Milujete křížaly? Poradíme vám, jak si je snadno vyrobit doma | Recepty.Blesk.cz

Milujete křížaly? Poradíme vám, jak si je snadno vyrobit doma

  • Křížaly jsou oblíbenou pochoutkou.
    Křížaly jsou oblíbenou pochoutkou.
    Foto: shutterstock.com
    18září   2016  /  06:00

    Co byste řekli na zdravé a chutné mlsání, které vás nebude moc stát? Jablečné křížaly můžete použít jako "zobání" k televizi, obohatit jimi snídaňová jídla, jako jsou obilné kaše, jogurty a müsli, nebo si z nich třeba připravit voňavý ovocný čaj, který zachutná i vašim dětem. Prozradíme vám, jak si domácí křížaly vyrobit krok za krokem.

  • Na odrůdě nezáleží

    Foto: Shutterstock.com

     

    Na křížaly můžete zpracovat v podstatě jakákoliv jablka. Podle odrůdy pak budou sušené plátky jablek ve výsledku buď sladší, nebo kyselejší. Vždy si ale na zpracování vybírejte jen zdravé plody, pokud možno bez většího poškození. Nejvhodnější jsou plně vyzrálá, ale pevná jablka. Přezrálá raději zavařte do kompotu. Rozhodně by neměla být povadlá, scvrklá a už vůbec ne moučná.

     

    Sušená rajčata: Lahůdka, kterou si můžete připravit doma

    Sušená rajčata: Lahůdka, kterou si můžete připravit doma

    Patří k oblíbeným pochoutkám, které si vozíme z dovolené ve Středomoří. A to i přes to, že je jejich cena poměrně vysoká. Jenže co naplat, když se…celý článek

  • Pusťte se do krájení

    Foto: Shutterstock.com

     

    Jablka dobře omyjte, osušte a zbavte jádřinců. Záleží jen na vás, zda je oloupete, nebo slupku necháte. Případné namačkané nebo natlučené části ale vždy pečlivě odkrojte. Očištěné připravené plody pak krájejte na několik milimetrů široké plátky. Sílu zvolte podle vaší chuti. Čím tenčí, tím budou křížaly křupavější, silnější plátky zase budou po usušení "šťavnaté".

     

    9 pravidel, jak skladovat jablka a hrušky, aby neshnily a vydržely až do jara

    9 pravidel, jak skladovat jablka a hrušky, aby neshnily a vydržely až do jara

    Léto pomalu končí a pozdní ovoce, bez kterého si podzim snad ani nedokážeme představit, začíná dozrávat. Není snad nikdo, kdo by se s chutí nezakousl…celý článek

  • Namočte je do octa

    Foto: shutterstock.com

     

    Pokud chcete, aby po usušení nebyla jablka zhnědlá, vezměte si na pomoc ocet, citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou. Díky nim zůstane dužina krásně bílá. Roztok, do kterého musíte nakrájené plátky jablek namočit, připravíte snadno. Do jednoho litru vody zamíchejte buď polévkovou lžíci octa, šťávu z jednoho citronu nebo dvě lžičky kyseliny citronové. Po několika minutách jablka vyndejte a nechte je důkladně okapat.

     

    Božské ovocné koláče: 5 triků, díky kterým budou ještě lepší

    Božské ovocné koláče: 5 triků, díky kterým budou ještě lepší

    Jsou chutné, levné a rychle připravené. Navíc patří bublaniny a koláče plné ovoce k těm nejoblíbenějším. Milují je děti i dospělí. Nezáleží na tom,…celý článek

  • Sušte je na vzduchu

    Foto: shutterstock.com

     

    Nejklasičtějším způsobem, jak křížaly připravit, je sušení jen tak na vzduchu. Vhodná je suchá teplejší místnost. Naprosto ideální jsou například půdní prostory. Přes den je pak můžete klidně vynést ven na sluníčko. Při tomto způsobu sušení je ale zapotřebí vyrobit si sušicí síta. Není to nijak složité. Stačí k sobě stlouct čtyři laťky a natáhnout na ně jemnou síťku používanou do oken proti hmyzu. Použití plechu vyloženého pečicím papírem v tomto případě není vhodné, pomalu schnoucí křížaly by se na něj totiž přilepily. Na síta pak nakrájené plátky naskládejte těsně vedle sebe. V průběhu sušení pravidelně kontrolujte, zda vám ovoce nezačalo plesnivět.

  • Šoupněte je do trouby

    Foto: shutterstock.com

     

    Asi nejrychlejším a nejjednodušším způsobem je použití trouby. Ta by měla být pokud možno elektrická. U té plynové se totiž špatně reguluje teplota a navíc se v ní vyvíjejí vodní páry, které by sušící se plátky ovoce znovu zvlhčovaly.  Nakrájené plátky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, aby šly hotové křížaly dobře sloupnout. Vůbec nejlepší je horkovzdušná trouba s ventilátorem. Pokud ji nemáte, budete muset sušit s pootevřenými dvířky. Sušte pozvolna nejprve při 50-60 °C. Když se část vody odpaří a plátky ovoce zaschnou, zvýšte teplotu na 70 °C. Pak plátky otočte a dosušte znovu při 50 °C. Křížaly budou hotové, až přestanou být pružné. Nesnažte se to uspěchat. Při teplotě vyšší než 85 °C by se už zničily vitamíny, správná barva i příjemná vůně.

  • Uložte je do skleněné dózy

    Foto: Shutterstock.com

     

    Hotové křížaly je ideální uchovávat v uzavřených dózách na suchém, tmavém a chladném místě. Je třeba stoprocentně zabránit přístupu vzduchu a vlhkosti. Babičky je skladovaly také v plátěném pytlíku zavěšeném ve spíži. Teplota pro uskladnění sušených plodů by neměla přesáhnout 15 °C. Při správném skladování by vám křížaly měly vydržet jeden až dva roky. Důležitá je ale pravidelná kontrola, proto občas sklenicemi zatřepte, abyste zjistili, zda plody v nich nenavlhly nebo nechytly plíseň.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz