Grilování je český fenomén, a kdo negriluje, není Čech. Jenže jak to udělat, abyste steak neměla jako podrážku, co grilovat, aby to nebyla nuda, a jak ogrilovat celé kuře? Na to jsme se zeptaly Romana Pauluse.
Jak udělat nejlepší domácí hamburger na grilu?
Základem je kvalitní maso – hovězí, libové. Lepší je trošku hrubší struktura a rozhodně bez šlach. Obecně se doporučuje, aby maso obsahovalo 20 % loje. Dobré je použít žemli na burgery, která je sladší, a opéct si ji. Pak lze burger dochutit dle libosti majonézou, kečupem nebo chilli. Místo ledového salátu je možné použít třeba rukolu.
Je nějaký fígl, jak nevysušit grilovaný steak?
Jediný fígl je, že se nesmí přepéci. Pokud je někdo začátečník a neodhadne dobu grilování, doporučuji koupit dva steaky a na jednom si to vyzkoušet. I kuchař, který produkt nezná, se s ním musí naučit nejdřív pracovat.
Co málokdy chystáme na grilu, ale je škoda to opomíjet?
V našem hotelu připravujeme všechno, takže nevím, co se připravuje málo. Ale doporučil bych grilovat víc zeleniny a ovoce, třeba ananas je skvělý. Dále se dají grilovat větší kusy masa, například celé kuře, které se však nesmí dávat nad přímý zdroj tepla. Doporučuji takzvané nepřímé grilování, které spočívá v tom, že uhlí rozsuneme do stran a grilovanou potravinu dáme na tácek, který umístíme mezi rozsunuté uhlí. Gril přikryjeme poklopem, díky čemuž teplo bude stoupat z ohniště vzhůru směrem k víku, od kterého se odrazí, a tak se vrátí zpět, což zajistí rovnoměrné pečení.
Existuje univerzální jednoduchá, ale geniální marináda?
Záleží na mase, protože ne každé se musí marinovat. Obecně je základem olej, po kterém maso zkřehne. Kvalitní steak je lepší vychutnat si bez marinády a nepřechucovat ho, aby vynikla jeho přírodní chuť. Tady postačí jen trocha olivového oleje, sůl a pepř.