Sladká jídla pro celou rodinu: Zamilují si je děti i dospělí | Recepty.Blesk.cz

Sladká jídla pro celou rodinu: Zamilují si je děti i dospělí

  • Foto: shutterstock.com
    7ledna   2016  /  06:00

    Mají je rády děti, ale ocení je i dospělí. Přitom jsou hotová za chvíli a báječně chutnají i ohřátá další den.

  • Dukátové buchtičky se šodó

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Foto: shutterstock.com Na těsto

    * 400 g hladké mouky

    * 100 g polohrubé mouky

    * 400 g hladké mouky

    * 2 žloutky

    * 1 vejce

    * 125 g másla

    * 200 ml mléka

    * 1 lžíci cukru

    * 1 kostku droždí

    * špetku soli

    * mouku na plech a vál

    * tuk na potření

    Na šodó

    * 1 l mléka

    * 1 vanilkový cukr

    * 150 g krupicového cukru

    * 4 žloutky

    * 1 vanilkový pudink

     

    Postup:

    Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky a vejce, rozpuštěný tuk a promícháme. V kastrolku zahřejeme mléko s cukrem tak, aby bylo teplé, rozdrobíme do něj droždí, přikryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek. Přidáme ho k mouce a zpracujeme těsto, to necháme pod utěrkou vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.

     

    Z vykynutého těsta odebíráme malou lžičkou kousky těsta a klademe je na vál. Kousky těsta prsty zpracujeme na malé kuličky, klademe je na plech a mezi sebou je promažeme rozpuštěným tukem. Buchtičky necháme ještě 5 minut kynout a pak je pečeme při teplotě 180 ºC zhruba 20 minut dozlatova.

     

    Všechny suroviny na šodó vyšleháme a na mírném ohni necháme za stálého míchání povařit do zhoustnutí. Pak odstavíme, nalijeme na buchtičky a ihned podáváme.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte domácí gulášovku.

    Domácí gulášová polévka

    Domácí gulášová polévka

    Nic nepotěší v zimě tak, jako talíř horké polévky, ve které stojí lžíce.celý článek

    2550825:gallery:true:trueDalší recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Jablkové knedlíky

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Foto: shutterstock.com * 500 g brambor
    * 200 g hrubé mouky
    * 2 vejce
    * 4 jablka
    * 100 g másla
    * 50 g strouhanky
    * 80 g moučkového cukru
    * 50 g strouhaného kokosu
    * olej
    * mletá skořice
    * sůl

     

    Postup:

    Čtvrtinu másla rozpustíme na pánvi, vmícháme strouhanku a dozlatova opečeme. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky, ty ještě příčně rozpůlíme na kostky.

     

    Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, horké je oloupeme a propasírujeme na vál. Zaprášíme moukou, promícháme a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, trochu soli a vypracujeme tuhé těsto, z něj odebíráme kousky a tvarujeme placičky. Do každé zabalíme kostku jablka a trošku cukru.

     

    Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě a občas je vařečkou opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Uvařené knedlíky scedíme, promastíme a obalíme ve strouhance. Před podáváním posypeme knedlíky skořicí, cukrem, kokosem a přelijeme zbylým rozpuštěným máslem.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte fazolačku.

    Fazolačka s masem

    Fazolačka s masem

    Luštěniny jsou zdravé, levné a skvěle zasytí. V podobě svačinové polévky je budete zbožňovat.celý článek

    2550825:gallery:true:trueDalší recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Škubánky s mákem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Foto: shutterstock.com * 1 kg brambor
    * 150 g hrubé mouky
    * 150 g rozpuštěného sádla nebo másla
    * 120 g mletého máku
    * 30 g strouhaného perníku
    * 100 g moučkového cukru

     

    Postup:

    Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme do poloměkka. Slijeme polovinu vody, ve směsi uděláme opačným koncem vařečky důlky, přidáme mouku, přiklopíme pokličkou  a na velice mírném ohni necháme zhruba 15 minut propařit. Pak směs důkladně  šťouchadlem vymícháme. Z hmoty vykrajujeme lžící  škubánky, rozdělíme je na teplé talíře, posypeme směsí máku a perníku, cukrem a přelijeme rozpuštěným sádlem nebo máslem.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte zelňačku s uzenými knedlíčky.

    Zelňačka s uzenými knedlíčky

    Zelňačka s uzenými knedlíčky

    Zelná polévka je naprostá klasika. Ať už ji děláte bílou nebo s paprikou. Zkuste ji proto tentokrát ozvláštnit lahodnými knedlíčky z uzeného masa.celý článek

    2550825:gallery:true:trueDalší recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Rýžový nákyp

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Foto: shutterstock.com * 400 g rýže
    * 1 l mléka
    * 100 g másla
    * 200 g moučkového cukru
    * 300 g kompotovaných meruněk s nálevem
    * dřeň z půlky vanilkového lusku
    * 3 bílky
    * 60 g krupicového cukru
    * hrst vlašských ořechů
    * špetku soli
    * kousek másla na formu

     

    Postup:

    Rýži propláchneme dvakrát studenou vodou, zalijeme ji mlékem, přidáme špetku soli, promícháme a uvaříme do poloměkka. Uvařenou rýži promícháme vidličkou s rozpuštěným máslem, vanilkovou dření, cukrem, nálevem z kompotu, pak půlku směsi urovnáme do menších misek na pečení, poklademe meruňkami a znovu navrstvíme zbytek rýžové směsi. Nákyp pečeme v troubě vyhřáté na 180 ºC zhruba 20 minut, pak vršek potřeme sněhem z bílků a krupicového cukru, posypeme drcenými ořechy a dopečeme do světle zlaté barvy.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte klasickou bramboračku.

    Tradiční bramboračka

    Tradiční bramboračka

    Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

    2550825:gallery:true:trueDalší recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

  • Sněhová žemlovka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Foto: Daniel Zahrádka * 5 tvrdších rohlíků
    * 200 ml mléka
    * marmeládu nebo povidla
    * 3 bílky
    * 120 g moučkového cukru
    * 1 sáček skořicového cukru
    * máslo na vymazání formy a na polití
    * moučkový cukr s vanilkou na posypání

     

    Postup:

    Rohlíky pokrájíme na tenké plátky. Z bílků, skořicového a moučkového cukru vyšleháme sníh. Kolečka rohlíků lehce namočíme v mléce a dáme do máslem vymazané zapékací formy, potřeme je marmeládou a pak ušlehaným sněhem. Postup opakujeme, vršek žemlovky potřeme sněhem. Žemlovku přikryjeme alobalem a pečeme při teplotě 200 ºC zhruba 10 minut, pak alobal sundáme a dopékáme při teplotě 180 ºC dalších 30 minut. Porce posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a přelijeme rozpuštěným máslem.

     

    Tip: Jako polévku před tímto jídlem podávejte poctivou dršťkovou polévku.

    Poctivá dršťková polévka

    Poctivá dršťková polévka

    Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek

    2550825:gallery:true:trueDalší recepty na sladká i slaná jídla najdete v nejnovějším čísle časopisu Blesk Vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz