Vánoční marcipánová štóla
Křehká, vláčná a plná dobrot, taková je marcipánová štóla, kterou tradičně pečou u našich sousedů v Rakousku a Německu. Narozdíl od vánočky se do ní ale musíte pustit s předstihem, aby se do Vánoc rozležela.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Mouku prosijte do mísy a udělejte v ní důlek. Vsypejte dvě lžičky cukru, přilijte trochu vlažného mléka a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek.
Pak přilijte zbylé mléko, vsypejte zbytek cukru, mandle a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte ho kynout hodinu.
Mezitím promněte v rukou marcipán a vyválejte z něj váleček o průměru asi 2,5 cm, o kousek kratší, než je štóla. Zabalte ho do alobalu.
Do vykynutého těsta vpracujte na vále posekané mandle, rozinky, kandované ovoce a brusinky. Z těsta vytvořte podlouhlý bochník a nechte ho opět hodinu kynout.
Pak těsto hranou ruky stlačte asi ve 2/3 délky a vytvořte důlek. Do důlku vložte marcipánový váleček, širší stranu těsta přes něj přehněte a lehce stlačte.
Štólu přeložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte při pokojové teplotě ještě 20 minut kynout.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut a pak ji nechte ještě 10 minut v troubě dojít.
Rozpusťte máslo, ještě horkou štólu jím potřete a posypejte částí moučkového cukru. Opakujte, až spotřebujete všechno máslo a moučkový cukr.
Štólu nechte vychladnout, zabalte ji do fólie a nechte týden při pokojové teplotě rozležet.
Hodnotit recept: