Z restaurací jistě znáte hovězí carpaccio – tedy hovězí svíčkovou nakrájenou na opravdu tenké plátky a podávanou s lístky rukoly a hoblinkami parmezánu. Tento luxusní pokrm si ale můžete snadno připravit i doma. Není na tom nic těžkého a zaručeně budete mít velký úspěch. Jak na to, to vám poradí Radek David – šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda.
Na carpaccio vždy potřebujete co nejčerstvější maso od prověřeného řezníka, protože do carpaccia se stejně jako do tatarského bifteku maso tepelně neupravuje a jí se syrové. Pokud nevíte, jak dlouho maso na pultu leží, rozhodně ho nekupujte!
Jedním způsobem, jak maso na carpaccio připravit, je krájet ho velmi ostrým nožem na tenké plátky. Další možností je uříznout ze svíčkové medailonek, dát ho mezi dvě potravinové fólie potřené olivovým olejem a poté maso od středu dokola rozklepat paličkou na velmi tenký, téměř průsvitný plátek.
Carpaccio servírujte na talíři, osolte, opepřete a lehce pokapejte olivovým olejem. Nahoru naklaďte čerstvou rukolu a škrabkou nastrouhejte hoblinky parmezánu. Servírujte ihned.