- Foto: Profimedia5. července 2017 / 06:00
Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné moučníky. Existuje spousta vychytávek, díky nimž můžete klasické třené těsto vylepšit.
1. Citrusy
Na závěr přidejte do těsta nastrouhanou kůru z pomeranče. Tohle těsto se pak skvěle hodí do koláčů s bílou čokoládou nebo mákem, protože citrusy mu dodají potřebnou svěžest. Navíc těsto hezky zabarví, takže je moučník i pastvou pro oči.
2. Káva
Chystáte se upéct mramorovou bábovku nebo dvoubarevný koláč? Zkuste do třeného těsta (do tmavé části) vmíchat místo mléka šálek kávy. Nejen že těsto nádherně zabarví, ale dodá mu také typickou kávovou chuť a vůni. Nahoru se pak dokonale hodí čokoládová poleva.
Přepálené mléko nebo zápach z cibule? 7 babských triků, které to vyřeší!
Každá kuchařka čas od času něco připálí nebo vaří jídlo, které má svou charakteristickou vůni, která není zrovna líbivá. A pokud druhý den čekáte návštěvu,…celý článek
3. Superpotraviny
Jsou populární a zdravé, takže je zkuste zakomponovat i do přípravy třeného těsta. Pokud máte rádi makový koláč nebo bábovku, místo máku do těsta přidejte 2 až 3 lžíce chia semínek. Na chuti nic neztratí.
4. Bylinky
Do sladkého koláče bylinky? Ale ano, jde to. Například máta skvěle chutná v čokoládovém těstě nebo v kombinaci s jahodami, meduňka zase v citronovo-ovocných koláčích. S meruňkami zase úžasně ladí bazalka. Bylinek je všude plno a v létě jsou plné vůně i chuti, tak proč toho nevyužít?
Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!
Pesto je úžasná směs, kterou využijete téměř všude v kuchyni. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho - nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata,…celý článek
5. Exotika
Mléko se dá nahradit kokosovým mlékem, které seženete ve zdravé výživě nebo i v mnoha supermarketech. Tato kombinace je vhodná pro přípravu citrusových koláčů. A místo másla můžete přidat kokosový olej! Když potom sáhnete ještě po ananasu, moučník s vůní Karibiku je na stole.
6. Ořechy
Chcete, aby měl koláč mandlovou příchuť? Přidejte do těsta sušenky Amarattini. Díky tomu ale těsto přijme více tekutin, takže tam musíte přidat také více mléka. Nemusíte se bát použít ani karamelové sušenky, oříšky nebo ovesné vločky opražené nasucho. Bábovka tak bude mít netradiční, křupavou texturu.
5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba
Není nad chutný a voňavý chléb. Jenže ten ze supermarketů už dávno nechutná tak jako před lety. I proto si ho stále více lidí zkouší upéct doma. Není…celý článek
7. Alkohol
Při přípravě těsta můžete nahradit tekutinu ovocným nebo smetanovým likérem. Jakmile chcete dostat do koláče opravdu alkohol, do hotového těsta udělejte špejlí dírky a do nich nalijte trošku likéru smíchaného s ovocnou šťávou.
Milujete croissasnty? Podívejte se na naše VIDEO a naučte se těsto na tuhle sladkou dobrotu:
Video se připravuje ...