Milujete štrúdly nebo koláčky z listového těsta? Proč ho kupovat, když ho můžete vyrobit sami doma? Obětujte trochu času a vykouzlíte lahodné těsto, kterému nemůže žádné kupované konkurovat. Jak na to?
Listové těsto se používá na nejrůznější sladké a slané koláče, taštičky a samozřejmě oblíbené jablečné štrúdly. Je velmi oblíbené, takže je na čase, abyste se ho naučili vyrobit sami doma. S listovým těstem pracujte vždy v chladnější místnosti a připravujte ho raději den předtím, než ho budete používat – bude mít víc času na odpočinek, takže se vám bude lépe vyvalovat. Před pečením ho pak dejte na třicet minut vychladit.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml studené vody
- 75 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky soli, 300 g másla
První fáze – příprava předtěsta (détrempe):
Mouku prosejte na vychlazenou pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek. Přidejte vodu, rozpuštěné máslo a sůl. Promíchejte konečky prstů. Cukrářskou kartou zpracovávejte, až se vytvoří jakási drobenka. Je-li těsto suché, přidejte ještě vodu. Těsto vytvarujte jako kouli. Na povrchu ji nařízněte do kříže, aby se nesrážela. Dejte na třicet minut vychladit.
Druhá fáze – přidání másla:
Než máslo do těsta zapracujete, zploštěte ho do bloku o výšce asi dva centimetry tak, že ho mezi dvěma vrstvami fólie nebo pečicího papíru rozklepnete válečkem.
Na vychlazené pomoučené ploše zploštěte détrempe a pak ho vyválejte do tvaru kříže. Ve středu nechte malý pahrbek. Blok másla položte doprostřed a ze stran přes něj přeložte vyválené těsto. Trochu ho natáhněte, aby bylo máslo pokryté. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a válečkem přejeďte přes těsto, aby se spojily okraje. Těsto vyválejte do obdélníku.
Třetí fáze - vyvalování a překládání těsta:
Těsto vyvalujte směrem od sebe stejnoměrnými tahy. Horní třetinu přetáhněte přes dvě přeložené spodní a oprašte přebytečnou mouku. Těsto vyválejte na obdélník o rozměrech 20 x 45 cm, spodní třetinu přeložte směrem ke středu. Těsto by mělo mít tvar čtverce, tři vrstvy a okraje by měly lícovat. Teď ho budete muset otočit.
Listové těsto se musí šestkrát vyválet, složit a otočit, aby „vyběhlo“ a "lístkovalo". Čtverec těsta otočte o čtvrtinu tak, aby byla otevřená strana po vaší pravici, okraje stlačte k sobě. Těsto vyválejte na obdélník o rozměrech 20 x 45 centimetrů, znova ho složte na třetiny a okraje spojte. Dejte na půl hodiny vychladit. Zopakujte vyvalování, skládání a otáčení ještě dvakrát.
Když už se učíte vyrobit domácí listové těsto, naučte se taky těsto na croissanty podle šéfkuchaře Michala Nikodema: