Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Nejčastější chyby při přípravě hub | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Nejčastější chyby při přípravě hub

Jste přeborníky ve sběru? Buďte i v kuchyni
Jste přeborníky ve sběru? Buďte i v kuchyni
Foto: Albert
29.09.2015 / 14:00

Houbová sezóna je tu, proto jsem se rozhodl přinést vám pár dobrých rad do života, jak s houbami naložit. Respektive, co byste (ne)měli dělat, aby váš houbový úlovek nepřišel vniveč. Sestavil jsem tedy několik základních chyb, kterých se domácí kuchtíci dopouštějí. Samozřejmě nechybějí tipy, jak to dělat správně. Vše začíná u sběru, v tom vám ale spíše pomůže atlas hub či podobná houbařská příručka. My se jdeme věnovat těm chybám, které začínají v kuchyni.

Z lesa rovnou do hrnce

Na první pohled se vám může zdát zbytečné tuto chybu zmiňovat, ale přeci jen některé houby vypadají i po sběru docela „čistě“. To ale neznamená, že byste je neměli očistit. Povinností každého houbaře je očistit všechny houby, které nasbíral. Nebo alespoň můžete zaúkolovat zbytek své rodiny včetně dětí, ať nemají roupy. Očistit byste je měli od drobného hmyzu, nečistot, hlíny, jehličí apod.

 

Když umýt, pak jedině vodou

Houby v žádném případě nemyjte vodou. Slovo houba je v podstatě synonymum pro nasáknutí vodou. Proto, pokud se rozhodnete houby omýt vodou, budete je pak moct akorát tak vyždímat a vyhodit. Jak to tedy udělat? Ideální je navlhčit hadřík a setřít nečistoty jeho pomocí. Někdy postačí i navlhčený ubrousek, ale ten se díky vodě může rozmáčet a trhat. Navlhčený hadřík je tedy jasná volba.

 

RECEPT: Houby pečené se šalvějí a slaninou

Foto: Albert

 

Nakrájet jedině na tenké plátky

Často lidé mívají zvyk po očištění ihned nakrájet houby na tenké plátky. Ať už je to z důvodu, že nejčastěji houby suší nebo z jakéhokoliv jiného. Každopádně není nutné krájet houby vždy na plátky.

 

Každý recept a každé jídlo vyžaduje něco jiného. V takové bramboračce to plátkům sluší nejvíce, ale pak máte například smetanovou houbovou omáčku, která vyžaduje větší kousky hub, aby se do nich dalo kousnout. Stejně tak pokud houby nakládáte nebo zavařujete, hodí se spíše kousky než plátky.

 

RECEPT: Houbový štrúdl

Foto: Albert

 

Nestihneme je sníst, hodím je hned do mrazáku

Přinesené houby z lesa, které nestíháte sníst, neházejte ihned do mrazáku. Samozřejmě to můžete řešit tak, že houby po očištění necháte usušit, naložíte je či zavaříte. Mražení je dalším způsobem skladování a jediným, kdy houby po rozmrazení chutnají nejvíce jako čerstvé.

 

Předtím, než je vložíte do mrazáku, byste je měli blanšírovat. Zachovají si tak lépe svou chuť, tvar i vůni. A co to znamená? Není to nic složitého. Očištěné a nakrájené houby hodíte do vroucí vody, počkáte tak minutku, a pak je přendáte do mísy s ledem a ledovou vodou, aby se co nejrychleji ochladily. Pak je teprve můžete vložit do mrazáku.

 

RECEPT: Houbová omáčka

Foto: Albert

 

Stačí kapka oleje na pánev

Houby nasáknou nejen vodu, ale i olej. Proto, pokud dáte na pánev pouze trochu oleje, se vám mohou houby připálit či spálit. Měli byste tedy myslet na to, že houby potřebují při restování více oleje než třeba kořenová zelenina. Nesmíte to ale ani s olejem přehnat. Houby nasáklé a plné oleje na svém talíři asi také nebudete chtít.

 

Jak na houby

Jestliže se vám podařil úlovek, máte spoustu hub a nevíte co s nimi, mrkněte na náš článek Houby v kuchyni. Zjistíte, jak houby připravit, jak je skladovat a samozřejmě získáte spoustu inspirace a lahodné recepty.

 

RECEPT: Česnekovo-houbové chleby

Foto: Albert

 

Hodím jich na pánev co nejvíc

Pokud jste se rozhodli houby orestovat a máte jich trochu víc, nedělejte je všechny na pánvi najednou. Houby potřebují prostor. Raději je orestujte nadvakrát, než abyste je tam hňácali vedle sebe. Pokud to s nimi přeženete, houby se nebudou restovat ale spíše dusit. Tím pádem se vám z nich odpaří veškerá voda a výsledek nebude pěkný a ani tak chutný. Restované houby by měly mít nazlátlou barvu a uvnitř by měly být hezky křehké.

 

Na pánvi je budu smažit pěkně pomalu a lehce

Jedna z nejčastějších chyb. Pokud houby budete smažit pomalu a lehce, budete je spíše dusit, jelikož se houby zbaví veškeré své šťávy. Výsledek nebude ani dobrý, ani chutný a ani pohledný. Houby restujte vždy zprudka a vždy rychle. Jedině tak dosáhnete toho nejlepšího možného výsledku. Všechny chyby, kterých se můžete dopustit při přípravě hub a další recepty naleznete ZDE.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz