Nejlepší recept na perníčky: Do Vánoc měkké | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší perníčky: 6 triků, aby byly na Vánoce měkké a nadýchané

  • Do pečení a zdobení perníčku můžete klidně zapojit i děti....
    Do pečení a zdobení perníčku můžete klidně zapojit i děti....
    Foto: shutterstock.com
    28listopadu   2017  /  14:00

    Nejenže úžasně voní a chutnají, ale dají se skvěle použít jako nádherné dekorace na adventní svícen, věnec nebo třeba se jen pověsí na stromeček. Bez klasických medovníčků ozdobených sněhově bílou polevou by zkrátka vánoční svátky ztrácely to pravé kouzlo. A protože Štědrý den je tu už za měsíc, je čas pustit se do pečení. Začít byste měli právě perníčky. Potřebují totiž čas, aby se rozležely. Poradíme vám, jak upéct ty nejlepší.

  • Prosívejte

    Foto: shutterstock.com

     

    Možná se vám to zdá úplně zbytečné, ale věřte mi, odrazí se to na struktuře výsledného produktu. Takže pokud ještě doma nemáte síto, určitě si ho co nejdřív pořiďte. Prosijte nejen mouku, ale také moučkový cukr. I v něm totiž často bývají hrudky a krystaly. Zároveň s moukou prosívejte i kypřicí přísady, jako jsou soda či kypřicí prášek. Jen tak budete mít jistotu, že je kypřidlo rovnoměrně promíchané.

    Báječné vánoční perníčky: Začněte teď, ať se správně rozleží!

    Báječné vánoční perníčky: Začněte teď, ať se správně rozleží!

    Žádné jiné cukroví necharakterizuje Vánoce tak jako perníčky. Upečte je v dostatečném předstihu, aby se rozležely a byly krásně měkké. Vůně koření…celý článek

  • Namíchejte si vlastní koření

    Foto: Shutterstock.com

     

    I když už dávno není problém zajít do nejbližšího obchodu a sáhnout po pytlíčku s kořením určeným přímo do perníku, není nad to, připravit si doma směs vlastní. Čerstvě namleté nebo v hmoždíři nadrcené ingredience totiž mají nenahraditelnou vůni i chuť. Na přípravu domácího perníkového koření budete potřebovat 35 gramů skořice, 9 gramů nového koření, 2 gramy hřebíčku, 2 gramy zázvoru, 2 gramy kardamomu, 2 gramy koriandru, 1 gram muškátu a 1 gram fenyklu.

    Nejlepší cukroví: Manuál na domácí pečení i pro úplné začátečníky

    Nejlepší cukroví: Manuál na domácí pečení i pro úplné začátečníky

    Dobře vybrané, pečlivě navážené a zaručeně čerstvé suroviny jsou základem úspěchu. Vaše recepty, chuť do práce a spousta ochutnávačů ten úspěch jen…celý článek

  • Použijte správné ingredience

    Foto: shutterstock.com

     

    Důležité je i to, jaké ingredience pro přípravu těsta použijete. Mouku nikdy nedávejte tu právě přinesenou z obchodu. Vezměte si ze špajzu nějakou starší, která neobsahuje tolik vlhkosti. Med do těsta by měl být tekutý bez jakýchkoliv hrudek. Nejlepší volbou je tmavý lesní. Je aromatičtější a dodá perníčkům nádherně zlatavou barvu. Výslednou chuť vylepšíte ještě přidáním pomerančové či citronové kůry.

    Co se zkrystalizovaným medem? Nevyhazujte ho. Na mikrovlnku ale zapomeňte!

    Co se zkrystalizovaným medem? Nevyhazujte ho. Na mikrovlnku ale zapomeňte!

    Určitě se to už stalo i vám. Chcete si dát med do čaje, otevřete sklenici a místo nádherně tekoucího zlatavého obsahu je tam tuhá zcukernatělá hmota,…celý článek

  • Dopřejte těstu odpočinek

    Foto: shutterstock.com

     

    Nic se nedá uspěchat. To platí i při pečení vánočních perníčků. Důkladně ručně propracované těsto nechte proto před vyválením a vykrajováním tvarů dobře odležet. Zabalte ho do potravinové fólie a uložte alespoň na dvanáct hodin do chladničky. Fólii použijte i při vyvalování těsta.

    Pozor na chyby při přípravě velikonočních dobrot. Víme, jak jim předejít

    Pozor na chyby při přípravě velikonočních dobrot. Víme, jak jim předejít

    Tuhá nádivka, beránek, který nejde vyklopit z formy, zdrclé těsto, poleva plná hrudek a další podobné nehody nám dokáží pořádně pokazit sváteční dny.…celý článek

  • Potírejte až nakonec

    Foto: Profimedia.cz

     

    Vyvarujte se časté chyby. Před pečením ani během něj, perníčky nikdy ničím nepotírejte. Vykrájené tvary jen rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi jednotlivými kousky dostatečně velké mezery. Při pečení se totiž nejen nafouknou, ale také trochu zvětší. Hotové perníčky pak vytáhněte z trouby a ještě horké potřete bílkem nebo žloutkem smíchaným s troškou vody. Docílíte tak nádherně lesklého a hladkého povrchu.

    5 receptů na neodolatelné pracny, které zvládne každý

    5 receptů na neodolatelné pracny, které zvládne každý

    Pracny neboli medvědí pracky pekly už naše babičky. A oblíbené jsou i v dnešních domácnostech. Křehké formičkové cukroví, které má širokou škálu chutí…celý článek

  • Nechte je uležet

    Foto: shutterstock.com

     

    Hotové perníčky jsou po upečení většinou tvrdé a musí se nechat uležet, aby byly nakonec měkké a vláčné. Je dobré je uložit na místě s vyšší vzdušnou vlhkostí, jako je například balkon. Nejvhodnější je uzavíratelná nádoba z keramiky. Vyložte ji alobalem, perníčky do ní naskládejte a zastříkněte rumem. Vše pak opět přikryjte alobalem a dobře zavřete. Stejným způsobem můžete uložit i vánoční štólu.

    5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!

    5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!

    Těsto se vám lepí na vál, krém na promazání se "zdrcnul", poleva není hladká, a navíc se neleskne? Nevzdávejte to! Nic z toho není důvodem pro to,…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz