Svatomartinská husa: Podívejte se na video, jak vybrat tu nejlepší | Recepty.Blesk.cz

Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

Foto: shutterstock.com
09.11.2016 / 10:00

Jak vybrat nejlepší svatomartinskou husu na pekáč? Jak má být velká, podle čeho poznáte, že vyrůstala v dobrém chovu, a co si pohlídat? Podívejte se na video, kde vám odbornice zodpoví nejdůležitější otázky!

 

„Alfou a omegou při výběru jakéhokoliv masa je jeho původ a způsob, jakým jsou zvířata zabíjena, tedy takzvaná bezestresová porážka,“ vysvětlila nám Martina Bauerová z Pražského řeznictví. „Husa by neměla mít potrhanou kůži, polámané kosti a podlitiny a pro pečení je také důležitý tukový obal.“

 

Video se připravuje ...
Odbornice radí, na co dát pozor při výběru svatomartinské husy • 

 

Svatomartinská husa je specifický sortiment, který není jako běžné maso k dostání každý den. Každý správný řezník by ji ovšem v tomto období měl mít k dispozici a moudré je myslet dopředu a objednat si ji předem.

 

Jinak hrozí, že budete muset koupit mraženou. „Mnohdy bývá česká husa nahrazována mraženou konkurencí ze zahraničí. Mražené maso není nikdy tak kvalitní jako chlazené,“ doporučuje Martina Bauerová. Cena za kilogram se pohybuje mezi 300 a 450 korunami.

 

Svatomartinská husa by měla být chlazená, měla by vážit čtyři až pět kilogramů a obsahovat také vnitřnosti, ze kterých můžete udělat například paštiku. Pětikilová husa zhruba vystačí na velký oběd pro rodinu. Počítejte, že je na ní opravdu hodně kostí.

 

ČTĚTE TAKÉ: Knedlíky, lokše, zelí aneb ty nejlepší přílohy ke svatomartinské huse


Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím

Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím

Ještě předtím, než se budeme těšit ze sněhové nadílky, je tu svátek všech gurmánů a jedlíků! Svatomartinské hody! Pečená husa, domácí lokše, zelí s…celý článek

Tradiční svatomartinské menu: Od polévky přes husu až po dezert

Tradiční svatomartinské menu: Od polévky přes husu až po dezert

Co by to bylo za svátek svatého Martina, kdyby se musel obejít bez dobrého jídla? Kvůli svatomartinskému menu však nemusíte vyrážet daleko. Skvostné…celý článek

Vyrobte si poctivý domácí tvaroh! Zvládnete ten měkký i tvrdý na strouhání

Vyrobte si poctivý domácí tvaroh! Zvládnete ten měkký i tvrdý na strouhání

Používáme ho do pomazánek, při pečení koláčů a buchet i přípravě dezertů. Tvaroh má své nezaměnitelné místo ve slané i sladké kuchyni. Chuť toho z…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Polévky, po kterých nepřiberete! Hovězí se sýrovými nudličkami, cizrnová nebo zelná s hlívou

Ještě se snažíte dodržovat novoroční předsevzetí a nejíst tučná jídla? Zkuste si dopřát tyhle polévky, které jsou ideální nejen na zimní období, ale taky při dietě. Polévky si klidně můžete vařit každý den, jen si vybírejte

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz