Třešňový páj
K tomuhle koláči chybí už jen knížka detektivek od Agathy Christie a čaj o páté.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
náplň
těsto
Postup přípravy
Ze všech surovin na těsto vypracujte rychle, ale důkladně těsto, rozdělte ho na větší a menší část (2/3 a 1/3), vytvořte silnější placku a dejte ji do lednice na 30 minut až 3 dny.
Pak na pomoučeném vále vyválejte z většího kusu placku o průměru 35 cm a přemístěte ji do hluboké koláčové formy.
Vypeckované třešně promíchejte v míse s cukrem, škrobem a citronovou šťávou a přesuňte je do korpusu. Ze zbývajícího vyváleného těsta nakrájejte proužky a vytvořte mřížku.
Potřete ji žloutkem smíchaným s 1 lžící vody, posypte cukrem a při 200 °C pečte 60–70 minut. Mřížka by měla být zlatavá a třešně musejí bublat.
Mřížka nebo jiné ozdoby z těsta půjdou dobře tvarovat bře a tvar si udrží, když je vyválíte yž silnější, nejméně 4 mm vysoké.
Hodnotit recept: