5 tipů, jak zpracovat přezrálé banány: Vynikající zmrzlina, bábovka i pudink | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak zpracovat přezrálé banány: Vynikající zmrzlina, bábovka i pudink

  • ...
    ...
    Foto: shutterstock.com
    28dubna   2016  /  06:00

    Nádherně žluté, voňavé, rozplývající se na jazyku. Milují je všichni. Někdo dává přednost těm tvrdým zelenějším, jiný si rád pochutná na zralém sladkém ovoci. Co s nimi ale dělat, když nám doma doslova ze dne na den "přezrají"? Měkké banány, poseté hnědými tečkami a fleky, ještě nemusíte odepsat. Připravte z nich raději některou z neodolatelných pochoutek.

  • Domácí banánový pudink s čokoládovou polevou

    Foto: shutterstock.com

     


     

    Budete potřebovat:

     

    na pudink:

     

    3 středně velké banány

    šťávu z 1 citronu

    600 ml mléka (nejlépe plnotučného)

    2 žloutky

    3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

    60 g krystalového cukru

     

     

    na polevu:

     

    60 g hořké čokolády

    2 čajové lžičky moučkového cukru

    40 ml vody

    Postup:
    Do středně velkého hrnce nasypejte cukr a škrob, přilijte mléko a důkladně promíchejte. Do směsi pak přidejte žloutky a metličkou vše vyšlehejte. Nechte ohřát na středním plameni, aby směs zhoustla. Mezitím si rozmixujte banány s citronovou šťávou a přidejte je do uvařeného pudinku. Dobře promíchejte, nalijte do připravených misek a nechte ztuhnout alespoň hodinu v chladničce.

     

    Před servírováním polijte čokoládovou polevou, kterou si připravíte tak, že ve vodě rozpustíte čokoládu s moučkovým cukrem a důkladně vše rozmícháte na hladkou kaši. Hotový pudink můžete ještě dozdobit šlehačkou a několika kolečky banánu.

  • Smetanová banánová zmrzlina

    Foto: shutterstock.com


    Budete potřebovat:

     

    3 středně velké banány

    šťávu z 1 citronu      

    70 g krupicového cukru

    1/2 sáčku vanilkového cukru      

    150 ml smetany ke šlehání      

    50 ml mléka

     

    Postup:
    Banány pokapejte citronovou šťávou a rozmixujte na kaši. Přidejte cukr, přilijte šlehačku a mléko, dobře promíchejte a dejte zmrazit.

  • Celozrnné banánové muffiny s vlašskými ořechy

    Foto: shutterstock.com

     

    Budete potřebovat:

     

    4 středně velké banány

    100 g másla

    2 vejce

    1 vanilkový lusk

    30 ml podmáslí

    270 g špaldové celozrnné mouky

    3 čajové lžičky prášku do pečiva

    špetku soli

    125 g přírodního cukru

    1 a 1/2 hrnku hrubě nasekaných vlašských ořechů


    Postup:
    Přezrálé banány rozmačkejte vidličkou na kaši. Máslo rozpusťte, vlijte do banánové kaše, přidejte vejce, obsah vanilkového lusku a podmáslí. V jiné misce promíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli a směs přidejte k banánům. Nakonec přisypte nahrubo nasekané vlašské ořechy. Formičky na muffiny si vymažte máslem nebo vyložte papírovými košíčky určenými na pečení, naplňte je asi do 2/3 a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 25 minut.

  • Banánové palačinky bez mouky

    Foto: shutterstock.com

     

    Budete potřebovat:

     

    1 velký banán

    2 vejce

    1/4 čajové lžičky prášku do pečiva

    1/4 čajové lžičky skořice

    Postup:
    Banány rozmixujte, přidejte vejce, kypřicí prášek a skořici. Pánev rozehřejte, lehce pomažte olejem a z těsta dělejte palačinky. Ty můžete podávat polité javorovým sirupem.

  • Banánové smoothie

    Foto: shutterstock.com


    Budete potřebovat:

    2 menší přezrálé banány

    300 ml mléka

    150 ml bílého jogurtu

    2 polévkové lžíce medu

     

    Postup:
    Všechny ingredience rozmixujte do krémového nápoje. Podávejte nejlépe s ledem. Povrch můžete dozdobit šlehačkou.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    LINECKÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

    BABIČČINY KYNUTÉ LÍVANCE

     

    VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz