Recepty z mladého špenátu: Je čerstvý a plný chuti | Recepty.Blesk.cz

Recepty z mladého špenátu: Je čerstvý a plný chuti

  • Foto: shutterstock.com
    18května   2016  /  06:00

    Lístky mladého špenátu jsou skvělé snad ve všech úpravách. Nepotřebují žádné dlouhé vaření, takže z nich už za pár minut vykouzlíte levná a nenáročná jídla.

  • Špenátová polévka s bylinkami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g čerstvého špenátu

    * 1 cibuli

    * 2 stroužky česneku

    * 1 bramboru

    * 500 ml mléka

    * 500 ml zeleninového vývaru

    * 1 lžičku nastrouhané kůry z citronu

    * sůl, pepř

    * špetku muškátového oříšku

    * bylinky na zdobení

     

    Postup:

    Na másle orestujte nakrájenou cibuli a po chvíli přidejte česnek. Krátce ho ještě opečte spolu s cibulí a pak vše zalijte vývarem. Přidejte nakrájenou bramboru a polévku přiveďte k varu. Vařte ji asi 10 minut, pak přilijte mléko spolu s kůrou z citronu. Přiveďte k varu a vmíchejte propláchnutý špenát. Polévku ještě pár minut vařte a pak ji důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti ji osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Dozdobte bylinkami podle chuti. Před podáváním můžete do polévky přidat kopeček zakysané smetany.

  • Koláčky z křehkého těsta

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 koláčků):

    * 1 balení křehkého těsta

    * 300 g čerstvého špenátu

    * 150 g fety

    * 1 pórek

    * olej

    * 150 g strouhaného ementálu

     

    Postup:

    Na oleji orestujte na kolečka nakrájený pórek. Přidejte propláchnutý čerstvý špenát a nechte ho zavadnout. Vmíchejte na kostičky nakrájenou fetu a směs stáhněte z ohně. Formy na koláčky vymažte máslem. Z těsta vykrojte kolečka a vložte je do forem. Přidejte náplň, dobře ji vmáčkněte a okraje přebývajícího těsta seřízněte. Koláčky posypejte sýrem a dejte je péct na 15 až 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

  • Polentové koláčky se špenátem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 120 g polenty

    * 350 g vody

    * 200 g špenátu

    * 300 g cherry rajčátek

    * 2 stroužky česneku

    * olej

     

    Postup:

    V osolené vodě uvařte hustou polentovou kaši. Vmíchejte do ní blanšírovaný a pokrájený špenát a vytvarujte z ní placky, ty opečte na oleji. Podávejte je s rajčatovou směsí, kterou vytvoříte tak, že na oleji orestujete prolisované stroužky česneku. Přidejte nakrájená rajčata a ještě chvíli je opečte.

  • Špenátové ravioli se šalvějovou omáčkou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    Na ravioli:

    * 400 g polohrubé mouky

    * 4 žloutky

     

    Na náplň:

    * 300 g listového špenátu

    * 100 g lučiny

    * 1 cibuli

    * sůl, pepř

     

    Na dohotovení:

    * 60 g másla

    * lístky šalvěje

    * parmezán

     

    Postup:

    Z mouky, žloutků a špetky soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi půl hodinky odpočinout. Pak ho vyválejte na 2 stejně velké pruhy. Na oleji orestujte cibuli, přidejte špenát a nechte ho zavadnout. Vmíchejte lučinu a směs osolte a opepřete. Nechte ji trochu vychladnout a pak na jeden plát těsta dávejte lžičkou hromádky. Přiklopte druhým dílem a pomocí rádýlka vykrajujte čtverečky. Ravioli krátce uvařte v osolené vodě. Mezitím vložte do rendlíku čtvrtku másla a zahřívejte ji, dokud mírně nezhnědne. Na máslo dejte uvařené ravioli, pár nasekaných lístků šalvěje a krátce vše osmahněte. Podle potřeby osolte, opepřete a podávejte s parmazánem.

  • Palačinky se špenátem a slaninou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    Na palačinky:

    * 200 g polohrubé mouky
    * 500 ml mléka
    * 2 vejce
    * špetku soli

     

    Na náplň:

    * 600 g čerstvého listového špenátu
    * 3 stroužky česneku
    * 1 cibuli
    * 200 ml smetany na vaření
    * 6 plátků slaniny
    * 100 g tvrdého sýra
    * sůl a mletý černý pepř
    * špetku muškátového oříšku
    * olej

     

    Postup:

    Nejprve si připravte těsto na palačinky. Do mísy nalejte mléko, přidejte vejce a důkladně rozšlehejte metličkou. Pak zlehka přisypávejte mouku a míchejte, dokud těsto nebude mít potřebnou konzistenci. Dochuťte špetkou soli a smažte palačinky na mírném ohni.

     

    Špenát spařte horkou vodou a nechte okapat. Cibuli nakrájejte na kostičky a společně s nasekaným česnekem orestujte na pánvi na rozpáleném oleji. Přidejte špenát a poduste. Podle chuti osolte a okořeňte pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec přilejte smetanu a nechte ještě chvilku dusit. Když je špenát hotový, zprudka osmažte plátky slaniny a vmíchejte je do špenátu. Palačinky naplňte hotovou špenátovou směsí, posypejte sýrem a zatočte.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    LEHKÁ CELEROVÁ POMAZÁNKA

    ZAPEČENÁ BROKOLICE

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ ZELENINOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz