Rýžová jídla rychle a levně: Pravé rizoto i hřejivá, sytá polévka | Recepty.Blesk.cz

Rýžová jídla rychle a levně: Pravé rizoto i hřejivá, sytá polévka

  • Foto: shutterstock.com
    16ledna   2016  /  06:00

    Milujete ji stejně jako my? Rýže je lehká, plná vlákniny a vitaminů a navíc vás dokonale zasytí. Dopřejte si dobroty, které nadchnou celou rodinu.

  • Rajčatová rýže

    Foto: shutterstock.com

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 25 – 30 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 100 g anglické slaniny
    * 1 lžíci olivového oleje
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * 1/2 lžičky sušeného tymiánu
    * 300 g rizotové rýže
    * 3 lžíce dezertního vína
    * 400g plechovku sekaných rajčat
    * 900 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
    * 1/2 citronu
    * sůl a mletý pepř na dochucení
    * hobliny parmazánu a čerstvý tymián na ozdobení

     

    Postup:

    Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej, vsypejte nadrobno nakrájenou slaninu a opečte ji. Přidejte cibulku a česnek a nechte na mírném ohni zesklovatět. Vmíchejte rýži, koření, osmahněte, zalejte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte nadrobno nasekaná sušená i sekaná rajčata, vývar, osolte, opepřete a vařte a míchejte na mírném ohni bez poklice asi 20 minut doměkka, ale aby rýže nezůstala suchá. Dochuťte citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, vmíchejte sušený tymián. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené čerstvým tymiánem.

  • Zeleninová paella

    Foto: shutterstock.com

    Doba přípravy: 10 minut
    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 lžíce olivového oleje
    * 1 cibuli
    * 3 stroužky česneku
    * 150 g zelených fazolek
    * 2 rajčata
    * 2 červené papriky
    * 100 g pórku
    * 1/2 lžičky sušeného tymiánu
    * 2 bobkové listy, špetku šafránu
    * 300 g rizotové rýže
    * 700 ml zeleninového vývaru
    * sůl a mletý pepř na dochucení
    * 1 citron
    * hrst černých oliv
    * hrst listů petržele nebo koriandru

     

    Postup:

    Rajčata a papriky nakrájejte na kostky, česnek a cibuli nadrobno, pórek propláchněte vodou a nakrájejte na 2cm kousky, fazolky překrojte. V široké pánvi osmahněte na oleji cibuli a česnek nakrájené nadrobno. Přidejte pokrájené fazolky, papriky a po chvíli rajčata. Opékejte ještě 5 minut a pak vsypejte propláchnutou a okapanou rýži, pórek a zalijte horkým vývarem. Přikryjte a duste asi 20 minut, dokud rýže nezměkne. Odklopte poklici, vsypejte olivy a prohřejte. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a vmíchejte bylinky.

     

    Tip: Španělská paella se tradičně připravovala ve velké pánvi, podle které se jídlo jmenuje. Přidat můžete maso kuřecí, vepřové, telecí, plody moře, ryby nebo různé druhy kombinovat.

  • Zelená polévka minestrone

    Foto: shutterstock.com

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 30 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 3 lžíce olivového oleje
    * 2 pórky, jemně nakrájené
    * 2 řapíky celeru, jemně nakrájené
    * 2 mladé menší cukety podélně rozčtvrcené a pak nakrájené na plátky
    * 4 stroužky česneku jemně nasekané
    * 1 l zeleninového vývaru nebo vody
    * 250 g mraženého nebo čerstvého hrášku
    * 200 g mražených zahradních bobů
    * malý svazek bazalky
    * křupavý chléb k podávání, nemusí být
    * sůl, čerstvě mletý pepř k dochucení
    * hrst uvařené rýže

     

    Postup:

    V kastrole rozpalte olej, vsypejte pórek a celer a opékejte na mírném ohni 8 minut doměkka. Přidejte cukety a česnek a pokračujte v opékání dalších 5 minut. Přilejte vroucí vývar nebo vodu, podle potřeby osolte a 5 minut vařte. Pak přihoďte hrášek a fazole a vařte asi 4 minuty do změknutí. Vmíchejte uvařenou rýži, nasekanou bazalku a dochuťte. Podávejte ozdobené lístky bazalky a s křupavým chlebem.

  • Smažená rýže s kuřecím masem a zeleninou

    Foto: shutterstock.com

    Doba přípravy: 10 minut

    Doba vaření: 25 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 lžíce oleje
    * 400 g kuřecích prsou
    * sůl a mletý pepř
    * 5 cm čerstvého zázvoru
    * špetku mletého kmínu
    * 2 stroužky česneku
    * 1 malou červenou papriku
    * 200 g kapusty
    * 200 g fazolových lusků
    * 1 lžíci sójové omáčky
    * 500 g uvařené jasmínové rýže
    * 2 jarní cibulky s natí

     

    Postup:

    Kuřecí prsa naklepejte, osolte, opepřete a opečte z obou stran v rozpálené pánvi na lžíci oleje. Maso vyjměte a uchovejte v teple. Do pánve přidejte zbylý olej, vsypte nasekaný zázvor, proužky papriky a fazolky. Opékejte na středním ohni asi 8 minut, přidejte nakrájenou kapustu, česnek a kmín a opékejte dalších 5 minut. Přidejte sójovou omáčku a po chvíli vmíchejte rýži. Za stálého míchání ji opečte, přidejte na proužky nakrájené maso a krátce prohřejte. Posypejte nasekanou cibulkou a podávejte.

  • Špenátové risotto

    Foto: shutterstock.com

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 25 minut

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 lžíce másla
    * 2 šalotky
    * 2 stroužky česneku
    * 300 g rizotové rýže
    * 150 ml bílého vína
    * 750 ml zeleninového nebo rybího vývaru z kostky
    * 100 g listů baby špenátu
    * hrst listů petrželky

     

    Postup:

    V kastrole na lžíci másla osmahněte nasekanou šalotku a česnek, přisypejte rýži a opékejte, dokud zrnka nezbělají. Zalejte vínem, z poloviny ho odpařte a pak přidejte naběračku vroucího vývaru. Míchejte a vařte na mírném ohni, dokud se nevstřebá. Postupně přilévejte další vývar a vařte 15 až 20 minut. Nakonec vmíchejte špenát, zbylé máslo, dle potřeby dochuťte a odstavte. Podávejte posypané hoblinky parmazánu.

     

    Video se připravuje ...
    Šéfkuchař vás naučí, jak připravit pravé italské risotto • 

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz