- Foto: shutterstock.com16. ledna 2016 / 06:00
Milujete ji stejně jako my? Rýže je lehká, plná vlákniny a vitaminů a navíc vás dokonale zasytí. Dopřejte si dobroty, které nadchnou celou rodinu.
- Foto: shutterstock.com
Rajčatová rýže
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 – 30 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
* 100 g anglické slaniny
* 1 lžíci olivového oleje
* 1 cibuli
* 2 stroužky česneku
* 1/2 lžičky sušeného tymiánu
* 300 g rizotové rýže
* 3 lžíce dezertního vína
* 400g plechovku sekaných rajčat
* 900 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
* 1/2 citronu
* sůl a mletý pepř na dochucení
* hobliny parmazánu a čerstvý tymián na ozdobeníPostup:
Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej, vsypejte nadrobno nakrájenou slaninu a opečte ji. Přidejte cibulku a česnek a nechte na mírném ohni zesklovatět. Vmíchejte rýži, koření, osmahněte, zalejte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte nadrobno nasekaná sušená i sekaná rajčata, vývar, osolte, opepřete a vařte a míchejte na mírném ohni bez poklice asi 20 minut doměkka, ale aby rýže nezůstala suchá. Dochuťte citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, vmíchejte sušený tymián. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené čerstvým tymiánem.
- Foto: shutterstock.com
Zeleninová paella
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 cibuli
* 3 stroužky česneku
* 150 g zelených fazolek
* 2 rajčata
* 2 červené papriky
* 100 g pórku
* 1/2 lžičky sušeného tymiánu
* 2 bobkové listy, špetku šafránu
* 300 g rizotové rýže
* 700 ml zeleninového vývaru
* sůl a mletý pepř na dochucení
* 1 citron
* hrst černých oliv
* hrst listů petržele nebo koriandruPostup:
Rajčata a papriky nakrájejte na kostky, česnek a cibuli nadrobno, pórek propláchněte vodou a nakrájejte na 2cm kousky, fazolky překrojte. V široké pánvi osmahněte na oleji cibuli a česnek nakrájené nadrobno. Přidejte pokrájené fazolky, papriky a po chvíli rajčata. Opékejte ještě 5 minut a pak vsypejte propláchnutou a okapanou rýži, pórek a zalijte horkým vývarem. Přikryjte a duste asi 20 minut, dokud rýže nezměkne. Odklopte poklici, vsypejte olivy a prohřejte. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a vmíchejte bylinky.
Tip: Španělská paella se tradičně připravovala ve velké pánvi, podle které se jídlo jmenuje. Přidat můžete maso kuřecí, vepřové, telecí, plody moře, ryby nebo různé druhy kombinovat.
- Foto: shutterstock.com
Zelená polévka minestrone
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 pórky, jemně nakrájené
* 2 řapíky celeru, jemně nakrájené
* 2 mladé menší cukety podélně rozčtvrcené a pak nakrájené na plátky
* 4 stroužky česneku jemně nasekané
* 1 l zeleninového vývaru nebo vody
* 250 g mraženého nebo čerstvého hrášku
* 200 g mražených zahradních bobů
* malý svazek bazalky
* křupavý chléb k podávání, nemusí být
* sůl, čerstvě mletý pepř k dochucení
* hrst uvařené rýžePostup:
V kastrole rozpalte olej, vsypejte pórek a celer a opékejte na mírném ohni 8 minut doměkka. Přidejte cukety a česnek a pokračujte v opékání dalších 5 minut. Přilejte vroucí vývar nebo vodu, podle potřeby osolte a 5 minut vařte. Pak přihoďte hrášek a fazole a vařte asi 4 minuty do změknutí. Vmíchejte uvařenou rýži, nasekanou bazalku a dochuťte. Podávejte ozdobené lístky bazalky a s křupavým chlebem.
- Foto: shutterstock.com
Smažená rýže s kuřecím masem a zeleninou
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 lžíce oleje
* 400 g kuřecích prsou
* sůl a mletý pepř
* 5 cm čerstvého zázvoru
* špetku mletého kmínu
* 2 stroužky česneku
* 1 malou červenou papriku
* 200 g kapusty
* 200 g fazolových lusků
* 1 lžíci sójové omáčky
* 500 g uvařené jasmínové rýže
* 2 jarní cibulky s natíPostup:
Kuřecí prsa naklepejte, osolte, opepřete a opečte z obou stran v rozpálené pánvi na lžíci oleje. Maso vyjměte a uchovejte v teple. Do pánve přidejte zbylý olej, vsypte nasekaný zázvor, proužky papriky a fazolky. Opékejte na středním ohni asi 8 minut, přidejte nakrájenou kapustu, česnek a kmín a opékejte dalších 5 minut. Přidejte sójovou omáčku a po chvíli vmíchejte rýži. Za stálého míchání ji opečte, přidejte na proužky nakrájené maso a krátce prohřejte. Posypejte nasekanou cibulkou a podávejte.
- Foto: shutterstock.com
Špenátové risotto
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 lžíce másla
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 300 g rizotové rýže
* 150 ml bílého vína
* 750 ml zeleninového nebo rybího vývaru z kostky
* 100 g listů baby špenátu
* hrst listů petrželkyPostup:
V kastrole na lžíci másla osmahněte nasekanou šalotku a česnek, přisypejte rýži a opékejte, dokud zrnka nezbělají. Zalejte vínem, z poloviny ho odpařte a pak přidejte naběračku vroucího vývaru. Míchejte a vařte na mírném ohni, dokud se nevstřebá. Postupně přilévejte další vývar a vařte 15 až 20 minut. Nakonec vmíchejte špenát, zbylé máslo, dle potřeby dochuťte a odstavte. Podávejte posypané hoblinky parmazánu.
Video se připravuje ...