Francouzské brambory: Věděli jste, že se připravují bez masa? | Recepty.Blesk.cz

Francouzské brambory: Věděli jste, že se připravují bez masa?

Foto: shutterstock.com
23.09.2015 / 06:00

To, co si běžně představíte pod pojmem "francouzské brambory", by Francouzi asi nepoznali. Do těch tradičních totiž nepatří uzené, jak je v Čechách zvykem, ale smetana. My pro vás máme recepty oba, sami si vyberte ten, který je vašemu srdci bližší.

Na gratinované francouzské brambory budete potřebovat (pro 4 osoby):

 

Foto: shutterstock.com * 1 kg brambor

* 400 ml smetany ke šlehání (33%)

* 500 g strouhaného sýra typu ementál

* 1 vejce

* špetku muškátového oříšku

* sůl, pepř

* máslo

 

Postup:

Brambory oloupejte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. V míse je osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. V další misce si rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte nastrouhaný sýr, poté vlijte do brambor a důkladně promíchejte, aby se brambory dokonale obalily.

 

Vetší zapékací misku vymažte máslem, úhledně do ní naskládejte brambory tak, aby se jednotlivé vrstvy překrývaly a zalijte zbytkem směsi. Poklaďte pár plátky másla a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba hodinu, dokud povrch nezezlátne.

 

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek

Na "sedlácké" francouzské brambory budete potřebovat (pro 4 osoby):

 

Foto: David Háva * 1 kg masitých uzených žeber

* 750 g brambor

* 1 velkou cibuli

* 3 vejce

* 200 ml zakysané smetany

* 150 ml mléka

* sůl, pepř

 

 

Postup:

Žebra uvařte ve vodě (cca 30 minut) a oberte. Brambory nakrájejte na tenké plátky, cibuli na měsíčky a vše spolu se smetanou a kořením dobře promíchejte.

 

Směs vložte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a dejte do trouby vyhřáté na 150 °C. Po 30 minutách přelijte vejci rozšlehanými v mléce a pečte dalších 30 minut.

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz