Pravé guláše: Uvařte si je podle receptů babičky z maďarského Kapuváru | Recepty.Blesk.cz

Pravé guláše: Uvařte si je podle receptů babičky z maďarského Kapuváru

  • Foto: shutterstock.com
    31října   2015  /  06:00

    Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnaté guláše z maďarské kuchyně, které pro vás připravila paní Margita z maďarského městečka Kapuvár. Jejím prvním jídlem, které uvařila, byl právě guláš. Sice jen bramborový, ale povedl se jí na první pokus. Od té doby jich připravila mnohem, mnohem víc, nejen pro své děti , ale také pro vnoučata. Uvařte si je také!

  • Guláš na pivě

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 1 kg hovězího zadního

    * 1 cibuli

    * 3 stroužky česneku

    * 1 lžíci rajského protlaku

    * 2 lžičky worcestrové omáčky

    * 1 lžíci třtinového cukru

    * 500 ml hovězího vývaru

    * 400 ml černého piva

    * 300 g žampionů

    * sůl, pepř, 1 bobkový list

    * 2 lžíce hladké mouky

    * hrst nasekané petrželky

    * 3 lžíce oleje

     

    Postup:

    V hrnci rozpalte olej a opečte na něm na kostičky nakrájené maso. Pak ho vyjměte a ve výpeku opečte cibuli, česnek a houby. Přidejte protlak, worcestrovou omáčku a vše promíchejte. Do hrnce vraťte maso, přidejte cukr, bobkový list, vývar i pivo a hrnec přiklopte. Guláš nechte asi hodinku probublávat, pak ho odklopte a na mírném ohni vařte další půlhodinu. Zahustěte ho trochou mouky rozmíchané ve vodě a krátce ještě vařte. Nakonec osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku.

  • Bramborový guláš

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 lžíce oleje

    * 1 velkou cibuli

    * 2 stroužky česneku

    * 2 lžíce sladké mleté papriky

    * 1 lžičku pálivé mleté papriky

    * 1/2 lžičky kmínu

    * 500 g brambor

    * 200 g pikantní klobásy

    * 1 lžíci hladké mouky

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Cibuli nasekejte najemno, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Na oleji opečte cibuli, přisypejte papriky, kmín, prolisované stroužky česneku a vše krátce orestujte. Zalijte asi litrem vody, přihoďte brambory, osolte, opepřete a vařte téměř do změknutí. Guláš zahustěte trochou mouky rozmíchané ve vodě, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a krátce provařte. Na závěr ho nechte už jen 5 minut probublávat. Podle chuti osolte, opepřete a dochuťte majoránkou.

  • Segedínský guláš

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 800 g vepřové plece

    * 1 bobkový list

    * 3 cibule

    * 2 stroužky česneku

    * 1 feferonku

    * špetku kmínu

    * 1 lžíci hladké mleté papriky

    * 100 ml mléka

    * sůl, pepř

    * 1 až 2 lžíce hladké mouky

    * 100 g slaniny

    * 50 g sádla

    * špetku sušeného tymiánu

    * 1 kelímek zakysané smetany

    * 500 g kysaného zelí

     

    Postup:

    Na sádle opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte nasekanou cibuli a orestujte ji. Do hrnce vložte na kostičky nakrájené maso, prolisované stroužky česneku, mletou papriku, nasekanou feferonku, bobkový list, vše promíchejte a duste pod pokličkou. Později podle potřeby podlijte vodou. V polovině vaření přidejte pokrájené zelí, trochu sušeného tymiánu a guláš dál duste. V hrnečku rozmíchejte smetanu s mlékem a hladkou moukou. Směs nalijte do guláše a vše promíchejte. Osolte, opepřete a podle chuti ještě můžete dochutit trochou octa. Podávejte s knedlíkem.

  • Kotlíkový guláš

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):

    * 800 g hovězí kližky

    * 600 g vepřové plece

    * 2 lžíce sádla

    * 120 g špeku

    * 1 lžíci sladké mleté papriky

    * 2 červené papriky

    * 2 plechovky nakládaných rajčat

    * 500 g brambor

    * 1 feferonku

    * 1 svazek petrželky

    * 2 pikantní klobásy

    * 1 krajíc tvrdého chleba

    * sůl, pepř, majoránku, kmín

     

    Postup:

    V kotlíku nechte rozpustit sádlo, přidejte nakrájený špek, krátce opečte a vhoďte nasekanou cibuli. Opečte ji dorůžova a zaprašte paprikou. Přidejte nejdřív na kostičky nakrájené hovězí maso a nechte ho zatáhnout. Osolte, opepřete, přidejte kmín, můžete i nové koření. Kotlík do poloviny dolijte vodou a po půlhodině přihoďte nakrájené vepřové maso, které ještě předtím opečte na sádle. Vařte asi 40 minut, pak přihoďte nakrájené brambory, loupaná rajčata, papriky a feferonku. Podle potřeby ještě dolijte vodou a vařte dalších 20 minut. Nakonec do guláše dejte nakrájenou klobásu a zahustěte ho chlebem. Podle chuti ještě osolte, opepřete a posypejte nasekanou petrželkou. Podávejte s pečivem.

  • Tokáň

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g hovězího zadního

    * 4 lžíce bílého vína

    * 2 cibule

    * 1 lžičku sladké mleté papriky

    * 2 rajčata

    * 2 žluté papriky

    * 2 lžíce sádla

    * sůl

     

    Postup:

    Maso nakrájejte nejdříve na plátky a pak na nudličky. Cibuli nasekejte a opečte ji na sádle. Přidejte papriku (pokud máte raději pikantní guláše, přidejte ještě 1/2 lžičky pálivé papriky) a maso. Promíchejte, krátce orestujte a přidejte rajčatový protlak. Směs podlijte vínem a duste ji pod pokličkou doměkka. V průběhu vaření podlévejte guláš podle potřeby vodou nebo vývarem. Nakonec přidejte papriku nakrájenou na nudličky, pokrájená rajčata a chvíli ještě duste. Podle chuti osolte a podávejte s tarhoňou nebo s noky.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz