Recepty z letních rajčat: Naplňte je mletým masem nebo z nich udělejte polévku | Recepty.Blesk.cz

Recepty z letních rajčat: Naplňte je mletým masem nebo z nich udělejte polévku

  • Foto: shutterstock.com
    8srpna   2015  /  06:00

    Žádné rajče nechutná líp než to, které je plné sluníčka a letní chuti. Sezona rajčat je zkrátka tu, a přestože jsou skvělá do salátů nebo jen tak, hodí se také k přípravě mnoha jiných dobrot. Vrhněte se na rajčatové recepty na úžasné polévky, hlavní jídla, ale i zajímavé chuťovky!

  • Pikantní zeleninová polévka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 3 lžíce olivového oleje

    * 2 velké cibule

    * 400 g rajčat

    * 400 g loupaných konzervovaných rajčat

    * 1 lžičku mleté pálivé papriky

    * 500 ml masového vývaru

    * sůl, černý pepř

     

    Postup:

    Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji. Rajčata oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky. Zbavte je semínek a nakrájejte je na proužky. K cibuli přimíchejte protlak. Rajčata z konzervy přendejte do hrnce, rozšťouchejte je šťouchadlem na brambory a přidejte cibulovou směs. Ochuťte černým pepřem, solí a pálivou paprikou. Do hrnce přilijte vývar, přidejte čerstvá rajčata a vařte na mírném ohni. Hotovou polévku dochuťte kořením. Výborná bude také s tabaskem.

  • Gazpacho

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 700 g zralých rajčat

    * 2 menší salátové okurky

    * 1 pikantní chilli papričku

    * 4 stroužky česneku

    * 4 lžíce olivového oleje

    * 2 lžíce jablečného octa

    * 2 lžíce rajského protlaku

    * 2 plátky toastového chleba

    * 1 žloutek

    * 100 ml smetany ke šlehání

    * pepř, sůl a cukr

     

    Postup:

    Všechnu zeleninu a chléb nakrájejte nadrobno a promíchejte s kořením, octem a olejem. Přidejte utřený česnek, přikryjte fólií a nechte marinovat v lednici přes noc. Marinovanou směs dejte do mixéru a spolu se žloutkem a smetanou dobře promixujte. Nechte vychladnout a podávejte s bagetou nebo bílým chlebem. Polévce dodáte slavnostnější vzhled, když ji ozdobíte plátky avokáda.

  • Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 velké cibule

    * 2 stroužky česneku

    * 4 lžíce olivového oleje

    * 800 g rajčat

    * 400 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)

    * 4 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

    * 2 lžíce strouhaného parmezánu

    * 1 lžíci nadrobno nakrájených bylinek (bazalka, koriandr, pažitka…)

    * sůl, pepř

    * mletou červenou papriku a čerstvou bazalku na ozdobu

     

    Postup:

    Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte najemno a poduste na 2 lžících rozpáleného oleje. Polovinu dejte stranou a ke zbytku přidejte do hrnce rajčata, která jste předtím spařili v horké vodě a oloupali. Rajčata v hrnci rozšťouchejte a nechte na mírném ohni 30 minut vařit.

     

    Mleté maso, dušenou cibuli s česnekem, mouku, vejce, parmezán a bylinky promíchejte, ochuťte solí, kořením a mletou paprikou. Navlhčenýma rukama vytvarujte z masa kuličky o velikosti pingpongového míčku a opečte je na zbytku rozpáleného oleje. Rajskou omáčku ochuťte podle potřeby a podávejte s masovými kuličkami. Na talíři ozdobte lístky čerstvé bazalky.

  • Rajčata plněná polentou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 6 rajčat

    * 200 g polenty

    * 350 ml mléka

    * 40 g másla

    * 60 g parmezánu

    * 60 g piniových oříšků

    * mletý muškátový oříšek

    * sůl, mletý černý pepř

     

    Postup:

    Rajčata umyjte a seřízněte vršek. Lžičkou vydlabejte dužinu. Vývar spolu s mlékem a máslem přiveďte k varu. Přimíchejte polentu a krátce nechte vařit. Odstavte a za občasného promíchání nechte asi 15 minut odpočinout. Polentu ochuťte parmezánem a muškátovým oříškem, přimíchejte na suché pánvi opečené piniové oříšky, osolte a okořeňte. Ještě teplou polentou naplňte rajčata, dejte je na pekáč a péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

  • Rajčata s houbovou náplní

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 rajčata

    * 50 g žampionů

    * 100 g hlívy ústřičné

    * 1 šalotku

    * stroužek česneku

    * 1 lžíci másla

    * 1 lžíci bílého vinného octa

    * 1 lžíci oregana

    * sůl, mletý černý pepř

    * olej na vymazání formy

     

    Postup:

    Špičku omytých a osušených rajčat seřízněte a odložte stranou. Vnitřek vydlabejte. Houby očistěte a nahrubo nakrájejte. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Máslo rozpusťte v hrnci, vmíchejte k němu šalotku s česnekem a krátce opečte. Přidejte houby a duste, dokud se většina tekutiny neodpaří. Odstavte, přisypejte oregano a dochuťte octem, solí a pepřem. Houbami naplňte rajčata, každé přikryjte odkrojeným vrškem, osolte, okořeňte, naskládejte do zapékací formy vymazané olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

  • Rajčata plněná hovězím masem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 8 menších rajčat

    * 2 stroužky česneku

    * 2 červené cibule

    * svazek petrželové natě

    * 275 g mletého hovězího masa

    * 2 lžíce olivového oleje

    * sůl, mletý černý pepř

     

    Postup:

    Z umytých rajčat odkrojte horní část a odložte ji. Dužinu vydlabejte a také dejte stranou. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Petrželku umyjte, nechte okapat a spolu s dužinou z rajčat nakrájejte také najemno. V pánvi rozehřejte olej, osmahněte na něm česnek s cibulkou, až zesklovatí, přidejte mleté maso, dužinu, petrželovou nať a vše osolte a okořeňte. Za stálého míchání duste přibližně 3 až 5 minut a odstavte. Masovou směsí naplňte rajčata a zakryjte odkrojenou horní částí. Přendejte je do pekáče, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte teplé se zeleninovým salátem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz