Vánočka
Tradiční symbol českých vánoc z kynutého těsta s rozinkami a mandlemi by neměl na svátečním stole chybět. I když je příprava vánočky trochu složitější, určitě stojí za to.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
na potření
Postup přípravy
Všechny ingredience nechte zahřát na pokojovou teplotu.
Mléko ohřejte, odlijte z něj do misky asi třetinu a vmíchejte vanilkový cukr.
Do mléka rozdrobte droždí, přidejte asi 2 lžíce mouky. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte zbylé mléko, žloutky i kvásek a promíchejte.
Vlijte rozpuštěné máslo a prohněťte. Nakonec zapracujte sekané mandle a rozinky.
Z těsta udělejte bochánek, poprašte ho moukou a nechte v teple kynout asi 1 hodinu.
Pak těsto rozdělte na 9 kousků. Vyválejte je na stejně dlouhé prameny. Čtyři spleťte do širokého copu a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
Pak ze tří pramenů spleťte cop a položte ho na široký cop. Dva stočené prameny položte na cop ze tří pramenů a konce založte pod vánočku.
Potřete ji rozšlehaným vejcem, posypejte celými mandlemi a nechte v teple kynout asi 20 minut.
Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Pak ztlumte teplotu na 160 °C a ještě 20 minut dopékejte.
Hotovou vánočku před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Hodnotit recept: