- Foto: profimedia.cz28. ledna 2016 / 06:00
Houskový, kynutý, s burizony, bramborový, karlovarský, špekový... Co hospodyňka, to jiný recept. Často děděný z generace na generaci. Knedlíky jsou zkrátka naší specialitou. Většinu klasických českých pokrmů si bez nich nedovedeme představit. Přesto je jejich příprava často oříškem, a to nejen pro začínající kuchařky. Poradíme vám proto tentokrát, kterých chyb byste se měly vyvarovat.
- Foto: shutterstock.com
Zvolte správné ingredience
Na přípravu houskových kynutých knedlíků použijte vždy hrubou nebo polohrubou mouku a nezapomeňte na droždí nebo kypřicí prášek. Knedlíky budou nadýchanější, když droždí rozmícháte v misce s lžičkou vlažného mléka a po rozpuštění pak přidáte ještě trošku mléka pro lepší vykynutí. Skvělé také je, když místo části mléka přidáte minerální vodu.
- Foto: Shutterstock.com
Na bílky zapomeňte
Do těsta na kynuté houskové knedlíky nikdy nepožívejte celá vejce, ale jen žloutky. Bílek totiž způsobí, že těsto tuhne. Knedlíky budou navíc o poznání chutnější. Housky nebo rohlíky by měly být alespoň jeden den staré.
Vyzkoušet můžete také trik našich prababiček. Ty do těsta přidávaly lžíci sádla. Knedlíky se pak nesrážely a byly jemnější a nadýchanější.
- Foto: Shutterstock.com
Na těsto nespěchejte
Těsto vypracovávávejte tak dlouho, až se nebude lepit na vařečku nebo stěny nádoby. Pak ho poprašte moukou, nádobu přikryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě vykynout. Čím déle těsto odpočívá, tím je chutnější. Pak z něj vypracujte knedlíky, které opět nechte ještě asi 10 – 15 minut kynout.
- Foto: Shutterstock
Čím větší hrnec, tím lepší
Do hrnce dejte vařit vodu, mírně ji osolte, a když se voda vaří, vložte do ní válečky knedlíků a vařte pod pokličkou 20 – 25 minut. Na začátku je podeberte vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu. Během vaření pak knedlíky pravidelně obracejte. Lepší je vařit je vždy ve větší nádobě, aby měly prostor, vařením totiž ještě nabudou a nemusely by se do hrnce vejít. Běžné je vařit dva válečky najednou, nikdy ne víc.
Aby knedlíky při vaření ve vodě nepraskly, přidejte do vody několik kousků skořápek z uvařených vajec. - Foto: shutterstock.com
Hotové knedlíky propíchejte
Uvařené knedlíky vyjměte a rychle propíchejte vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se. Pak je ihned nakrájejte na plátky, pokud nemáte kráječ, stačí vlasec nebo nit.