6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby! | Recepty.Blesk.cz

6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

  • Foto: Profimedia
    19července   2017  /  06:00

    Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou vhod naše tipy, co s těmi úlovky potom udělat.

  • Mražení

    Foto: Profimedia

    Houby se dají skvěle mrazit. Ovšem i mražení má svá pravidla. Rozhodně byste neměli houby strčit do mrazáku za syrova. Za prvé by mohly zhořknout, za druhé by se v nich množily toxiny. Jakmile donesete houby z lesa domů, očistěte je, nakrájejte a zhruba 3 až 5 minut poduste. Během vaření je nemusíte nijak solit ani kořenit. Pak je slijte, propláchněte studenou vodou a dejte do mrazicích sáčků nebo krabiček s víčkem. Zmrazené vydrží i několik let, ale nesmíte je mezitím rozmrazit. Po rozmrazení je okamžitě spotřebujte.

     

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a…celý článek

  • Sušení

    Foto: Profimedia

    Velmi snadný způsob, jak houby uchovat. Houby nejprve očistěte a nakrájejte. Pokud jde o čištění, určitě okrájejte všechna okousaná a otlačená místa, stejně tak se zbavte červavých hub (občasná dírka ale nevadí) a plesnivých hub. Krájejte houby na zhruba 4milimetrové plátky, aby se snadno usušily. Pak je rozložte v dostatečném rozestupu na plech, na který jste dali papír na pečení (noviny vhodné nejsou, po přilepení by na sebe mohly houby nasát tiskařskou barvu), použít se dají i síťky v rámech. Existují ale i síťky plastové či silikonové. Sušení pak trvá tímto způsobem asi dva tři dny, dokud nejsou opravdu suché (houby by měly chrastit). Sušit můžete také v sušičce – tam stačí houby rozprostřít na jednotlivá patra a ráno už máte hotovo. Tip: k sušení se nehodí klouzky, protože jsou moc vodnaté. Po usušení je dejte do uzavíratelných sklenic nebo dóz.

  • Solení

    Foto: Profimedia

    Houby se dají také naložit do soli. Postup je snadný a zvládnete ho raz dva. Houby očistěte, nakrájejte a nechte oschnout. Pak je dejte do připravených sklenic a každou vrstvu hub prosypte solí. Na 1 kg hub budete potřebovat asi čtvrt kilogramu soli. Poslední vrstva ve sklenici musí být sůl. Pak sklenice dobře uzavřete a uložte do chladu a tmy.

     

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek

  • Nakládání hub

    Foto: Profimedia

    Houby se dají nakládat do octa nebo do tuku, třeba do sádla. V hrnci rozpusťte sádlo a přidejte na kostky nakrájené houby (na množství sádla asi dvojnásobné množství hub). Na mírném ohni duste, dokud nejsou houby jako škvarky. Opepřete a okmínujte je. Pak nalijte směs do vyhřátých a suchých sklenic, zavíčkujte je a zavařte, nejméně jednu hodinu zavařujte. Dobře chutnají i houby v octovém nálevu. K tomu se skvěle hodí menší houby, které jen očistíte, ale už nekrájíte. Nakládejte je spíše do menších skleniček, abyste je zvládli spotřebovat.

  • Dušení ve vlastní šťávě

    Foto: Profimedia

    Ideální zvláště pro přípravu omáček, polévek a podobně. Houby očistěte a nakrájejte na malé kostky. V kastrolu je duste s trochou kmínu ve vlastní šťávě. Nepřidávejte ani vodu, ani tuk. Jakmile se houby vydusí asi na třetinu objemu, naplňte jimi nahřáté sklenice. Nikdy je neplňte úplně až k víčku, mezi víčkem a houbami by měla být mezera asi 1 cm. Pak sklenici sterilujte na 100 °C asi 45 minut.

     

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    V zimě ani netušíte, že něco takového existuje, ovšem v létě se mohou stát vašimi nemilými spolubydlícími. Vletí všude, milují mouku, luštěniny, ořechy…celý článek

  • Mleté nebo uzené

    3556177:gallery:true:true

    Jestli jste tuhle metodu ještě nezkoušeli, můžete s tím začít letos. Umletí hub se hodí v případě, že se vám při sušení spousta hub rozlámala. Bylo by škoda je vyhodit, no ne? Tak je rozmixujte nebo nadrťte na prášek, ten smíchejte s mletým pepřem (pepř chrání houby před škůdci), můžete ho používat jako houbové koření. Houby lze také udit. Každopádně je dobré vědět, že uzené houby se nehodí k dlouhodobému uskladnění. Deset minut je povařte v osolené vodě, pak je nechte okapat a rozložte je na síta, která vložíte do udírny. Houby se udí vlažným kouřem 2 až 3 hodiny. Skvěle je využijete při přípravě sekané, rizota nebo zeleninových salátů.

     

    Ochutnejte zeleninový salát s houbami a kuřetem! Podívejte se na naše VIDEO, ve kterém vás ho naučí šéfkuchař Radek David:

    Video se připravuje ...
    Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida • 

     

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz