Jak správně zmrazit houby a zeleninu, aby zůstaly chutné a plné vitamínů | Recepty.Blesk.cz

Jak správně zmrazit houby a zeleninu, aby zůstaly chutné a plné vitamínů

  • Mražená zelenina je ihned připravena k použití v kuchyni.
    Mražená zelenina je ihned připravena k použití v kuchyni.
    Foto: shutterstock.com
    11září   2016  /  06:00

    Sezóna čerstvé kořenové zeleniny, kukuřice, pórku, květáku, brokolice, růžičkové kapusty a další je v plném proudu, z lesa nosíme košíky hub. Lednice i spíž překypují zásobami. Už za pár týdnů ale budeme zase odkázáni na předraženou zahraniční zeleninu z obchodu. Pokud si ovšem zavčas neuděláme vlastní zásoby. Tím nejlepším způsobem je právě mražení. Při správném postupu si totiž zelenina zachová nejen svou chuť, ale i většinu vitamínů a nutričně cenných látek.


    Při správném postupu si totiž zelenina zachová nejen svou chuť, ale i většinu vitaminů a nutričně cenných látek. A navíc je ihned připravena k použití v kuchyni.

    Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/2966/6-tipu-jak-spravne-mrazit-zeleninu-aby-si-zachovala-vitaminy-i-chut.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy
  • Jakou zeleninu lze mrazit

    Foto: Shutterstock.com

     

    V podstatě se dá zamrazit jakákoliv zelenina. Mraznička ale není nafukovací, je proto dobré zvážit, co se vám vyplatí takhle uložit. Nejvhodnější podzimní zeleninou pro tento způsob uchování jsou karotka, celer, kořenová petržel, květák, brokolice, růžičková kapusta, špenát, cukrová kukuřice a samozřejmě bylinky. Při mrazení zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou cukety, lilek nebo rajčata, musíte ale počítat s tím, že při rozmrazení ztratí pevnost a tvar.

     

    Jak sklízet a uskladnit cukety, aby vydržely co nejdéle?

    Jak sklízet a uskladnit cukety, aby vydržely co nejdéle?

    V posledních deseti letech získala tato zelenina velké množství příznivců. Je chutná, zdravá a má málo kalorií. V kuchyni se navíc dá upravovat na…celý článek

  • Jak ji připravit

    Foto: shutterstock.com

     

    Veškerou zeleninu je samozřejmě třeba dobře omýt a následně důkladně osušit nebo nechat oschnout. Dále je důležité důkladně ji očistit, zbavit ji jadérek a slupek. Například rajčata je nejlepší spařit a oloupat, pórek zbavit koncových zelených částí, větší zeleninu je pak dobré rozdělit na menší části, které jste následně schopni v kuchyni snadno zpracovat.

     

    Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

    Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

    Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou…celý článek

  • Prodlužte trvanlivost

    Foto: Shutterstock.com

     

    Možná jste netušili, že zblanšírovaná zelenina vydrží v mrazáku až rok, zatímco ta nepředvařená jen tři až pět měsíců. Rychlá koupel ve vroucí vodě totiž zničí přítomné mikroorganismy i některé enzymy, čímž prodlouží dobu vhodnou pro skladování. Díky této technice si navíc zelenina uchová svou původní svěží barvu, strukturu i chuť.

     

    Očištěnou a nakrájenou zeleninu krátce v sítu ponořte na chvilku do vroucí vody, sceďte a ihned studenou vodou prudce ochlaďte. Tvrdší zeleninu, jako je květák, nechte ve vařící vodě maximálně pět minut, nakrájenou kořenovou zeleninu minutu až dvě. Do vroucí vody můžete přidat malé množství octa nebo citronové šťávy, tím zabráníte ztmavnutí zeleniny.

     

    Nezatracujte kapustu: Je levná a v těchto receptech dokonalá

    Nezatracujte kapustu: Je levná a v těchto receptech dokonalá

    Kapusta je plná vlákniny a vitaminů, je dostupná i v zimě a navíc je velmi levná. Pokud vás tedy neodrazuje její specifická vůně, když se vaří, směle…celý článek

  • Pracujte rychle

    Foto: Shutterstock.com

     

    Zchlazenou a osušenou zeleninu rozhodně neodkládejte do lednice s tím, že si na její krájení uděláte čas někdy večer. Čím déle totiž zůstane na vzduchu, tím více vitamínů ztrácí. Zpracujte ji proto rychle, ale šetrně. Pokud máte zeleniny na mrazení větší množství, zpracovávejte ji po částech a oblanšírovanou a nakrájenou zeleninu ihned ukládejte do mrazáku.

     

    5 tipů, jak sklízet a uskladnit cibuli, aby vydržela celou zimu

    5 tipů, jak sklízet a uskladnit cibuli, aby vydržela celou zimu

    Také máte rádi štiplavou výraznou chuť české cibule? Ta z dovozu, kterou v zimě a na jaře v obchodech seženete, se s ní vůbec nedá srovnat. V kuchyni…celý článek

  • Na obalu záleží

    Foto: shutterstock.com

     

    Výběr vhodného obalu je pro mrazení opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech totiž zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s takzvaným zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.

     

    Jak zbavit plastové krabičky na jídlo skvrn a zápachu? Poradíme vám!

    Jak zbavit plastové krabičky na jídlo skvrn a zápachu? Poradíme vám!

    Jak vyčistit zašlou plastovou krabičku a zbavit ji zápachu? Vyzkošejta naše tipy, díky kterým bude váš svačinový box zase jako nový. celý článek

  • Jak mrazit houby



    Výběr vhodného obalu je opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s tzv. zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.

    Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/2966/6-tipu-jak-spravne-mrazit-zeleninu-aby-si-zachovala-vitaminy-i-chut.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy

     

    Výběr vhodného obalu je opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s tzv. zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.

    Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/2966/6-tipu-jak-spravne-mrazit-zeleninu-aby-si-zachovala-vitaminy-i-chut.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy

    Foto: shutterstock.com

     

    Když chcete mít předpřipravené houby do omáček, pod maso, na smaženici a podobně, houby nakrájejte na plátky a poduste ve vlastní šťávě bez podlévání. Pro zvýraznění chuti můžete přidat kousek másla, případně drcený kmín. Duste je asi dvacet minut, nechte vychladnout a pak v sáčku nebo krabičce uložte do mrazničky.

     

    V případě, že chcete zamrazit větší kusy hub nebo celé menší plodnice, dejte do vyššího hrnce vařit vodu, kterou osolte. Na litr vody přidejte jednu zarovnanou čajovou lžičku soli. Jakmile voda začne vřít, houby do ní vhoďte a povařte je asi pět minut. Pěnu, která se začne usazovat na hladině, odstraňujte lžící. Nakonec houby dobře propláchněte studenou proudící vodou, čímž je zároveň zchladíte. Na závěr je uložte do mikrotenových sáčků a zmrazte je.

     

    Jak správně sušit a uchovat houby? Zkuste nit, síto nebo pečicí papír

    Jak správně sušit a uchovat houby? Zkuste nit, síto nebo pečicí papír

    Někdo je jen rád sbírá, jiný je miluje především na talíři. A protože po letošním nepříznivém suchém létě teď houby konečně začaly růst, zažívají někteří…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz