Vybíráte ovoce? Poradíme vám, jak na to, aby vám co nejdéle vydrželo! | Recepty.Blesk.cz

Vybíráte ovoce? Poradíme vám, jak na to, aby vám co nejdéle vydrželo!

  • Foto: Profimedia
    31května   2017  /  06:00

    Kolikrát se vám už stalo, že jste si domů přinesli jablka, hrušky nebo maliny z obchodu, ale druhý den jste je mohli vyhodit? Při nákupu je nutné pečlivě vybírat, jinak to budou vyhozené peníze!

  • Obecná pravidla pro výběr

    Foto: Profimedia

    Pokud je to jen trochu možné, nekupujte ovoce zabalené v igelitových sáčcích nebo vaničkách. Volné, nebalené plody jsou vhodnější kvůli tomu, že si je můžete skutečně pořádně prohlédnout – a v případě menších druhů, jako jsou víno nebo třešně, i ochutnat. Ano, nebojte se, a jdete-li na nákup na farmářský trh, požádejte, ať vám dají prodejci ochutnat. Kdo by kupoval zajíce v pytli? Ovoce by nemělo být poškozené, plesnivé, pomačkané, vyhněte se též nákupu ovoce, které páchne plesnivinou. Pozor, zralé ovoce se rychle kazí, takže už při nákupu s ním co nejméně manipulujte a rozhodně nekupujte ovoce do zásoby. Zkazilo by se vám.

  • Ovoce s pevnou slupkou (jablka, hrušky)

    Foto: Shutterstock.com

    Jablka a hrušky by měly mít hladkou a lesklou slupku bez skvrn, sytou barvu, ale samozřejmě barva závisí také na odrůdě. Dužina nesmí být otlačená. Hrušky raději vybírejte méně dozrálé a doma je pak nechte „dojít“ při pokojové teplotě. Jablka by měla sladce vonět a mít hladkou a pevnou slupku.

     

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Přemýšlíte, jak mít i v zimě dostatek zeleniny a ovoce pro kuchařské experimenty? Naučte se správně zamrazovat! A nebojte se, mražením se živiny a…celý článek

  • Citrusové plody

    Foto: Shutterstock.com

    Pokud kupujete citrony, limety, pomeranče, grapefruity a klementinky, pak vybírejte takové, aby byly plné a oblé. Měly by vypadat šťavnatě a pevně. Jakmile jsou na nich tmavé fleky a jsou promáčklé, nedávejte je ani do košíku. Stejně tak by neměly být plody scvrklé a kůra by měla být neporušená. Obecně platí, že čím hladší kůra, tím tenčí bude. Citrony by měly být na svou velikost těžké, pokud nejsou, jsou staré a nebude v nich téměř žádná šťáva.

  • Peckovité ovoce

    Foto: shutterstock.com

    Milujete broskve, nektarinky, švestky, třešně nebo meruňky? I zde pozor při nákupu. Jejich dužina má být pevná, ale ne moc tvrdá. Když jsou plody plně zralé, dužina se musí poddat mírnému tlaku prstů. Kupujte zakulacené a plné ovoce se zřetelným švem, jež je na svou velikost těžké. Slupka má být sametová a nesmí být pomačkaná ani jinak poškozená. Nektarinky nekupujte moc tvrdé a nazelenalé, měly by výrazně vonět. Stopky u třešní mají být zelené, totéž platí pro stopky u jahod.

     

    5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba

    5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba

    Není nad chutný a voňavý chléb. Jenže ten ze supermarketů už dávno nechutná tak jako před lety. I proto si ho stále více lidí zkouší upéct doma. Není…celý článek

  • Bobulovité ovoce

    Foto: shutterstock.com

    Při nákupu vybírejte jasně barevné borůvky, jahody, ostružiny, maliny – měly by být plné a voňavé. V tomto případě bude tento typ ovoce zřejmě v krabičce, takže se nebojte a otevřete ji a pořádně si zkontrolujte, zda tam nejsou plesnivé nebo nahnilé kousky. Obal nesmí být zavlhlý – to by znamenalo, že ovoce v něm může být poškozené. Drobné bobulovité ovoce je choulostivé, musíte s ním nakládat velmi opatrně a myjte ho raději jen tehdy, pokud je to nezbytně nutné.

     

    Osvědčené tipy, jak vylepšit každý koláč. Piškotový, křehký i ten s drobenkou

    Osvědčené tipy, jak vylepšit každý koláč. Piškotový, křehký i ten s drobenkou

    Pečete už dlouhé roky podle osvědčeného receptu, který si v rodině předáváte po generace? Pak se vám možná v poslední době stává, že místo toho, aby…celý článek

  • Melouny

    Foto: shutterstock.com

    Vodní, cukrové a ananasové melouny kupujte ideálně v jejich sezoně, měly by být těžké a pod tlakem prstů se kůra má jen lehce poddat. Cukrový meloun by měl mít hladkou kůru bez skvrn a otlačenin.

     

    Víte, jak nakrájet co nejlépe a zároveň co nejrychleji ananas? Podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Čtyři způsoby, jak nakrájet ananas rychle a hezky! • 

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz