Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. | Recepty.Blesk.cz

Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II.

Foto: Archiv B.M.
16.10.2015 / 06:00

Blanka Milfaitová je ženou, která vaří tu nejlepší marmeládu na světě. Bez nadsázky. V roce 2013 totiž v Anglii na prestižní soutěži World´s Marmelade Awards 2013 vyhrála právě toto ocenění a s ním i možnost dodat svou vítěznou citronovou marmeládu až na stůl britské královny Alžběty II. Jaká ale chutná nejvíce královně marmelád Blance Milfaitové?

Video se připravuje ...
Blanka Milfajtová si je jistá, že marmeláda se dá vyrobit téměř z čehokoliv • 

Blanku Milfaitovou jsme potkali o víkendu v trojské botanické zahradě, kde se pod širým nebem pustila do výroby marmelády z dýní. Ostatně jak sama říká, marmeláda se dá vyrobit skoro ze všeho.

 

Sama si ale nejvíce oblíbila klasiku: "Možná jsem se už vrátila k těm tradičním jednoduchým chutím, kdy mi zase nejvíc chutná malinová, meruňková nebo višňová marmeláda. Ale samozřejmě mám moc ráda i marmelády citrusové, a také proto jsem je začala vyrábět."

 

Cesta k titulu české marmeládové královny byla ale poměrně zdlouhavá. Blanka Milfaitová pracovala původně v administrativě v Plzni. Když ji to přestalo bavit, rozhodla se přestěhovat se na Šumavu a otevřít si kavárnu. A když nemohla najít dodavatele, kteří by splnili její vysoké standardy na kvalitu potravin, které chtěla ve své kavárně hostům podávat, vznikl nápad na přípravu marmelády.

 

Toužíte po marmeládě v domácím stylu Blanky Milfaitové? Připravte si podzimní brusinkovou marmeládu ve švédském stylu podle jejího receptu.

 

Foto: Brigita Zemen

Na brusinkovou marmeládu budete potřebovat:

* 1 kg brusinek

* 20 g čistého citrusového pektinu

* 400 g bílého cukru

* 200 ml červeného vína

* lžičku drceného hřebíčku

* lžičku mleté skořice

* 20 g nastrouhané pomerančové kůry

 

Postup:

Brusinky prohřejeme v hrnci na 80 °C s 200 g cukru, červeným vínem, lžičkou drceného hřebíčku, pomerančovou kůrou a skořicí. Brusinky nemixujeme ani nedrtíme.

Přidáme 20 g čistého citrusového pektinu rozmíchaného ve zbylých 200 g bílého cukru. Řádně promícháme a opět 3 až 5 minut provaříme. Horké nalijeme do skleniček a hned zavaříme.

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz