Banánové moučníky: Jednoduché pečení s chutí exotiky | Recepty.Blesk.cz

Banánové moučníky: Jednoduché pečení s chutí exotiky

  • Foto: shutterstock.com
    24ledna   2016  /  06:00

    Banánů je všude dost, takže hlavní ingredienci máte hned po ruce. Ke zdobení vybírejte tužší plody ve žlutých slupkách bez hnědých skvrn. Do těsta se hodí především kousky, které už mají své chvilky výstavní krásy za sebou.

  • Banánový koláč z ovesných vloček

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 8 porcí):

     

    Těsto:

    *100 g ovesných vloček
    *2 lžíce másla

    Náplň:

    *200 ml mléka
    *2 banány
    *2 vejce

    *šťávu z 1 citronu
    *1 lžíci tekutého medu
    *500 g měkkého tvarohu ve vaničce

     

    Postup:

    Vločky zalijte asi 400 ml horké vody, když dostatečně nabobtnají a všechna voda se vsákne, vmíchejte do nich máslo. Hotovou směs rozložte na dno formy a korpus při 170 °C předpečte asi 10 až 15 minut. Mléko nalijte do mixéru, přidejte nakrájený banán, vejce, citronovou šťávu, med a vše rozmixujte. Banánovou hmotu poté smíchejte s měkkým tvarohem, náplň naneste na předpečený korpus a koláč při 180 °C pečte asi 10 minut. Podávejte ozdobený kolečky banánu a snítkou máty nebo meduňky. Kousky můžete přelít karamelovým toppingem.

  • Tartaletky s banánovými koláčky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 kousků):

     

    Těsto:

    *250 g hladké mouky
    *50 g moučkového cukru
    *sůl
    *1 vejce
    *125 g změklého másla
    *tuk na formičky

    Náplň:

    *500 ml mléka
    *2 lžíce krupicového cukru
    *1 sáček banánového pudinku v prášku
    *150 ml zakysané smetany

    Na dohotovení:

    *2 banány
    *citronovou šťávu

     

    Postup:

    Prosátou mouku smíchejte s cukrem, špetkou soli a vejcem, přidejte máslo a vypracujte hladké těsto, které zabalené ve fólii nechte v chladničce odpočinout asi 30 minut. Poté ho přendejte na pomoučený vál a válečkem ho upravte na tenký plát. Kulatou vypichovačkou z něj tvarujte kolečka o něco větší, než je průměr formiček na tartaletky. Do každé formičky vytřené tukem vložte kolečko těsta, které prsty vymačkáte až k hornímu okraji. Na dně těsto propíchejte vidličkou. V troubě vyhřáté na 170 °C tartaletky pečte asi 15 minut, zcela zchladlé vyklopte z formiček a naplňte zchladlým krémem.

     

    Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte pudink podle návodu na obalu. Hotový nechte pod fólií zchladnout a poté do něj vmíchejte zakysanou smetanu. Banány nakrájejte na plátky, z obou stran je zakápněte citronovou šťávou a dekorativně je rozložte na krémovou vrstvu.

  • Banánové muffiny

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 12 kousků):

    *3 vejce
    *150 g moučkového cukru
    *150 g másla
    *2 banány
    *250 g hladké mouky
    *0,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva
    *tuk na formičky

     

    Postup:

    Vejce utřete s cukrem a máslem a do pěny vmíchejte vidličkou rozmělněné banány. Do základu vmíchejte směs mouky s kypřicím práškem a vypracujte těsto, které lžící nanášejte do tukem vytřených důlků v platu na muffiny asi centimetr pod okraj. V troubě vyhřáté na 170 °C je pečte asi 20 minut.

  • Linecký koláč s banány

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na cca 15 kousků):

     

    Těsto:

    *600 g polohrubé mouky
    *1 sáček kypřicího prášku do pečiva
    *sůl
    *150 g krupicového cukru

    *1 sáček vanilkového cukru
    *jemně strouhanou kůru z 1 citronu
    *250 g másla
    *3 vejce
    *1 lžíci rumu
    *tuk a hrubou mouku na plech

    Náplň:

    *500 g měkkého tvarohu
    *50 g změklého másla
    *150 g moučkového cukru
    *2 vejce
    *3 banány

     

    Postup:

    Ze všech surovin vypracujte v míse nebo v robotu hladké těsto. Třetinu odložte stranou, zbylé těsto rozválejte na plát, kterým vyložte tukem vytřený a hrubou moukou vysypaný plech. Na těsto naneste polovinu náplně: Tvaroh vymíchejte se změklým máslem, moučkovým cukrem a žloutky a směs vylehčete pevným sněhem z bílků. Tvarohovou náplň poklaďte kolečky banánu, která potřete zbylou tvarohovou náplní. Na povrch koláče položte mřížku vytvořenou mřížkovacím válečkem z plátu zbylého těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

  • Banánový chlebíček

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 chlebíček):

    *130 g změklého másla
    *200 g třtinového cukru
    *1 lžičku vanilkového extraktu
    *2 vejce
    *3 banány
    *200 g hladké mouky

    *1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
    *0,5 lžičky jedlé sody
    *0,5 lžičky mleté skořice
    *50 ml javorového sirupu
    *máslo na formu

     

    Postup:

    Banány dejte do mělké misky a rozmačkejte je vidličkou. Troubu rozehřejte na 160 °C a formu na hřbet dlouhou zhruba 32 cm a širokou 7 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Máslo, cukr a extrakt vyšlehejte metlou nebo v robotu, po jednom přidávejte vejce a každé dobře zašlehejte, přidejte vidličkou rozmělněné banány a ještě chvíli šlehejte.

     

    Do banánového základu po troškách vmíchejte směs mouky s kypřicím práškem, sodou a skořicí. Do propracovaného těsta přilijte javorový sirup a vše opět promíchejte. Hotové nalijte do máslem vytřené a pečicím papírem vyložené formy na chlebíček a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 50 minut, nutná zkouška špejlí. Upečený moučník překlopte na mřížku a nechte vychladnout.

/
Autor: Tamara Dobrovolná

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz