Domácí jogurt ze dvou ingrediencí: Lepší než kupovaný a za pouhé 4 koruny | Recepty.Blesk.cz

Domácí jogurt ze dvou ingrediencí: Lepší než kupovaný a za pouhé 4 koruny

  • Není nad doma vyrobený jogurt. Pokud nemáte rádi bílý, můžete si ho klidně ochutit třeba čerstvým ovocem.
    Není nad doma vyrobený jogurt. Pokud nemáte rádi bílý, můžete si ho klidně ochutit třeba čerstvým ovocem.
    Foto: shutterstock.com
    25února   2016  /  06:00

    Bílý jogurt je nejen chutný, ale i zdravý. Pomáhá posilovat imunitu, snižovat hladinu cholesterolu, zvyšovat vstřebávání vápníku v těle i snižovat tvorbu těch enzymů v tlustém střevě, které se popisují jako rizikové z hlediska vzniku nádorů. A pokud je doma dělaný, neobsahuje navíc žádná éčka, barviva ani konzervanty. Nemusíte ale hned utrácet za jogurtovač, a pořizovat si tak další domácí spotřebič, který pak v kuchyni jen překáží. Na výrobu jogurtu totiž potřebujete v podstatě jen kastrol a sporák.

  • Zvolte správné ingredience

    Foto: Shutterstock.com

     

    Na výrobu šesti skleniček domácího jogurtu budete potřebovat jen:

     

    • 1 litr polotučného pasterizovaného mléka
    • 4 polévkové lžíce přírodního bílého jogurtu s živou kulturou
    • hrnec se silnějším dnem
    • nerezovou metličku
    • 6 dobře umytých vysterilizovaných skleniček o obsahu 200 ml

     

    V tomto případě kupte kvalitní, ale už pasterizované mléko. To čerstvé nepasterizované, například z mlékomatu, není vhodné. Nespojí se totiž obvykle s jogurtovou kulturou.


    Náš tip:
    Pokud chcete vyrobit hustý jogurt řeckého typu, použijte místo mléka desetiprocentní smetanu.

  • Přiveďte mléko k varu

    Foto: Shutterstock.com

     

    Prázdný hrnec krátce zahřejte a nalijte do něj mléko. To přiveďte pomalu k varu a za stálého míchání ho nechte asi 5 minut jemně probublávat. Mléčnou pěnu, která se bude tvořit na povrchu, průběžně odebírejte.

  • Rychle ho zchlaďte

    Foto: shutterstock.com

     

    Pak mléko rychle zchlaďte na 40 °C. Pokud nemáte potravinářský teploměr, použijte malíček. Pokud ho tam udržíte do doby, než napočítáte do pěti, má mléko tu správnou teplotu. Jde o nejdůležitější krok, aby měl hotový jogurt správnou strukturu. Vysoká teplota by laktobacily zahubila, v nízké by se zase nemnožily. Pomozte si tak, že do mísy větší, než je použitý hrnec, napustíte studenou vodu – můžete přidat i pár kostek ledu – a hrnec se svařeným mlékem do ní vložíte. Aby se chladilo rovnoměrně, promíchávejte ho nerezovou metličkou.

  • Naplňte sklenice

    Foto: shutterstock.com

     

    Připravené sterilizované sklenice – je skutečně důležité, aby byly čisté – vložte na chvilku do mikrovlnné nebo normální trouby, aby se předehřály. Pak na dno každé dejte lžičku jogurtu, nalijte trochu mléka zchlazeného na 40 °C, dobře promíchejte, aby tam nezůstala ani jediná hrudka, a následně zalijte mlékem až po okraj. Ještě jednou promíchejte a důkladně uzavřete.

  • Uložte je do peřin

    Foto: Shutterstock.com

     

    Naplněné skleničky pak uložte do tepla a nechte je při přibližně 35 °C odstát 5 až 8 hodin. Můžete je také vložit do hrnce s teplou vodou, který postavíte k topení. Nebo je uložte pod teplou peřinu. Je ale důležité, aby skleničky byly po celou tu dobu ve stejné teplotě a vy jste s nimi nijak nehýbali. Po uplynutí této doby je jogurt hotový.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz