5 zajímavostí, které jste o rýži nevěděli. Vydrží jen tři měsíce! | Recepty.Blesk.cz

5 zajímavostí, které jste o rýži nevěděli. Vydrží jen tři měsíce!

  • Foto: Shutterstock.com
    27srpna   2015  /  06:00

    Hodí se k omáčce i zelenině. To vás nepřekvapí. Možná ale netušíte, že nejméně zdravá je rýže jasmínová, která má glykemický index jako pivo, takže po ní budete mít brzy hlad. Pokud ji ovšem stejně jako Asijci nedoplníte zeleninou. I tak je vždy lepší sáhnout po zdravější rýži basmati. Co ještě potřebujete o oblíbené obilovině vědět?

  • Rýže dlouho nevydrží

    Foto: Shutterstock.com

     

    Pravděpodobně vás to překvapí, ale rýže nemá příliš dlouhou trvanlivost. Vydrží od čtyř měsíců do jednoho roku, v závislosti na odrůdě a vlhkosti okolního prostředí, ve kterém je uložena. Nejdéle vydrží klasická bílá rýže, tu neloupanou spotřebujte nejpozději do tří měsíců. Stará rýže vám sice nijak neublíží, ale její chuť se změní. Rozhodně si tak na ní už nepochutnáte. Takovou rýži ale nemusíte vyhazovat, klidně ji uvařte svým domácím zvířatům.

  • Měla by se proplachovat

    Foto: SHUTTERSTOCK.COM

    Aby bez úhony přečkala dlouhé skladování, ošetřují ji obchodníci chemicky, a to v míře větší než malé. Tím, že rýži důkladně propláchnete pod tekoucí vodou, odstraníte nejen tyto zdraví nepříliš prospěšné chemikálie, ale i drobné úlomky rýže a opláchnete přebytečný škrob z jejího povrchu. Výsledkem je načechranější, neslepená rýže. To platí v případě, že ji připravujete jako přílohu. Naopak při přípravě pravého rizota nebo sushi můžete tento krok přeskočit. V takovém případě je škrob žádoucí, protože vytváří správnou konzistenci celého jídla. Proplachováním byste takovou rýži znehodnotili.

  • Uplatňuje se při léčbě

    Foto: Profimedia.cz

    Jedním z nejstarších medicínských využití rýže je léčba zažívacích potíží. Upravuje také mírné průjmy a zácpu. Jako prevence proti rakovině tlustého střeva se doporučují rýžové otruby. Rýže je také hlavním prvkem racionální výživy a využívá se i při redukčních dietách. Jako komplexní zdroj sacharidů přispívá k vyrovnané hladině cukru v krvi a podporuje rychlé spalování tuků.  Pokud tedy chcete účinně zhubnout nějaké to kilo během dvou dnů, dopřejte si právě rýžovou dietu.

  • Dokáže i zabít

    Foto: Shutterstock.com

    Může to znít trochu melodramaticky, ale syrová, tepelně neupravená rýže má na sobě velké množství spor různých mikroorganismů, které mohou způsobit otravu jídlem. Spory bakterií, plísní, kvasinek a kvasinkové mikroorganismy se nachází především na povrchu obilek, zatímco vnitřní část zrna je téměř sterilní. Mohou dokonce přežít i vaření, ale neublíží vám, pokud jim nedáte šanci vyrůst v bakterie. To se stane, když uvařenou rýži necháte delší dobu stát na sporáku přikrytou pokličkou při pokojové teplotě a pak případně ještě večer nedojedené zbytky schováte do lednice. Abyste zabránili otravě jídlem, vařte vždy jen tolik rýže, kolik víte, že sníte, nebo ji ihned po vystydnutí uložte do lednice a následně před podáváním ohřejte.

  • Na rýžových polích vznikají obrazy

    Foto: reprofoto INT

    Zelená a žlutá rýžová pole vytvářejí sama o sobě nádherné scenérie. Ale někteří zemědělci v Japonsku posunuli pěstování rýže o krok dál a za pomoci různých odrůd, které dozrávají do několika barev, na svých polích vytvářejí hotová umělecká díla. Kopie známých výtvarných děl však spatříte jen z předem daného vyhlídkového bodu. Pokud tedy půjdete po cestě kolem rýžového pole, obrazu si ani nemusíte všim­nout. Nejlépe je vidět z letadla nebo z – kvůli tomu postavené – rozhledny.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz