Tradiční svatomartinské menu: Od polévky přes husu až po dezert | Recepty.Blesk.cz

Tradiční svatomartinské menu: Od polévky přes husu až po dezert

  • Foto: shutterstock.com
    11listopadu   2015  /  06:00

    Co by to bylo za svátek svatého Martina, kdyby se musel obejít bez dobrého jídla? Kvůli svatomartinskému menu však nemusíte vyrážet daleko. Skvostné pochoutky si můžete připravit i v pohodlí domova. O to víc vám bude chutnat, že je to vaše vlastní práce! A určitě to ocení i vaši nejbližší.

  • Polévka z husích drobů

      Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

        500 g husích drobů
        3 kuličky nového koření
        1 lístek bobkového listu
        5 až 8 kuliček pepře
        2 mrkve
        1 větší plátek celeru
        1 petržel
        1 ks cibule
        sůl

    Postup:

    Droby ponoříme do studené vody tak, aby byly úplně ponořené. Vodu rovnou osolíme a přidáme koření. Dále do polévky dáme jednu oloupanou cibuli v celku a vaříme zvolna doměkka. (Připravte se cca na hodinu vaření.) Ideální je droby vařit co nejdéle, na malém plameni, aby byl výsledný vývar co nejchutnější. Poté droby obereme, maso nakrájíme a vrátíme zpět do vývaru. Přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky a vaříme, dokud vše nezměkne. Kdo chce, může přidat nudličky nebo sypání.

  • Svatomartinská husa

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

        1 husa
        pár menších jablek
        trochu vody
        kmín
        sůl

     

    Postup:

    Husu očistíme, omyjeme a osušíme, zvenku i zevnitř důkladně osolíme a pak dovnitř vložíme omytá jablka a otvor spíchneme jehlami. Husu položíme na pekáč s vyšším okrajem, přilijeme trochu vody, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě při 180 °C doměkka. Během pečení pravidelně poléváme výpekem, případně můžeme odlít z pekáče vypečené sádlo. Až maso změkne, sundáme alobal a dopečeme dozlatova.

  • Červené zelí s jablky

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

        1 kg kysaného červeného zelí
        voda
        250 ml kvalitního červeného vína
        2 kyselejší jablka
        1 velká cibule
        1 lžíce hladké mouky
        trošku krupicového cukru
        kmín
        100 g másla
        sůl

     

    Postup:

    Zelí vsypeme do většího hrnce, zalijeme vínem a za občasného zamíchání vaříme doměkka, podle potřeby můžeme přilít trochu vody. Zhruba pět minut před koncem vaření přidáme k zelí kousky jablek a podusíme. Ve větším hrnci na másle osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme mouku a vymícháme zlatou jíšku. Do základu přidáme scezené zelí, promícháme a dochutíme cukrem, solí, případně zelným vývarem.

  • Bílé zelí se slaninou

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

        1 kg kysaného zelí
        voda
        2 velké cibule
        1 lžíce másla
        sůl
        1 lžíce hladké mouky
        150 g prorostlé slaniny
        trocha krupicového cukru

    Postup:

    Zelí zalijeme troškou vody a podusíme doměkka. Ve větším hrnci zpěníme na másle cibuli, přidáme nadrobno pokrájenou slaninu a za stálého míchání opečeme dorůžova. Pak vmícháme hladkou mouku a necháme ji zezlátnout. Přidáme scezené uvařené zelí, promícháme a dochutíme solí, cukrem, případně přilijeme trochu vývaru ze zelí. Před podáváním prohřejeme.

  • Bramborové knedlíky

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

        600 g brambor vařených ve slupce den předem
        sůl
        200 g hrubé mouky nebo krupice
        1 vejce
        1 lžička solamylu

     

    Postup:

    Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s dalšími přísadami tak, aby vzniklo tužší těsto. Pokud je hmota řídká, přidáme ještě trošku mouky. Z těsta tvoříme větší kulaté knedlíky, vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme, až vyplavou na hladinu. Pak je opatrně vyndáme a necháme okapat.

  • Chlupaté knedlíky

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

        600 g syrových brambor
        sůl
        trochu hrubé mouky
        1 vejce

     

    Postup:

    Brambory oloupeme, omyjeme, nastrouháme na jemném struhadle a pak z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Nastrouhané brambory smícháme s vejcem, moukou a solí tak, aby vzniklo tužší těsto. Z něj tvoříme menší ploché knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Až vyplavou na hladinu, jsou hotové.

  • Křehký jablečný koláč

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

        4 vejce
        400 g polohrubé mouky
        200 g másla
        200 g moučkového cukru
        250 ml kysané smetany
        1 balíček prášku do pečiva
        500 g strouhaných jablek
        1 balíček skořicového cukru
        mleté vlašské ořechy na posypání

     

    Postup:

    Cukr se změklým máslem ušlehejte do pěny. Přidejte mouku, vejce a prášek do pečiva. Nakonec do těsta vmíchejte kysanou smetanu a vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny těsta vyválejte a dejte na plech. Naneste hrubší vrstvu nastrouhaných jablek, posypte skořicovým cukrem, navrch dejte plát ze zbytku těsta a posypte mletými ořechy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi půl hodiny.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz