Krok za krokem Velikonoční pletenec, který můžete použít i jako dekoraci. Postupem, jak na něj vás provede Ivana Zicháčková, pekařka společnosti Penam.
500g hladké mouky
110g másla
110g cukr krupice
2 vejce
25-30 g droždí
200-250 ml mléka
špetka soli
0,5 lžičky citronové kůry
Rozinky
plátky mandlí
1 vejce na potření
POSTUP:
Připravené rozinky dát do sklenice a zalít rumem, nechat cca 2 hodiny odležet. Všechny předepsané suroviny vytáhnout z lednice a nechat ohřát na pokojovou teplotu.
Nejprve si připravíme kvásek a to následovně: do čisté misky odlít cca 50 ml mléka, poté přidat v ruce rozdrobené droždí, zasypat lžičkou cukru, lehce promíchat a nakonec zaprášit lžičkou mouky. Nechat vzejít v teple, zakryté utěrkou 10-15 min.
Mezitím si připravit všechny předepsané suroviny. U dvou vajec oddělit žloutky od bílků a pozor skořápky (tedy jejich 4 půlky) omýt, dát oschnout a tentokrát uschovat.
V míse si utřeme žloutky, s cukrem a změklým, ideálně rozpuštěným máslem (ale pozor na jeho teplotu). K této směsi přidáme citronovou kůru, mouku, sůl, mléko, kvásek a vařečkou vypracujeme těsto. Jakmile se těsto přestane lepit na okraje misky, zapracujeme rozinky. Takto vymísené těsto ještě pořádně ručně propracujeme, vytvarujeme bochánek a přikryté utěrkou na teplém místě necháme 10-15 min odležet (zrát).
Bochánek rozdělíme na 3 stejně velké části, které vyválíme do pramenů. Na pracovní ploše nebo přímo na plechu vyloženém pečícím papírem zapleteme cop (ve tvaru kruhu). Začátek necháme volný, prameny příliš neutahujeme a konec pak zapleteme do volného začátku. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca 45 minut kynout. Mezitím si osušené vaječné skořápky z vnější strany pomažeme trochou másla nebo oleje.
Po vykynutí skořápky zamáčkneme v pravidelným rozestupech do věnce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. (Pozn. vaječné skořápky nám během pečení udrží ve věnci dolíčky, do kterým pak umístíme jako dekoraci pomalované velikonoční kraslice.)
Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme cca 10 min na 200°C a poté teplotu snížíme na 150-160°C a dopečeme ještě 30-40 min. Dobu a teplotu pečení přizpůsobit danému typu trouby.
Po vytažení necháme zchladnout, poté opatrně odstraníme vaječné skořápky a umístíme připravenou dekoraci.