Majonéza patří k jedněm ze základních surovin české studené kuchyně. Některé pokrmy bez ní nejde udělat, a pokud ano, nebude to ono. Proč ale majonézu kupovat, když si ji můžete vyrobit sami doma? Je to snadné, rychlé a levné. No a chuťově o něčem jiném. Poctivá domácí majonéza je prostě nejlepší!
Vláčná a krémová, taková by měla být domácí majonéza. Jednoduchou emulzi ze žloutků, octa, oleje a ochucovadel vyrobíte ručně nebo s pomocí mixéru, podle toho, čemu dáváte přednost. Jakmile se ji naučíte vyrobit, jinou už nikdy nebudete chtít. Tajemství přípravy? Všechny suroviny musí být v pokojové teplotě a nesmíte nikam spěchat.
Budete potřebovat: 1 vejce, 1 lžíci dijonské hořčice, sůl, čerstvě mletý pepř, 250 ml olivového oleje, 250 ml rostlinného oleje, asi 2 lžičky vinného octa.
Postup: Do nádoby robota dejte 1 lžíci dijonské hořčice a 1 vejce. Šlehejte, až se obojí spojí. Za chodu vlijte otvorem ve víku tenkým pramínkem olivový olej. Až směs začne houstnout, přidejte 2 lžičky octa, sůl a pepř podle potřeby. Opět prošlehejte, až se směs spojí. Nechte robot běžet a přilijte rostlinný olej, pramínek zesilte, až majonéza zesvětlá. Pokud je třeba, dochuťte. Z tohoto množství vyrobíte asi 650 ml majonézy.
Náš tip: Místo hořčice můžete použít čtyři rozdrcené stroužky česneku – hodí se ke studené rybě, vaječným pokrmům jako dip. Lze také vmíchat nakrájenou petrželku, estragon nebo kerblík. Tahle majonéza se zase hodí ke grilované drůbeži a masu.
Jak připravuje domácí majonézu šéfkuchař Radek David? Podívejte se na VIDEO: