Velikonoční vajíčka: Jak je uvařit, aby nepraskla? | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak uvařit vajíčka na barvení, aby vám nepopraskala

  • Foto: shutterstock.com
    22března   2016  /  06:00

    Velikonoce jsou tu za pár dnů. Osení se zelená na parapetu, koledníci už mají připravené pomlázky. O víkendu se proto většina z nás pustí do přípravy kraslic. Ať už s pomocí barviček z obchodu nebo přírodních ingrediencí, jako jsou šlupky od cibule či například červené zelí. Určitě ale znáte ten pocit, když vám při vaření polovina vajíček popraská. Poradíme vám proto, jak na to, aby byla hotová, ale měla neporušenou skořápku.

  • Vybírejte pečlivě

    Foto: Shutterstock.com

     

    Prvním krokem ke zdárnému výsledku je to, abyste si domů nepřinesli vajíčka s už "nakřápnutou" skořápkou. Jsou totiž poměrně choulostivá a během manipulace s nimi může dojít k nehodě. V obchodě si proto obsah balení dobře prohlédněte. Doma potom před vařením každé vajíčko na světle ještě jednou překontrolujte a ta s naprasknutou skořápkou rovnou vyřaďte. Udělat si z nich můžete třeba míchanici k snídani.

  • Vyndejte je včas z lednice

    Foto: Shutterstock.com

     

    Dalším, neméně důležitým krokem, je počáteční teplota vajec. Nikdy je nedávejte vařit hned, jakmile je vyndáte z ledničky. Vždy je nechte ohřát na pokojovou teplotu, než je vložíte do vody. Jinak by totiž následkem teplotního šoku a rozpínání vzduchové bubliny uvnitř mohla prasknout.

  • Vkládejte je do studené vody

    Foto: shutterstock.com

     

    Pokud chcete mít jistotu, že vám vajíčka nepopraskají, nikdy je nedávejte až do vařící vody. Vložte je do studené tak, aby hladina byla asi centimetr nad skořápkou. Hrnec s nimi dejte na velký plamen, pokud máte elektrický sporák, zapněte plotýnku na nejvyšší stupeň a vodu přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, což poznáte tak, že větší bublinky budou stoupat na hladinu, začněte měřit čas. V ten samý moment také ztlumte plamen, aby voda jen zvolna probublávala. Vařte je asi 5 – 7 minut podle velikosti, nikdy ale ne déle než 11 minut, protože povrch bílku i žloutku by zezelenal.

  • Na soli nešetřete

    Foto: shutterstock.com

     

    I když máte možná pocit, že je to zbytečné, vodu na ně dostatečně osolte. Špetka opravdu stačit nebude. Profesionální zdobiči kraslic radí, čím více soli, tím líp. Minimální množství je pět vrchovatých lžic na litr vody. Přidat můžete také trochu octu, díky kterému bude skořápka měkčí, a víc tak vydrží. Ocet ji zároveň také odmastí, takže na ni při následném barvení barva dobře chytne.

  • Na velikosti záleží

    Foto: Shutterstock.com

     

    Ne vždy je to pravda, ale při vaření vajíček na tom skutečně záleží. A to na velikosti použitého hrnce. Pokud totiž použijete příliš malý nebo "tak akorát", vajíčka do sebe budou během varu navzájem narážet a snadno se mohou nakřápnout. Použijte proto vždy raději hrnec větší, aby kolem sebe měla dostatek volného prostoru.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    VELIKONOČNÍ TVAROHOVÝ MAZANEC

    CHUŤOVKY Z VAJEC

     

    RECEPTY NA DALŠÍ CHUŤOVKY  

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz