- Foto: shutterstock.com6. září 2015 / 06:00
Vzpomínáte na nedělní návštěvy u babiček, rozprostřený bílý ubrus, na kterém s láskou a zručností vytahovaly téměř průhledné těsto, které naplnily nastrouhanými jablky? Upéct dobrý domácí štrúdl, který má tenké křehoučké těsto a šťavnatou náplň, je asi trochu oříškem pro každého z nás. Pokud ale máte trochu času a náladu pustit se do toho, výsledek bude určitě skvělý.
Základní recept na tažené těsto
Budete potřebovat (na jeden kus):
* 1 vejce
* 200 ml vody
* 1 lžíci oleje
* 1 lžíci citronové šťávy
* 320 g hladké mouky
* špetku soli
* rozehřátý tuk na potření
* tuk na vymazání plechuPostup:
Vejce, vlažnou vodu, olej a citronovou šťávu rozšlehejte vidličkou. Nalijte na prosetou mouku se solí a vypracujte vláčné těsto. Z těsta uhněťte bochánek, který dejte na pomoučený vál, potřete tukem, přiklopte nahřátým kastrolem a nechte 30 minut odpočinout. Podle potřeby nahřáté kastroly vyměňujte.
Z bochánku oddělte 1/3 a zbytek uchovejte v teple. Na stůl dejte utěrku a lehce poprašte moukou. Těsto pomoučeným válečkem vyválejte a pak začněte rukama vytahovat. Ruce hřbetem podstrčte pod těsto a opatrně zdvihejte a vytahujte, dokud nezískáte tenký obdélníkový plát.
Vytažené těsto potřete rozehřátým tukem, naplňte náplní a stočte. Konce těsta zmáčkněte, aby náplň při pečení nevytekla. Opatrně přeneste na vymazaný plech. Stejným způsobem připravte i další dva záviny. Pečte je ve středně předehřáté troubě, po pěti minutách teplotu snižte a zvolna pečte asi 30 minut dozlatova.
Rybízový štrúdl
Budete potřebovat:
* tažené těsto
* 1 hrneček červeného rybízu
* 1 hrneček černého rybízu
* 1/2 hrnku vypeckovaných třešní
* 4 lžíce sekaných vlašských ořechů
* 4 lžíce krystalového cukru
* 1 vejce na potřeníPostup:
Čerstvé ovoce umyjte a nechte na sítku důkladně okapat nebo použijte mražené. V misce ho smíchejte s ořechy a cukrem. Směsí posypejte těsto a zaviňte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.
Jablkový štrúdl
Budete potřebovat:
* tažené těsto
* 1 až 1,5 kg jablek
* 50 až 100 g strouhanky
* 100 až 120 g krystalového cukru
* mletou skořici
* 50 až 100 g rozinekPostup:
Jablka oloupejte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo. Strouhanku nasucho osmahněte. Plát těsta posypejte strouhankou, poklaďte jablky, posypejte cukrem, mletou skořicí a rozinkami. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.
Štrúdl s ovocem
Budete potřebovat:
* tažené těsto
* 500 g měkkého tvarohu
* 100 g krystalového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 vejce
* 1 citron
* asi 300 g ovoce (podle chuti - jahody, broskve, meruňky, borůvky apod.)Postup:
Měkký tvaroh smíchejte s krystalovým a vanilkovým cukrem, žloutky, šťávou a kůrou z citronu a vymíchejte dohladka. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte do tvarohu. Náplň rozprostřete na plát těsta a pokryjte nakrájenou ovocnou směsí. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.
Citronovo-mandlový štrúdl
Budete potřebovat:
* tažené těsto
* 60 g másla
* 2 žloutky
* 1 vejce
* 300 g krystalového cukru
* nastrouhanou kůru ze 2 citronů
* 1,5 lžíce citronové šťávy
* 2 bílky
* 180 g mletých mandlí
* máslo na potřeníPostup:
Máslo vyšlehejte do pěny, zapracujte žloutky a vejce. Přidejte citronovou kůru, polovinu cukru a vyšlehejte dohladka. Citronovou šťávu a zbytek cukru promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte citronovou šťávu s cukrem, až získáte hustou a lesklou směs. Štrúdlové těsto potřete rozpuštěným máslem, naplňte máslovou směsí, posypejte mandlemi a navrch dejte citronový sníh. Opatrně srolujte a závin potřete rozpuštěným máslem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.
Ořechový štrúdl
Budete potřebovat:
* tažené těsto
* 125 ml mléka
* 60 až 100 g krystalového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 200 g vlašských ořechů
* 3 lžíce rozinek
* citronovou šťávuPostup:
V mléce rozmíchejte krystalový a vanilkový cukr, přiveďte k varu. Do vroucího mléka přidejte nastrouhané ořechy, opláchnuté rozinky a dochuťte citronovou šťávou. Směs naneste na těsto a zaviňte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.
Tvarohový štrúdl
Budete potřebovat:
* tažené těsto
* 3 lžíce rozinek
* 500 g tvarohu
* 3 lžíce práškového cukru
* 1 balíček vanilkového cukru
* 2 vejce
* kůru z jednoho citronu
* 2 lžíce kysané smetanyPostup:
Rozinky namočte do teplé vody. Tvaroh smíchejte s oběma cukry, citronovou kůrou a s jedním vejcem. Rozinky slijte a zapracujte do tvarohové směsi. Smetanu rozšlehejte se zbylým vejcem a směsí potřete štrúdlové těsto. Naneste náplň a zaviňte. Závin přeložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut. Po upečení nechte mírně vychladnout, nakrájejte a pocukrujte.