- Foto: shutterstock.com7. ledna 2016 / 06:00
Mají je rády děti, ale ocení je i dospělí. Přitom jsou hotová za chvíli a báječně chutnají i ohřátá další den.
Dukátové buchtičky se šodó
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Foto: shutterstock.com Na těsto
* 400 g hladké mouky
* 100 g polohrubé mouky
* 400 g hladké mouky
* 2 žloutky
* 1 vejce
* 125 g másla
* 200 ml mléka
* 1 lžíci cukru
* 1 kostku droždí
* špetku soli
* mouku na plech a vál
* tuk na potření
Na šodó
* 1 l mléka
* 1 vanilkový cukr
* 150 g krupicového cukru
* 4 žloutky
* 1 vanilkový pudink
Postup:
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky a vejce, rozpuštěný tuk a promícháme. V kastrolku zahřejeme mléko s cukrem tak, aby bylo teplé, rozdrobíme do něj droždí, přikryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek. Přidáme ho k mouce a zpracujeme těsto, to necháme pod utěrkou vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Z vykynutého těsta odebíráme malou lžičkou kousky těsta a klademe je na vál. Kousky těsta prsty zpracujeme na malé kuličky, klademe je na plech a mezi sebou je promažeme rozpuštěným tukem. Buchtičky necháme ještě 5 minut kynout a pak je pečeme při teplotě 180 ºC zhruba 20 minut dozlatova.
Všechny suroviny na šodó vyšleháme a na mírném ohni necháme za stálého míchání povařit do zhoustnutí. Pak odstavíme, nalijeme na buchtičky a ihned podáváme.
Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte domácí gulášovku.
Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.
Jablkové knedlíky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Foto: shutterstock.com * 500 g brambor
* 200 g hrubé mouky
* 2 vejce
* 4 jablka
* 100 g másla
* 50 g strouhanky
* 80 g moučkového cukru
* 50 g strouhaného kokosu
* olej
* mletá skořice
* sůlPostup:
Čtvrtinu másla rozpustíme na pánvi, vmícháme strouhanku a dozlatova opečeme. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky, ty ještě příčně rozpůlíme na kostky.
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, horké je oloupeme a propasírujeme na vál. Zaprášíme moukou, promícháme a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, trochu soli a vypracujeme tuhé těsto, z něj odebíráme kousky a tvarujeme placičky. Do každé zabalíme kostku jablka a trošku cukru.
Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě a občas je vařečkou opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Uvařené knedlíky scedíme, promastíme a obalíme ve strouhance. Před podáváním posypeme knedlíky skořicí, cukrem, kokosem a přelijeme zbylým rozpuštěným máslem.
Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte fazolačku.
Luštěniny jsou zdravé, levné a skvěle zasytí. V podobě svačinové polévky je budete zbožňovat.celý článek
Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.
Škubánky s mákem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Foto: shutterstock.com * 1 kg brambor
* 150 g hrubé mouky
* 150 g rozpuštěného sádla nebo másla
* 120 g mletého máku
* 30 g strouhaného perníku
* 100 g moučkového cukruPostup:
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme do poloměkka. Slijeme polovinu vody, ve směsi uděláme opačným koncem vařečky důlky, přidáme mouku, přiklopíme pokličkou a na velice mírném ohni necháme zhruba 15 minut propařit. Pak směs důkladně šťouchadlem vymícháme. Z hmoty vykrajujeme lžící škubánky, rozdělíme je na teplé talíře, posypeme směsí máku a perníku, cukrem a přelijeme rozpuštěným sádlem nebo máslem.
Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte zelňačku s uzenými knedlíčky.
Zelná polévka je naprostá klasika. Ať už ji děláte bílou nebo s paprikou. Zkuste ji proto tentokrát ozvláštnit lahodnými knedlíčky z uzeného masa.celý článek
Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.
Rýžový nákyp
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Foto: shutterstock.com * 400 g rýže
* 1 l mléka
* 100 g másla
* 200 g moučkového cukru
* 300 g kompotovaných meruněk s nálevem
* dřeň z půlky vanilkového lusku
* 3 bílky
* 60 g krupicového cukru
* hrst vlašských ořechů
* špetku soli
* kousek másla na formuPostup:
Rýži propláchneme dvakrát studenou vodou, zalijeme ji mlékem, přidáme špetku soli, promícháme a uvaříme do poloměkka. Uvařenou rýži promícháme vidličkou s rozpuštěným máslem, vanilkovou dření, cukrem, nálevem z kompotu, pak půlku směsi urovnáme do menších misek na pečení, poklademe meruňkami a znovu navrstvíme zbytek rýžové směsi. Nákyp pečeme v troubě vyhřáté na 180 ºC zhruba 20 minut, pak vršek potřeme sněhem z bílků a krupicového cukru, posypeme drcenými ořechy a dopečeme do světle zlaté barvy.
Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte klasickou bramboračku.
Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek
Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.
Sněhová žemlovka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Foto: Daniel Zahrádka * 5 tvrdších rohlíků
* 200 ml mléka
* marmeládu nebo povidla
* 3 bílky
* 120 g moučkového cukru
* 1 sáček skořicového cukru
* máslo na vymazání formy a na polití
* moučkový cukr s vanilkou na posypáníPostup:
Rohlíky pokrájíme na tenké plátky. Z bílků, skořicového a moučkového cukru vyšleháme sníh. Kolečka rohlíků lehce namočíme v mléce a dáme do máslem vymazané zapékací formy, potřeme je marmeládou a pak ušlehaným sněhem. Postup opakujeme, vršek žemlovky potřeme sněhem. Žemlovku přikryjeme alobalem a pečeme při teplotě 200 ºC zhruba 10 minut, pak alobal sundáme a dopékáme při teplotě 180 ºC dalších 30 minut. Porce posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a přelijeme rozpuštěným máslem.
Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte poctivou dršťkovou polévku.
Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek
Další recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.