Ovocné koláče, koláčky i muffiny: Podlehněte letnímu pokušení | Recepty.Blesk.cz

Ovocné koláče, koláčky i muffiny: Podlehněte letnímu pokušení

  • Foto: shutterstock.com
    9srpna   2015  /  06:00

    Koláče plné letního ovoce jsou prostě neodolatelné. Kromě klasické bublaniny a svěžích tvarohových variant vyzkoušejte také minikoláčky nebo muffiny, které si zamiluje každý. Děti kvůli tomu, že se jim vejdou do dlaně, dospělí kvůli tomu, že s nimi můžou rychle zahnat neodolatelnou chuť na sladké.

  • Tvarohový koláč s broskvemi

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 500 g plnotučného tvarohu

    * 4 broskve

    * 2 vejce

    * 150 g práškového cukru

    * 50 g vanilkového cukru

    * 2 lžíce škrobové moučky

    * 200 ml smetany na šlehání

    * 100 g změklého másla

    * 2 lžíce strouhané čokolády

     

    Postup:

    Máslo, žloutky, práškový a vanilkový cukr vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh, smetanu, škrobovou moučku a dobře promíchejte. Broskve umyjte a nakrájejte na čtvrtky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně zapracujte do tvarohové hmoty, polovinu poté nalijte do formy na pečení, na povrch poklaďte kousky broskví a navrstvěte druhou polovinu hmoty. Formu vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte. Vychlazený koláč vyndejte z formy a posypejte strouhanou čokoládou.

  • Rychlá třešňová bublanina

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 250 g polohrubé mouky

    * 250 g moučkového cukru

    * 400 g vypeckovaných třešní

    * 3 vejce

    * 1/2 sáčku prášku do pečiva

    * 100 ml vody

    * 100 ml oleje

     

    Postup:

    Žloutky oddělte od bílků. Ze žloutků a cukru vyšlehejte tuhý sníh. Smíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva. Do směsi ze žloutků a cukru vmíchejte olej, vodu, přidejte mouku a promíchejte. Přimíchejte sníh z bílků. Hmotu vylijte na plech a uhlaďte. Na povrch naskládejte třešně a upečte při 180 °C.

  • Malinové košíčky s vanilkovým krémem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 kusů):

    * 900 g listového těsta

    * 500 ml mléka

    * 1 vanilkový lusk

    * 6 žloutků

    * 100 g krystalového cukru

    * 30 g hladké mouky

     

    Postup:

    Listové těsto rozválejte na 5 milimetrů silný plát, tím vyložte malé koláčové formičky o průměru 10 cm. Těsto vytáhněte až na kraje forem a několikrát propíchejte vidličkou. Koláčky dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Poté je vyndejte a počkejte, až vychladnou.

     

    Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábejte z něj dřeň, tu spolu s luskem přimíchejte do mléka a krátce povařte. V misce vyšlehejte žloutky spolu s cukrem a postupně přimíchejte mouku. Horké (nikoli vařící!) mléko vyšlehejte do žloutkového krému, vše vlijte do hrnce, vyberte vanilkový lusk a za stálého míchání nechte přejít varem. Hrnec odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout. Na hotové a vychlazené korpusy naneste vanilkový krém a nakonec maliny. Ty předtím obalte v moučkovém cukru.

  • Muffiny s lesním ovocem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 12 kusů):

    * 250 g hladké mouky

    * 200 g čerstvého lesního ovoce (maliny, ostružiny, borůvky)

    * 3 pomeranče

    * špetku soli

    * 1/2 lžičky prášku do pečiva

    * 100 g hnědého cukru

    * 1 vejce

    * 6 lžic oleje

    * máslo na vymaštění formy

     

    Postup:

    Pomeranče umyjte v teplé vodě, osušte a nastrouhejte z nich 1/2 lžíce kůry, rozpulte je a vymačkejte z nich 250 ml šťávy. Mouku prosejte do mísy, přimíchejte prášek do pečiva, špetku soli a cukr. Vejce rozklepněte do misky, přidejte pomerančovou kůru, olej a vyšlehejte do pěny. Šťávu přilijte k vaječné směsi přes síto. Těsto vymíchejte vařečkou dohladka, pokud je příliš husté, přimíchejte do něj pomerančovou šťávu. Ovoce opatrně zamíchejte do těsta. Plech na muffiny nebo malé formičky vymažte máslem a těsto rozdělte do forem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte.

  • Koláčky s mandlovým krémem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 6 kusů):

    * 250 g listového těsta

    * hladkou mouku na posypání plechu

    * 6 půlek suchých broskví (nebo jiného ovoce)

    na krém:

    * 100 g mletých mandlí

    * 50 g cukru krupice

    * 60 g čerstvého másla

    * 1 malé vejce

    * 1 bílek

    * 2 až 3 kapky mandlové esence (nemusí být)

    na polevu:

    * 2 lžíce broskvového džemu

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 190 °C, na mírně pomoučněném vále rozválejte těsto na tloušťku asi 1 cm a vyplňte jím 6 formiček o průměru 10 cm. Vystřihněte stejně velká kolečka pečicího papíru a vyložte jimi prostředek formiček a jako zátěž použijte fazolky. Pečte, dokud okraje nezačnou hnědnout (10 až 12 minut). Vytáhněte z trouby, odstraňte z formiček fazolky i pečicí papír a znovu dejte do trouby dopéct (asi 4 až 5 min.), dokud těsto pěkně nezezlátne.

     

    Vyndejte, nechte vychladnout a připravte si mandlový krém na náplň. Mleté mandle, cukr a máslo vyšlehejte. Přidejte vejce, bílek, mandlovou esenci a dobře promíchejte. Půlku broskve (nebo kousek jiného ovoce) vložte doprostřed každého košíčku a kolem nalijte připravenou směs. Dávejte však pozor, aby se náplň nedostala až na samotné ovoce. Košíčky pak umístěte na plech a vraťte na 20 minut do trouby, dokud náplň neztuhne. Poté vytáhněte a nechte vychladnout.

     

    Mezitím na pánvi ohřejte džem, tím nakonec potřete hotové košíčky a podávejte. Pro ozvláštnění výsledné chuti můžete smíchat dva druhy džemu a k mandlové esenci přidat lžičku rumu.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz