Kupujeme meloun: Jak poznat, že je zralý a sladký | Recepty.Blesk.cz

Kupujeme meloun: Jak poznat, že je zralý a sladký

  • Existuje hned několik "fíglů", jak v obchodě poznat zralý a sladký meloun.
    Existuje hned několik "fíglů", jak v obchodě poznat zralý a sladký meloun.
    Foto: shutterstock.com
    17července   2016  /  06:00

    Osvěží, nasytí, uhasí žízeň, uspokojí chuť na sladké. Tahle zelenina s červenou dužinou a černými semínky je zkrátka dokonalou potravinou pro horké letní dny. Milují ji děti i dospělí. Jenže jak říká známé přísloví, do žen a do melounu nevidíš. Jak tedy vybrat takový, který nebude úplně bez chuti?

  • Zahttp://cms.cncenter.cz/ras-cz/19-gallery-2776141.jpg?shutterstock.com^vodni meloun

    Foto: shutterstock.com

     

    Není meloun jako meloun. Až ho tedy budete kupovat příště, důkladně si jich nejdřív pár prohlédněte. Nezáleží ani tak na tom, zda jsou sytě zelené. Důležitější spíš je, jak šlupka vypadá. Čerstvé a vyzrálé plody ji totiž mají lesklou. Rozhodně nikdy nekupujte takové, které ji mají měkkou nebo jsou někde otlačené. A vyhněte se i těm, které jsou na jedné straně výrazně světlé a na té druhé tmavé.

     

    Skvělým vodítkem je také úplně uschlá a zkroucená stopka. Značí, že plod dostatečně uzrál.

     

    Chcete vědět, jak nakrájet meloun snadno, rychle a bez toho, abyste upatlali sebe i celou kuchyň? Podívejte se na video!

    Video se připravuje ...
    Meloun • 
  • Důvěřujte svým uším

    Foto: shutterstock.com

     

    Spousta lidí vybírá melouny podle zvuku. Zralý meloun totiž zní dutě. Ti méně odvážní na něj mohou poklepat. Zvonivě dutý zvuk by měl zaručit, že plod bude chutný a sladký. Menší meloun je lepší podržet na jedné ruce a tou druhou do něj plácnout. Odvážnějším jedincům pak doporučuji uchopit ho oběma rukama proti sobě, jemně ho stlačit a zaposlouchat se. U vyzrálého kousku uslyšíte praskání. Pozor ale, abyste to nepřehnali a meloun nerozmáčkli.

  • Na barvě záleží

    Foto: shutterstock.com

     

    A nemyslím tím teď to, zda je meloun pruhovaný nebo jen tmavě zelený. I když ty žíhané jsou obvykle z Řecka, kde je sluníčka přeci jen trochu víc, což se samozřejmě odrazí i na chuti. Pozornost ale věnujte skvrně v místě, kde se plod dotýkal země. Měla by být žlutá. Pokud je spíš bílá, meloun nekupujte. V takovém případě totiž rozhodně ještě není zralý.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz