Báječná jídla z jednoho hrnce: Pravé maďarské lečo, mexické fazole nebo indická čočka | Recepty.Blesk.cz

Báječná jídla z jednoho hrnce: Pravé maďarské lečo, mexické fazole nebo indická čočka

Foto: shutterstock.com
18.11.2016 / 06:00

Kdo by tahle jídla nemiloval? Ať už použijete hrnec, pánev nebo třeba pekáč, mají totiž něco společného. Všechny ingredience vaříte dohromady, takže toho moc nezašpiníte, a navíc jsou téměř hned hotová. Navíc chutnají fantasticky – a je jedno, zda je v nich maso, zelenina, luštěniny nebo brambory.

Lečo se hodí kdykoli v roce a v kterýkoli den. Někdo ho má tak moc rád, že ho vaří v tom největším hrnci a klidně i z dvojnásobného množství surovin. Je plné zeleniny a můžete k němu přikusovat třeba jen chleba. Původně jde o maďarskou specialitu, ve které nejsou vejce a je pikantnější než naše varianty. A v čem je lečo úžasné? Dá se jíst samotné nebo ho můžete použít jako základ pro gulášovkou polévku, do perkeltu nebo jako přílohu ke grilovanému masu. To nejchutnější lečo byste měli jako správní Maďaři připravovat v kotlíku. Nemáte? Nevadí, stačí hrnec.

Tradiční maďarské lečo

Tradiční maďarské lečo

Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Ovšem pozor, vejce do něj nepatří!celý článek

Moravské lečo

Moravské lečo

Česká úprava maďarské klasiky, bez které není léto!celý článek

A co takhle hodit na pánev kus masa? Milovníci kuřecího, vepřového nebo mletého masa určitě uvítají recepty, které je mile překvapí. A vlastně na nich není nic složitého, zvládnete je určitě i vy. Takový vepřový perkelt je naprosto dokonalý a chutná lépe snad až druhý den. Pokud vám ovšem v hrnci vydrží.

Vepřový perkelt

Vepřový perkelt

Chutná skvěle, na podzim zahřeje a rozdráždí vaše chuťové pohárky. Navíc je to rychlá a levná večeře!celý článek

Cibulovo-masový hrnec

Cibulovo-masový hrnec

Zapečené brambory, mrkev, cibule a mleté maso chutnají skvěle jak na oběd, tak i na večeři.celý článek

Červené kuřecí curry

Červené kuřecí curry

Ideální a rychlé jídlo z jedné pánve, které navíc pořádně rozparádí. Je v něm totiž zázvor a curry, takže milovníci pikantních jídel budou nadšení.…celý článek

 

Křehké řízky 8x jinak: Klasický vídeňský i kokosové z trouby

Křehké řízky 8x jinak: Klasický vídeňský i kokosové z trouby

Když nevíte, co uvařit k večeři, k nedělnímu obědu nebo na výlet, řízky jsou vždy sázkou na jistotu. Vyzkoušejte je v těstíčku, z trouby, s bylinkami…celý článek

 

Milujete luštěniny nebo nejíte maso? I z luštěnin lze vykouzlit jednoduchá, rychlá a vynikající jídla z jednoho hrnce. Ideální je čočka nebo fazole. Vyzkoušet můžete indickou čočku, mexické fazole nebo českou čočku s hrachem a feferonkami. Výhodou také je, že není potřeba luštěniny nijak extra zahušťovat, protože jsou husté samy o sobě. Hodí se k nim pečivo, ale jíst se dají samozřejmě i bez něj.

Chilli con carne

Chilli con carne

Tradiční texaský pokrm.celý článek

Dhal z červené čočky

Dhal z červené čočky

Není čočka jako čočka. Pokud už vás nebaví ta nakyselo, vyzkoušejte červenou s vůní exotiky.celý článek

Pikantní čočka s hrachem a feferony

Pikantní čočka s hrachem a feferony

Čočka a hrách omaštěné sádlem, podávané se směsí na sádle orestované feferonky, cibule, papriky a uzeniny.celý článek




Nejlepší pomazánky nejen k večeři, které si okamžitě zamilujete!

Nejlepší pomazánky nejen k večeři, které si okamžitě zamilujete!

Nemáte moc času a nechce se vám k večeři vařit nic teplého? Nemusíte, klidně nabídněte rodině nějakou pomazánku. Jsou hotové hned, a navíc si na nich…celý článek

Rychlé a levné bramborové večeře, které zasytí celou rodinu!

Rychlé a levné bramborové večeře, které zasytí celou rodinu!

Proč vymýšlet složitá menu nebo zkoušet netradiční potraviny, když máme české brambory? Z nich se dá vyčarovat nejen dokonalý oběd, ale i večeře. A…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz