Síla poctivých gulášů: Hospodský, segedín i bramborový | Recepty.Blesk.cz

Síla poctivých gulášů: Hospodský, segedín i bramborový

  • Foto: Shutterstock.com
    15ledna   2016  /  06:00

    Jsou šťavnaté, syté, voňavé, plné masa a toho nejlepšího, co spíž a lednice mohou nabídnout. Navíc vás guláše v zimě krásně zahřejí, a když jich uvaříte pořádný hrnec, zbude vám i na druhý a třetí den, kdy chutnají nejlépe.

  • Vepřový guláš s paprikami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 800 g libovějšího vepřového (plec)

    * 2 lžíce sádla
    * 2 cibule

    * 2 stroužky česneku

    * 1 červenou papriku

    * 1 žlutou papriku

    * 3 lžíce protlaku

    * 500 ml vývaru

    * 400 g rajčat z konzervy

    * 2 lžíce sladké papriky

    * 1 lžičku kurkumy

    * 1 lžičku oregana

    * 1 vrchovatou lžíci hladké mouky

    * sůl, pepř

    * 1 svazek kopru

     

    Postup:

    Na sádle osmahněte na kostky nakrájené maso. Děrovanou naběračkou ho vyberte a do pánve vhoďte nahrubo nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kousky pokrájené papriky, poprašte sladkou paprikou, oreganem, kurkumou a moukou a hned zalijte rajčaty a vývarem. Přidejte maso, uveďte k varu, přiklopte, stáhněte oheň na minimum a vařte asi 2 hodiny nebo než bude maso měkké. Až budete guláš podávat, posypejte ho nasekaným koprem.

  • Kančí kotlík

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 kg kančí plece

    * 4 lžíce celého pepře

    * 4 lžíce nového koření

    * 4 lžíce jalovce

    * 12 bobkových listů

    * 200 ml bílého vína

    * 1 lžíci octa

    * 100 g másla

    * 150 g slaniny

    * 8 šalotek

    * 250 g malých žampionů

    * cca 1 litr vývaru

    * 2 lžíce hladké mouky

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Koření svařte se lžičkou soli, vínem, octem a 800 ml vody. Nechte 25 minut probublávat. Až nálev vychladne, naložte do něj maso vcelku. Druhý (nebo i třetí) den maso vyjměte, osušte a nakrájejte na kousky, ty osolte a opepřete. Na másle osmahněte šalotky nakrájené na čtvrtiny, přidejte slaninu a pečte ji dočervena. Vhoďte maso, zaprašte ho moukou a po částech vlijte horký vývar. Pak přidávejte po naběračkách nálev na maso (zbavený koření) a duste asi 45 minut. Na pánvi zatím osmahněte na půlky nakrájené žampiony a pak je těsně před podáváním přidejte do guláše. Podle potřeby ještě přidejte nálev a guláš dolaďte solí a pepřem.

  • Hospodský hovězí guláš

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 1,2 kg hovězího plecka nebo květového šálu

    * 800 g cibule

    * 3 stroužky česneku

    * 4 lžíce sádla či oleje

    * 5 lžic sladké papriky

    * 1 lžičku majoránky

    * 1 lžičku tymiánu

    * 1 lžičku kmínu

    * 1 lžíci octa

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Cibuli nasekejte nadrobno, maso zbavené šlach nakrájejte na kousky. V těžkém hrnci zahřejte sádlo nebo olej, vhoďte cibuli a smažte ji dozlatova. Pak přidejte nasekaný česnek, polovinu sladké papriky, kmín, majoránku, ocet a pár lžic vody. Promíchejte a přidejte maso, osolte, opepřete, přiklopte, stáhněte plamen a duste. Podle potřeby můžete podlít trochou vody, ale cibule i maso by jí měly pustit dostatek. Duste asi 1,5 hodiny. Pak přidejte zbytek papriky, ochutnejte a přidejte sůl, pepř a podle nálady a zvyku i vodu. Vařte ještě asi půl hodiny.

  • Pivní guláš s mrkví

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 500 g hovězího na guláš

    * 500 ml tmavého piva

    * 400 g rajčat v konzervě

    * 2 cibule

    * 1/4 celeru

    * olivový olej

    * 2 zarovnané lžíce hladké mouky

    * 4 bobkové listy

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Na oleji opečte nahrubo posekanou cibuli, celer a mrkev. Přihoďte k nim bobkový list, zamíchejte, přidejte na kostky nakrájené maso a poprašte moukou. Zamíchejte, vlijte pivo a posekaná rajčata. Ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu. Vařte přiklopené na mírném plamínku nebo při 180 °C v troubě tři hodiny. Pak pokličku sejměte a guláš duste další půlhodinu.

  • Klasický segedínský guláš

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    * 1 kg vepřového ramínka nebo plecka

    * 1 sáček kysaného zelí

    * 3 lžíce hladké mouky

    * 3 lžíce sádla

    * 2 cibule

    * 1 lžíci mleté sladké papriky

    * 5 kuliček nového koření a pepře

    * 2 bobkové listy

    * 250 ml vývaru

    * sůl, pepř, cukr

     

    Postup:

    Maso nakrájejte na kousky, opečte je na sádle a poprašte moukou. Maso vyjměte, na tuku opečte na klínky nakrájenou cibuli, přidejte koření a hned zalijte několika lžícemi vývaru. Přidejte maso, osolte, zamíchejte a přiklopené vařte asi 10 minut. Jakmile se vývar vsákne, vlijte i ten zbývající a vařte dalších 30 minut. Zelí propláchněte, sceďte, pokrájejte a přidejte ho k masu. Vařte dalších 20 minut nebo než maso změkne. Podle chuti přidejte sůl, pepř nebo cukr.

  • Rychlý buřtguláš

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 600 g točeného salámu

    * 600 g brambor

    * 1 lžíci oleje

    * 1 cibuli

    * 1 lžíci hladké mouky

    * 1 lžíci sladké papriky

    * 2 lžíce gulášového koření

    * 1 lžíci majoránky

    * 1 lžičku tymiánu

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Salám rovněž oloupejte a nakrájejte na kousky. Na oleji osmahněte společně salám a nahrubo nakrájenou cibuli. Vhoďte brambory, a až zezlátnou, přidejte koření, osolte a opepřete. Promíchejte, zalijte vodou tak, aby bylo vše zakryté, ale neplavalo, přiklopte a duste asi 40 minut. Průběžně kontrolujte, zda se voda neodpařila, případně podlévejte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz