. Většinou se na chléb používají mouky s vysokým obsahem lepku, jako jsou bílá pšeničná nebo celozrnná pšeničná. Lepek zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. Základní recept lze obměňovat použitím mouky kukuřičné, ječné, sójové, špaldové nebo žitné.

 

Bez droždí to nepůjde

Foto: shutterstock.com

K pečení chleba potřebujete droždí. A můžete použít čerstvé, sušené nebo instantní. Můžete je libovolně v receptech zaměnit a platí poměr: 15 gramů čerstvého rovná se 1 lžíci sušeného granulovaného droždí. Obě vykynou v teplotě maximálně do 30 stupňů Celsia. Jiný postup platí pro instantní droždí – to se přidává rovnou k přísadám a promíchá se. Přidá se teplá tekutina a opět se promíchá. Někdy stačí jen jedno kynutí.

 

Co budete potřebovat na základní bílý chléb?

15 gramů čerstvého droždí (nebo 1 lžíce sušeného), 450 ml teplé vody, 750 g hladké mouky s vysokým obsahem lepku (typ 00), 2 lžičky soli

Postup:

• Připravte droždí a těsto a prohněťte. Hnětením byste měli vytvořit hladké a pružné těsto. Vložte ho do olejem vytřené mísy, přikryjte a nechte kynout v teple, až zdvojnásobí objem – zhruba jednu až dvě hodiny. Těsto musí kynout na teplém místě bez průvanu.

Foto: iStock

• Jak poznáte, že je vykynuté? Udělejte do těsta prstem důlek, a jakmile důlek zůstane, je vykynuté.

• Po vykynutí je potřeba těsto vybouchat pěstí a opět lehce prohníst, pak teprve ho nechte přikryté pět minut odpočívat. Rozkrojte ho na poloviny, každou vytvarujte a vložte do formy o objemu 900 ml, volně překryjte fólií potřenou olejem a nechte v teple 30 až 45 minut, až těsto formu vyplní.

Foto: iStock

• Povrch těsta potřete – případně posypte – a pečte těsto dvacet minut při 220 stupních Celsia. Teplotu snižte na 180 stupňů Celsia a chléb pečte ještě patnáct minut. Vyklopte ho a nechte vychladnout na mřížce. Z téhle dávky upečete dva bochníky po 900 gramech.

 

Čím chléb posypat?

Chléb můžete upéct jen s popraškem mouky, ale můžete ho před nebo po pečení posypat například mákem, semínky nebo kořením. Pro sypání semínky nebo kořením musíte chléb nejprve potřít mlékem, máslem nebo olejem, aby tyto přídavky na chlebu držely. Na posypy se hodí semínka fenyklu, kmínu, máku, sezamu nebo slunečnice. Dobrou chuť dodá chlebu posypání nasekanými pekanovými, vlašskými nebo lískovými ořechy.

 

Jak upéct chleba, na to se můžete podívat v našem VIDEU:

Video se připravuje ...
Pečení chleba • 
 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz