Máme tu podzim. Snažíte-li se podobně jako já vařit ze surovin, které jsou zrovna k mání, je dost možné, že ušetříte. A nejen to. Co je lepší, než vaření z čerstvých ingrediencí? Mražené polotovary nechte amatérům a pojďte se společně se mnou podívat do mé kuchyně, kde se tento měsíc ukrývá spousta dobrot. Od podzimního ovoce přes zeleninu až po výborný hovězí krk, který vám předvedu v lahodných receptech.
Jablka, hrušky - hrušky, jablka
Podzim patří zcela jistě jablkám a hruškám. Existují spousty druhů jablek i hrušek, které se liší barvou a především chutí. Jednotlivé druhy bych mohl jmenovat do nekonečna. Spíš bych vám raději dal nějaké tipy, co s těmi jablky a hruškami v kuchyni udělat, když už je máte k dispozici. Samozřejmě výborné jsou i čerstvé, ale vaření je vaření. Doporučuji toto ovoce neloupat. Ve slupce se totiž nachází spousta vitaminů. A byla by škoda se o ně připravit. Zvlášť na podzim.
Pokud rádi pečete, tak jste na správné adrese. Nebojte se vyzkoušet obrácený jablečný koláč. Nebo přihoďte i hrušky a upečte si hruškovo-jablečný koláč. Určitě ne Hruškův. Jste-li raději přes modernější dezerty, pak zvolte například jablečné semifredo nebo hrušky pošírované v čaji, které v podzimním sychravém počasí zahřejí. A abychom nebyli pouze u dezertů, dám vám tip na vepřovou panenku s jablky a javorovým sirupem.
RECEPT: Vepřová panenka s jablky a javorovým sirupem
Dýně neslouží jen pro halloween - tedy jak které
Existuje celkem pět druhů dýní. Vy znáte určitě mexickou. Tu, do které se vykrajují obličeje na halloween. Ale to je tak všechno, co se s tímto druhem dá dělat. S ostatními druhy už lze bez problému v kuchyni pracovat. Ty se nazývají hokaido, špagetová, máslová a muškátová dýně. Mezi sebou se liší tvarem i chutí a každý druh všem vyhovuje jinak.
Dýně hokaido se třeba nemusí vůbec loupat. Špagetová se zase po vaření rozpadá na vlákna podobná špagetám, což někdo v kuchyni ocení. Máslová je zas díky velkému obsahu karotenu uvnitř sytě oranžová. A muškátová se zas nejvíce hodí do sladkého těsta nebo do kompotu.
Co já mám z dýně nejraději, je bezpochyby dýňová polévka. Na tu nedám dopustit. Vyzkoušet můžete ale i dýňové placičky, dýňové špagety či cheesecake neboli čízký dort, jak ho někdo nazval v jednom pořadu :-)
RECEPT: Dýňové placičky
Podzimní zelenina
Napadá vás, co by asi tak mohlo být podzimní zeleninou? Podle mě je to určitě například kapusta, zelí a také brokolice.
Pokud máte rádi zelí, měli byste hravě zvládnout knedlo zelo vepřo. Při podzimních večerech uvítáte ale spíše poctivou a vydatnou zelňačku. S kapustou si můžete poradit díky receptu na kančí hřbet se šípkovou omáčkou a kapustou. Pokud nefandíte zrovna kančímu, vsaďte na jistotu v podobě kapustové polévky. A co se brokolice týče, představuji vám svůj recept na těstoviny s lososem a brokolicí. Ideální lehké jídlo pro všechny milovníky italské kuchyně.
RECEPT: Těstoviny s lososem a brokolicí
Hovězí krk podle Zdeňka Pohlreicha
Hovězí krk je trošku opomíjený kus masa. Všichni se můžou zbláznit ze všech možných steaků , až pak zapomínají, že existuje výborný a vděčný kus masa, jako je hovězí krk. Cenově rovněž patří mezi příjemnější položky na nákupním seznamu. Tak proč to nezkusit?
Prvním receptem, který jsem vybral je pečený hovězí krk s česnekem, kdy v mase vytvoříte několik zářezů, do kterých vložíte stroužky česneku. Česnek v mase uvolní svou chuť a při pečení krásně změkne, takže ho můžete bez problému zkonzumovat. Maso zároveň uvolní během pečení šťávu, kterou maso polijete při podávání. Na stole jako příloha nesmí chybět dobré pečivo.
Druhým receptem je hovězí krk na černém pivu. To si můžete připravit, pokud všechny piva před vařením nevypijete. Maso se v pivě bude hezky dusit, čímž změkne a chuť piva společně s rajčatovým protlakem a tymiánem vstoupí do masa. Myslím si, že je to skvělý tip na nedělní oběd. Nemyslíte?