Klasika české kuchyně: Omáčky, na kterých jsme závislí! | Recepty.Blesk.cz

Klasika české kuchyně: Omáčky, na kterých jsme závislí!

  • Foto: David Háva
    9října   2015  /  06:00

    Nad omáčky není! Řeč je samozřejmě o těch klasických, českých, které tolik milujeme. I když jste třeba přešli na dietnější stravu, jednou za čas si "zahřešte" a vraťte se zpátky do dětství. Vůně poctivé české omáčky vám jej zaručeně připomene.

  • Rajská omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    Foto: David Háva

    * 2 kg hovězího zadního

    * 1 cibuli

    * 2 lžičky cukru

    * 1/2 lžičky skořice

    * 1 svitek skořice

    * 1 kg rajčat

    * 4 stroužky česneku

    * 2 plechovky loupaných rajčat

    * sůl, pepř

    * 3 bobkové listy

    * 4 kuličky nového koření

    * hrst lístků bazalky

    * 2 snítky tymiánu

    * 3 lžíce oleje

     

    Postup:

    V hlubokém pekáči na oleji opečte nasekanou cibuli. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak maso vyjměte, dejte stranou a k výpeku přidejte cukr, ten nechte zkaramelizovat.

     

    Rajčata spařte a vcelku je přidejte do hrnce. Promíchejte s cibulí, přidejte celé stroužky česneku, bylinky a koření. Vraťte zpět maso a do pekáče vyklopte ještě loupaná rajčata z plechovky. Podle potřeby ještě vše podlijte trochou vývaru.

     

    Omáčku s masem nechte v troubě asi 3 hodiny. Pak maso vyjměte, z omáčky odstraňte skořici, bobkové listy a kuličky koření. Rozmixujte ji, propasírujte a podle chuti ještě doslaďte, osolte a opepřete. Podávejte s nakrájeným masem a knedlíkem.

  • Kuře na paprice

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Foto: David Háva

    * 1 celé kuře

    * sůl

    * 2 lžíce sladké mleté papriky

    * 100 g másla

    * 1 l vývaru

    * 1 smetanu

    * 2 lžíce hladké mouky

     

    Postup:

    Kuře naporcujte a na másle ho opečte ze všech stran dorůžova. Pak ho zalijte vývarem, přiklopte a duste asi hodinu. Maso vyjměte, do kastrolu přidejte mletou papriku a omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody. Přiveďte k varu, vmíchejte smetanu a odstavte. Maso mezitím oberte a vraťte do kastrolu. Podávejte s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo noky.

  • Znojemská omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Foto: David Háva

    * 800 g loupané plece

    * 600 ml vývaru

    * 50 g na špalíčky nakrájeného špeku

    * 1 cibuli

    * 50 g na kostičky nakrájené slaniny

    * sůl, pepř

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 100 g kyselých okurek

     

    Postup:

    Maso důkladně prošpikujte a pak ho osolte a opepřete. Na oleji opečte nakrájenou cibuli, přidejte maso a opékejte, dokud se nezatáhne. Podlijte ho částí vývaru, přiklopte a duste ho v troubě asi 2 hodiny.

     

    Pak maso vyjměte a k výpeku dolijte zbytek vývaru. Přiveďte k varu a vmíchejte mouku smíchanou s trochou vody. Po 20 minutách omáčku přeceďte, osolte ji, opepřete a vmíchejte do ní na kousky nakrájené okurky upečené na slanině. Hotovou omáčku podávejte s rýží.

  • Křenová omáčka

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Foto: David Háva

    * 800 g hovězí špičky

    * 1 cibuli

    * 1 mrkev

    * 2 bobkové listy

    * 4 kuličky pepře

    * 4 kuličky nového koření

    * 100 g másla

    * 100 g hladké mouky

    * 1 smetanu

    * sůl

    * 5 lžic strouhaného křenu

    * špetku muškátového oříšku

     

    Postup:

    Maso opláchněte a vložte do vroucí vody. Přidejte cibuli, očištěnou mrkev, sůl, koření a vařte, dokud maso není měkké. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji asi litrem vývaru z masa a přiveďte k varu.

     

    Omáčku krátce povařte, pak vmíchejte smetanu, špetku muškátového oříšku a dochuťte ji solí a cukrem. Vmíchejte křen a omáčku ještě prohřejte. Podávejte ji s masem nakrájeným na plátky a houskovými knedlíky.

  • Koprová omáčka s vejcem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Foto: David Háva

    * 1 l hovězího vývaru

    * 4 lžíce másla

    * 4 lžíce hladké mouky

    * 300 ml smetany

    * 1 svazek čerstvého kopru

    * 2 lžičky cukru

    * 600 g brambor uvařených ve slupce

    * 4 natvrdo uvařená vejce

    * šťávu z 1 citronu

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku. Postupně přidávejte vývar a míchejte metličkou. Vše přiveďte k varu, přidejte nasekaný kopr a smetanu, krátce vařte a pak stáhněte z ohně. Podle chuti přidejte sůl, pepř, cukr a šťávu z citronu. Omáčku podávejte s nakrájenými bramborami a vejci.

  • Svíčková na smetaně

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Foto: David Háva

    * 1 a 1/2 kg pravé hovězí svíčkové

    * 70 g slaniny nakrájené na špalíčky

    * 200 g másla

    * 2 mrkve

    * 2 petržele

    * kousek celeru

    * 10 kuliček pepře

    * 2 kuličky nového koření

    * 2 bobkové listy

    * 200 ml vývaru

    * sůl, pepř

    * 1 lžíci brusinek

    * 200 ml smetany

    * 1 zakysanou smetanu

    * 1 lžíci hladké mouky

     

    Postup:

    Maso očistěte, osušte a prošpikujte slaninou. Pak ho osolte a opepřete. Zeleninu oškrábejte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Maso dejte do pekáče, přidejte zeleninu, koření a vše zalijte vychladlým rozpuštěným máslem. Pekáč nechte v chladu do druhého dne.

     

    Pak vše podlijte vývarem a maso se zeleninou pečte asi 5 hodin v troubě předehřáté na 170 °C. Maso vyjměte, ze zeleniny odstraňte bobkové listy a kuličky koření. Přidejte brusinky a vše rozmixujte.

     

    Smetanu smíchejte s moukou a zašlehejte ji do omáčky. Vmíchejte zakysanou smetanu a omáčku krátce povařte. Podle chuti ji ještě osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu. Omáčku podávejte s nakrájeným masem, knedlíkem a terčíkem (plátek citronu, brusinky a šlehačka).

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz