Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v srpnu nechybí v mé kuchyni | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v srpnu nechybí v mé kuchyni

Léto bez grilu je jako burger bez housky
Léto bez grilu je jako burger bez housky
Foto: Albert
13.08.2015 / 06:00

Léto nejčastěji trávím – kde jinde než – u grilu. A proto se těchto pár řádků bude točit primárně kolem něj. Na grilu lze připravit ledacos. Ostatně jste se o tom mohli přesvědčit v některém z mých pořadů. Kromě grilování se ale mrkneme i na staré dobré konzervování ovoce, čímž není nic jiného než zavařování.

České léto u grilu

 

Grilování k létu jasně padne. Nasvědčuje tomu i fakt, že grilování patří v naší zemi mezi nejčastější způsob přípravy jídla v letních měsících. Není totiž nic lepšího než relaxovat na zahradě a u toho si ugrilovat nějakou tu pochoutku a zapít to dobrým vychlazeným pitím.

 

Možná se budu opakovat, ale podle mého si na grilu své místo vždy zaslouží mít vepřová krkovice. Není lepšího, šťavnatějšího, cenově dostupnějšího a oblíbenějšího kousku masa. Steak z krkovice se skvěle kamarádí s česnekem, což je vhodné doplnit i nějakými bylinkami, například rozmarýnem. Není také vůbec na škodu trochu zaexperimentovat a vyzkoušet třeba vepřovou krkovici s marinádou z cideru, jahodového sirupu a hořčice nebo například pikantní piri piri krkovičku.

 

Abychom nezůstali pouze u vepřového, vyvážíme ho trochu dietnějšími kuřecími prsíčky s bochánky. Dejte pozor, abyste kuřecí prsa na grilu příliš nevysušili. A abyste do sebe dostali také něco zdravého, neváhejte ugrilovat pstruha s petrželkou a citronem – osvědčenou klasiku. Pokud chcete dát pstruhu trochu větší svěžest, nastrouhejte na něj trochu citronové kůry.

 

Na grilu nemusíte pořád dokola střídat pouze jednotlivé druhy masa. Skvěle se na grilu pracuje i se zeleninou a pro někoho bude možná překvapení, že i s ovocem. Můžete grilovat lilek, cuketu, cibuli, fazolky nebo klidně vše dohromady jako směs grilované zeleniny. Výtečné jsou na grilu i kukuřičné klasy. Stejně tomu tak je u ovoce. Zkuste si připravit grilované mango nebo blumové či švestkové špízy.

 

RECEPT: Blumové špízy

  Foto: Albert

Zavařte si zavařeniny

 

Zavařte si samozřejmě jen v dobrém. Je důležité, aby bylo pro vás vaření spíše odpočinkovou záležitostí či zábavou než jen povinností nasytit hladové krky ve vaší domácnosti. Zavařování ovoce je skvělým způsobem, jak zaměstnat zbylé členy rodiny.

 

Zavařeniny se připravují zejména pro zakonzervování ovoce. Je to jeden ze způsobů, jak uchovat ovoce konzumovatelné po velmi dlouhou dobu. Samozřejmě lze zavařovat i maso a další potraviny. Já bych si ale tentokrát vzal raději do parády právě ovoce. Za zavařeniny můžeme považovat marmelády i džemy. Ovoce můžete zavařovat jednodruhově, ale také i z několika druhů. Výjimkou není ani přidání koření či dalších přísad pro zlepšení chuti. Mám na mysli například vanilku, zázvor, tymián, javorový sirup nebo rum. Získáte tak originální zavařeninu, kterou v obchodě jen stěží seženete.

 

Každá rodina může mít své vlastní recepty na ty nejlepší marmelády a džemy. Já vám doporučím několik sympatických receptů. Jedním z nich je broskvový džem s rebarborou, kde se chutě vzájemně doplňují a vytvářejí spolu skvělou pochoutku. Dále nedám dopustit na zavařeninu z kombinace jablek a ostružin, která je opravdu výtečná. A do třetice všeho dobrého bych vám doporučil klasickou meruňkovou marmeládu. Meruněk je nyní dostatek, proto není nad čím přemýšlet. Mám pro vás jeden malý kvíz nakonec. Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem?

 

Co všechno nesmí v srpnu Zdeňku Pohlreichovi chybět v kuchyni, se dočtete ZDE.

 

RECEPT: Meruňková marmeláda

Foto: Albert

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz