Nejlepší cukroví podle redakce: Co u nás na stole mizí jako první? | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší cukroví podle redakce: Co u nás na stole mizí jako první?

  • Foto: Shutterstock.com
    12prosince   2015  /  06:00

    Advent je období, kdy se k troubě a pečení vrhají i ty z nás, které jinak celý rok nepečou. A tak se inspirace hodí. Vybraly jsme pro vás recepty, po kterých se naše rodiny můžou doslova utlouct.

  • Linecká kolečka



    Budete potřebovat (na cca 40 kousků):

    Foto: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archiv * 300 g hladké mouky

    * 150 g krupicového cukru

    * 1 balíček vanilkového cukru

    * 120 g změklého másla

    * 1 vejce

    * marmeládu na slepování

     

    Postup:

    Mouku, cukr, vanilkový cukr a vejce zpracujte na těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu i déle v lednici. Pak hladké těsto vyválejte na tloušťku 4 mm a vykrajujte kolečka. Do poloviny z nich vykrojte ozdobné otvory. Cukroví pečte při 180 °C dorůžova, tedy asi 10 minut. Po vychladnutí spojujte kolečka marmeládou.

     

    Tip redaktorky: Linecké prostě zbožňuju, ale málokdo ho umí. Vyzkoušela jsem snad pět receptů, ale žádný zatím nebyl dokonalý. Tenhle mám od kamarádky, jejíž linecké cukroví miluju. Takže snad letos konečně uspěju.

     

    A jaké je vaše nejoblíbenější cukroví? Můžete ho přihlásit do soutěže Nej cukroví, ve kterém se hraje o ceny za 100 000 korun! Stačí se přihlásit ZDE a hlasovat.

  • Vanilkové rohlíčky

    Budete potřebovat (na cca 60 kousků):

    Foto: Stock Food * 250 g hladké mouky

    * 210 g másla

    * 80 g moučkového cukru

    * 80 g jemně mletých mandlí

    Na dokončení:

    * 100 g moučkového cukru

    * 1 vanilkový lusk

     

    Postup:

    Mouku zpracujte s máslem, moučkovým cukrem a mandlemi na těsto. Zabalte ho do fólie a nechte přes noc v lednici. Vytvořte válečky, nakrájejte je na stejně velké kousky a z nich formujte rohlíčky. Při 160 °C je pečte 10 až 15 minut. Z vanilkového lusku vyškrábněte dřeň, smíchejte ji s cukrem a ještě teplé rohlíčky ve voňavém cukru obalujte.

     

    Tip redaktorky: Na vanilkové rohlíčky nedám dopustit a po vzoru mojí maminky na mém vánočním stole nikdy nechybějí. Moji kamarádi tvrdí, že jsou moje rohlíčky prý nejlepší na světě. I letos už si brousím zuby, až s nimi začnu.

  • Basilejské kartičky

     

    Budete potřebovat (na cca 100 kousků):

    Foto: profimedia.cz * 400 g medu

    * 150 + 50 g krupicového cukru

    * 50 g hnědého cukru

    * 200 g mandlí, najemno nasekaných

    * 400 g hladké mouky

    * 100 g ořechů, nasekaných

    * 150 g kandované citrusové kůry, nasekané

    * 1 lžičku skořice

    * 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku

    * 1/2 lžičky muškátového květu

    * 1 lžičku sody

    * 1 lžičku amonia (cukrářského droždí)

     

    Postup:

    Med, 150 g cukru a hnědý cukr zahřívejte v kastrolku, dokud se cukr nerozpustí. Pak nechte směs zchladnout. Přidejte ostatní suroviny (kromě sody a amonia) a vypracujte těsto. Teprve pak sodu smíchejte se 2 lžícemi vody a vmíchejte do těsta, amonium také spojte s vodou a vmíchejte. Mělo by vzniknout lepkavé těsto. Mokrýma rukama ho naneste na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě ho pečte při 180 °C asi 30 minut. Na polevu smíchejte zbylý cukr se 2 lžícemi vody, zahřejte a vařte asi 1 až 2 minuty, až zhoustne. Polijte povrch perníku a ještě nožem naznačte řezy. Ty pak prořízněte až po ztuhnutí polevy.

     

    Tip redaktorky: Jsem trochu netrpělivá, a tak mám ráda recepty, které nevyžadují velkou piplačku. Tohle cukroví je prostě perfektní. Ani nevím, kolikrát už jsem ten recept dávala opsat kamarádkám.

  • Lehounké kokosky

     

    Budete potřebovat (na 40 kousků):

    Foto: profimedia.cz * 150 g krupicového cukru

    * 150 g kokosu

    * 1 špetku soli

    * 2 bílky

     

    Postup:

    Do čisté suché mísy dejte bílky, ideálně o pokojové teplotě. Se špetkou soli je šlehačem vyšlehejte do polotuha, pak přisypejte cukr a šlehejte, až vznikne tuhý sníh. Do něj opatrně zapracujte kokos, nejlépe se na to hodí plastová stěrka. Lžícemi pak klaďte na plech vyložený pečicím papírem malé bochánky a při 140 °C je pečte asi 20 minut. Po upečení nechte kokosky doschnout při pootevřených dvířkách trouby.

    Tip redaktorky: Moje babička byla mistr na buchty, ale její kokosové cukroví je moje voňavá vzpomínka na dětství. Asi i kvůli tomu mi zůstala láska ke kokosu na celý život a peču je také.

  • Miniaturní štóly

     

    Budete potřebovat (na cca 50 kousků):

    Foto: profimedia.cz * 150 g rozinek

    * 40 g kandované citrusové kůry

    * 80 g rumu

    * 10 g droždí

    * 250 g hladké mouky

    * 100 g mléka

    * 90 g másla

    * 25 g krupicového cukru

    * 40 g mandlových lupínků

    Na dokončení:

    * 125 g másla

    * 100 g moučkového cukru

    Postup:

    Rozinky a kůru namočte na chvíli do rumu. Mouku, droždí, mléko, máslo, cukr a mandle zpracujte na těsto. Kůru nechte okapat a vmíchejte ji do těsta. V míse ho překryjte fólií a nechte přes noc v lednici. Druhý den rozdělte těsto na 4 díly a vyválejte ho na válečky o průměru 3 cm. Zploštělé kousky nakrájejte na menší dílky a na vymaštěném plechu je nechte 30 minut odpočívat. Pak je pečte při 180 °C 15 až 20 minut. Po 5 minutách po upečení potřete štóly pořádně máslem a poprašte je opravdu vysokou vrstvou moučkového cukru.

     

    Tip redaktorky: Peču i klasickou velkou, ale tahle jednohubková verze je opravdu báječná. A přitom tak jednoduchá na přípravu!

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz