- Foto: Profimedia19. července 2017 / 06:00
Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou vhod naše tipy, co s těmi úlovky potom udělat.
Mražení
Houby se dají skvěle mrazit. Ovšem i mražení má svá pravidla. Rozhodně byste neměli houby strčit do mrazáku za syrova. Za prvé by mohly zhořknout, za druhé by se v nich množily toxiny. Jakmile donesete houby z lesa domů, očistěte je, nakrájejte a zhruba 3 až 5 minut poduste. Během vaření je nemusíte nijak solit ani kořenit. Pak je slijte, propláchněte studenou vodou a dejte do mrazicích sáčků nebo krabiček s víčkem. Zmrazené vydrží i několik let, ale nesmíte je mezitím rozmrazit. Po rozmrazení je okamžitě spotřebujte.
Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!
Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a…celý článek
Sušení
Velmi snadný způsob, jak houby uchovat. Houby nejprve očistěte a nakrájejte. Pokud jde o čištění, určitě okrájejte všechna okousaná a otlačená místa, stejně tak se zbavte červavých hub (občasná dírka ale nevadí) a plesnivých hub. Krájejte houby na zhruba 4milimetrové plátky, aby se snadno usušily. Pak je rozložte v dostatečném rozestupu na plech, na který jste dali papír na pečení (noviny vhodné nejsou, po přilepení by na sebe mohly houby nasát tiskařskou barvu), použít se dají i síťky v rámech. Existují ale i síťky plastové či silikonové. Sušení pak trvá tímto způsobem asi dva tři dny, dokud nejsou opravdu suché (houby by měly chrastit). Sušit můžete také v sušičce – tam stačí houby rozprostřít na jednotlivá patra a ráno už máte hotovo. Tip: k sušení se nehodí klouzky, protože jsou moc vodnaté. Po usušení je dejte do uzavíratelných sklenic nebo dóz.
Solení
Houby se dají také naložit do soli. Postup je snadný a zvládnete ho raz dva. Houby očistěte, nakrájejte a nechte oschnout. Pak je dejte do připravených sklenic a každou vrstvu hub prosypte solí. Na 1 kg hub budete potřebovat asi čtvrt kilogramu soli. Poslední vrstva ve sklenici musí být sůl. Pak sklenice dobře uzavřete a uložte do chladu a tmy.
7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny
Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek
Nakládání hub
Houby se dají nakládat do octa nebo do tuku, třeba do sádla. V hrnci rozpusťte sádlo a přidejte na kostky nakrájené houby (na množství sádla asi dvojnásobné množství hub). Na mírném ohni duste, dokud nejsou houby jako škvarky. Opepřete a okmínujte je. Pak nalijte směs do vyhřátých a suchých sklenic, zavíčkujte je a zavařte, nejméně jednu hodinu zavařujte. Dobře chutnají i houby v octovém nálevu. K tomu se skvěle hodí menší houby, které jen očistíte, ale už nekrájíte. Nakládejte je spíše do menších skleniček, abyste je zvládli spotřebovat.
Dušení ve vlastní šťávě
Ideální zvláště pro přípravu omáček, polévek a podobně. Houby očistěte a nakrájejte na malé kostky. V kastrolu je duste s trochou kmínu ve vlastní šťávě. Nepřidávejte ani vodu, ani tuk. Jakmile se houby vydusí asi na třetinu objemu, naplňte jimi nahřáté sklenice. Nikdy je neplňte úplně až k víčku, mezi víčkem a houbami by měla být mezera asi 1 cm. Pak sklenici sterilujte na 100 °C asi 45 minut.
5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!
V zimě ani netušíte, že něco takového existuje, ovšem v létě se mohou stát vašimi nemilými spolubydlícími. Vletí všude, milují mouku, luštěniny, ořechy…celý článek
Mleté nebo uzené
Jestli jste tuhle metodu ještě nezkoušeli, můžete s tím začít letos. Umletí hub se hodí v případě, že se vám při sušení spousta hub rozlámala. Bylo by škoda je vyhodit, no ne? Tak je rozmixujte nebo nadrťte na prášek, ten smíchejte s mletým pepřem (pepř chrání houby před škůdci), můžete ho používat jako houbové koření. Houby lze také udit. Každopádně je dobré vědět, že uzené houby se nehodí k dlouhodobému uskladnění. Deset minut je povařte v osolené vodě, pak je nechte okapat a rozložte je na síta, která vložíte do udírny. Houby se udí vlažným kouřem 2 až 3 hodiny. Skvěle je využijete při přípravě sekané, rizota nebo zeleninových salátů.
Ochutnejte zeleninový salát s houbami a kuřetem! Podívejte se na naše VIDEO, ve kterém vás ho naučí šéfkuchař Radek David:
Video se připravuje ...