Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak skladovat cukroví, aby bylo na Štědrý den dokonalé? Poradíme vám

Video se připravuje ...
Linecké cukroví, jak ho neznáte: Ozdobené sušenými květinami
VIDEO: Andrii Kononstev
12. prosince 2023 | 06:00

Do vánočních svátků zbývají 2 týdny, ale některé druhy cukroví už máme napečené. Jak ho ale správně uložit, aby nevyschlo, rozleželo se, bylo měkké a voňavé? Nejlepší je uchovávat cukroví a pečivo v krabicích. Před pečením se proto ujistěte, že jich máte dostatek. Jenže není krabice jako krabice. Některé druhy vyžadují papírovou, jiným vyhovuje spíše plastová, nebo kovová.

Sušenky a nelepené cukroví

Suché pečivo, jako je například linecké cukroví bez náplně, pracny nebo vanilkové rohlíčky skladujte v plastových nebo plechových krabicích vystlaných ubrouskem. Můžete použít i papírovou krabici, ale pokud máte ve zvyku skladovat cukroví třeba na balkóně nebo v lednici, mohlo by vám v papítové krabici navlhnout. Narovnané pečivo před zavřením opět přikryjte ubrouskem, který zachytí vlhkost jako první.

Plněné cukroví a cukroví s polevou

Cukroví s čokoládovou polevou skladujte nejlépe v plastových nádobách v lednici. Podobně je na tom i plněné cukroví, ať už jej slepujete krémem, nebo marmeládou. I to byste měli skladovat v plastových nádobách v chladničce, nebo v chladu v papírové krabici.

Perníčky

Perníčkům nejvíc vyhovuje keramika. Vyložte nádobu alobalem, perníčky do ní naskládejte a zastříkněte je rumem. Vše pak přikryjte opět alobalem a dobře zavřete. Takto uložené perníčky budou do Štědrého dne nádherně měkké a voňavé. Stejným způsobem můžete uložit i vánoční štolu.

Pusinky a kokosky

Sněhové pečivo a kokosky se nejlépe skladují v papírových sáčcích. Nikdy je nedávejte do lednice ani do nádob z plastu nebo plechu. Navlhly by a nebyly by dobré.

Nepečené cukroví

Nepečené cukroví je předurčené k rychlé spotřebě, skladovat byste ho proto měli relativně krátkou dobu. Uložte ho do kartonových krabic vyložených alobalem.

Jak uchovat zbylé cukroví?

A co dělat s cukrovím, které vám po svátcích zbyde? Každé pečivo s výjimkou pečiva ze sněhového těsta a kokosek můžete uchovat v mrazničce. Když si pak budete chtít zavzpomínat na Vánoce, stačí ho jen vyndat a nechat zvolna rozmrazit.